• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin tarım sektöründe 65 milyon dolarlık bir kayba neden olduğunu...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin tarım sektöründe 65 milyon dolarlık bir kayba neden olduğunu açıkladı.

Antalya'da Tarım Konseyi'yle bir araya gelen Çelik, Rusya kriziyle ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Çelik, "Bundan (Rusya krizinden) yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim tabii ki dost ülkemiz, dost bir ülke ve Rusya ciddi bir ticaret partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var." dedi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan durumun bir uçak düşürme krizi olduğunu belirten Çelik, bunun çiftçilere yansıtılmasının doğru olmadığını söyledi.

EXPO 2016 Antalya ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Antalya'ya gelen Çelik, örnek nitelikte olan Tarım Konseyi'yle bir araya gelmeden ayrılmanın doğru olmayacağını kaydetti. 23 Nisan'da kapılarını açacak olan EXPO 2016'nın Antalya'nın turizmine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Çelik, şehrin tarımsal üretime de çok ciddi katkı sağladığını belirtti.

Konunun tarım ve Antalya olması nedeniyle Rusya krizinin etkileriyle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan, şunları kaydetti: "Rusya ile yaşadığımız olay bir uçak düşürme krizidir. Bu krizin Rus ve Türk çiftçisine yansıtılması gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Toplumların en zor, alın teri ile geçinen bu kesimlerinin ürünlerine dönük, konunun ambargoya dönüşmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim tabii ki dost ülkemiz, dost bir ülke ve Rusya'ya ciddi bir ticaret partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bunun 6 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz bir ülkedir. Dolayısıyla Rusya'nın tarımsal ihracattan üçüncü sırada, ithalatta ise birinci sırada yer aldığını dikkate aldığımızda yapılan, tüm bu rakamlara baktığımız zaman bu uygulamaların öncelikle Rus çiftçisine büyük bir darbe vurduğunu görmek mümkün. Çünkü 1,3 milyar dolarlık bir ihracatımız var ama 3 milyar dolara yakında bir ithalat söz konusudur. Burada aklı selimin hakim olmasını, sağ duyulu davranılmasını bir kez daha vurgulamak istiyorum."

"RUSYA KENDİ ÇİFTÇİSİNİ MAĞDUR EDER"

15 Ocak'a kadar Rusya'da bir anlamda hayatın duracağını ileri süren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bakanı Faruk Çelik, "1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan kararlar dikkate alınırsa, 15 Ocak'a kadar olumlu beklenti söz konusu olmayacak diye görülüyor. 15 Ocak'tan sonra umuyor diliyoruz ki işler en azından tarım alanında, çiftçiler alanında normale döner temennisinde bulunuyorum. Kısıtlanan 17 kalem ürüne baktığımız zaman; Rusya'nın kısıtladığı bu 17 ürünle ilgili başka pazarlardan temininin mümkün olmadığı gerçeği söz konusu. Ama bizim ağırlıklı olarak buğday ve yağlı tohumlarla ilgili yapmış olduğumuz ithalatı çok farklı yerlerden temin etmek hatta üretmek imkanımız var. Dolayısıyla bu yönüyle de bir sonuç almaları söz konusu değil. Kendi çiftçilerini burada mağdur etmekten başka bir netice doğurmayacağı inancındayım." ifadelerini kullandı.

"İHRACAT PAZARLARI ÇEŞİTLENMELİ"

İki ülke arasında bir kriz yaşandığını, bunun başka alanlara yansıtıldığını aktaran Çelik, Türkiye'nin de alacağı önlemler olduğunu açıkladı. Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir musibet, olumsuzluk ama buradan çıkarmamız gereken derslerde var. Mutlak suretle pazar çeşitlemesine gidilmesi gerekiyor. Bununla ilgili organizasyonlar, fuarlar, heyetler şuanda kasım ayından itibaren çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşavirlerle yoğun bir tarım toplantısı yapacağız. Rusya limanlarına varmış ürünlerle ilgili de değerlendirme yaptık. 1 Ocak sonrasında olumsuz gelişmeler karşısında üreticilerin ve ihracatçıların bir dar boğaza ve sıkıntıya girmemeleriyle ilgili birçok değerlendirmemiz oldu. Pazar çeşitlemesiyle ilgili değerlendirmemiz oldu. Ne üreticimizin, ne ihracatçımızın bir mağduriyet yaşaması konusunda ilk günden itibaren önlemelere dönük çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

10-30 Kasım arasında Rusya limanlarına ulaşmış ürünlerle ilgili çeşitli kararlar aldıklarını hatırlatan Çelik, 1 Ocak 2016'dan sonra olabilecek olumsuzluklara karşı da darboğaza düşmemek ve sıkıntıya girmemek için çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti.

Bakan Çelik, Rusya krizinin tarım sektöründe oluşturduğu mali kayıpla ilgili soruya ise, "Çok ciddi bir kayıp yok. 65 milyon dolar civarında." diye cevap verdi.

ANTALYA'DA TARIM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Antalya'da ve Türkiye'deki tarımsal üretimler ilgili rakamları paylaştı. Çelik, "TÜİK'in verilerine göre; Türkiye'de 176 çeşit bitkisel ürün üretiyoruz. Bitkisel üretimimizde 2014 yılına göre 2015'te yüzde 7'lik bir artış var. 106 milyon tondan 114 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz. Bunun 6.5 tonu Antalya'da üretiliyor. Örtü altı üretimin yarısı Antalya'da gerçekleşiyor. Tarım 2 milyon 200 bin Antalyalı'nın değil, ülkemizin, sadece vatandaşlarımızı değil, 12 milyon da turisti doyuran önemli bir şehrimiz olduğunu vurgulamış olayım." diye konuştu.

Antalya'ya tarımsal desteklemeler çerçevesinde 2015'te 93 milyon tarımsal destek sağlandığını açıklayan Çelik, kırsal kalkınma çerçevesinde 2007-2015 arasında 27 milyon 600 bin TL hibe desteği olduğun kaydetti.

Toplantıda konuşan Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır da, konseyin içindeki unsurlarla yaklaşan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini iki başlık altında topladığını söyledi. Çandır, "Bir tanesi acil tedbirler, biriside önleyici tedbirlerdir." dedi.

Toplantıya, ayrıca MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, AKP Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Valisi Muammer Türker, Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı ve komisyon üyeleri katıldı.

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz

Bakan Çelik: Rusya bizim dost ülkemiz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim