• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Bakan Çelik, Küçük Ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin Sorunlarını Dinledi

Bakan Çelik, Küçük Ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin Sorunlarını Dinledi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine,...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi. Çelik, bir saati aşkın bir sürede 45 kişinin sorunlarını dinledi. Gölcük'ten arayan Hakan Tan isimli bir çiftçi, 2013 yılında çiftliğindeki 103 buzağıyı hastalık nedeniyle kaybettiğini anlattı. Olayın ardından kısa bir süre sonra 141 hayvanının daha hastalık nedeniyle öldüğünü belirten Tan, yetkililerden yeterli ilgi görmediğini söyledi.

Tan'ın şikayetini dinleyen Bakan Çelik, söz konusu olayda yöneticilerin ihmalinin tespit edilmesi durumunda gereğinin yapılması ve hesap verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çelik, il ve ilçedeki komu görevlilerinin sorunlar karşısında seri hareket etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Türkiye sathında hayvan sayımı 15-20 gün içerisinde yeniden hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Çalışmalar yapacağız inşallah" diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİN SORUN VE TALEPLERİ

Telefon görüşmelerinin ardından Bakan Çelik, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çelik, çiftçilerin yem maliyetleri, hayvan kesimhanelerinin sayısının aşırı artması gibi sorunları kendisine ilettiğini, bunun yanı sıra yurt dışından özellikle İtalya'dan daha iyi bir ırk manda çeşidini getirmek istediklerini dile getirdiklerini bildirdi.

Meraların verimli kullanılması ile ilgili talepler geldiğini belirten Çelik, koyun keçi birlikleri ile ilgili "demokratik bir seçim ortamı oluşturulmadığına" yönelik bir şikayet aldıklarını söyledi.

Çelik, süt fiyatlarının düştüğünü ancak verilen teşvikten duyulan memnuniyetin kendilerine iletildiğini ifade etti.

Süt alımlarında sanayicilerin tekelci bir yaklaşımda bulunmasının önlenmesine ilişkin isteğin dile getirildiğini aktaran Çelik, süt ve kırmızı et sanayicileriyle bir araya geleceklerini ve üreticilerin sıkıntı yaşamaması için görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

"YUMURTA TEBLİĞİNİN AMACI TÜKETİCİNİN SAĞLIĞINI KORUMAK"

Çelik, yumurtadaki "tarih" tartışmalarının sorulması üzerine de yumurta ile ilgili düzenlemelerin 2014 yılının aralık ayında hayata geçtiğini hatırlatarak, ilgili üreticilerin gerekli önlemleri alması için bir sene verildiğini, dün itibarıyla bu sürenin dolduğunu kaydetti.

Bu tebliğin amacının tüketicinin sağlığını korumak olduğunu vurgulayan Çelik, "Küçük üreticiler için de 12 Eylül 2015'te yayınlanan bir yönetmelikle "En fazla 250 kanatlıya sahip olan işletmelerin tarih yazma zorunluluğu olmayacak" diye bir düzenleme yapılmış durumda. Amaç onların da gelecekte bu sürece adapte olmalarını sağlamak ama belli bir büyüklükteki işletmelerin artık bu sürece geçmesi gerekiyor. Küçük işletmecileri korumaya dönük böyle bir adım atmış bulunuyor. İnşallah yakın bir süreçte tüketici sağlığını korumaya dönük bu ve benzer kurallara bütün üreticilerin uyması gerekiyor" dedi.

"BUNU KONUŞARAK PİYASADA GEREKSİZ BİR ALGI OLUŞTURMAYI DOĞRU BULMUYORUM"

Bakan Çelik, şap hastalığından dolayı et fiyatlarının artıp atmayacağına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

"Henüz çocuk doğmamış. Şimdi bunu konuşarak piyasada gereksiz bir algı oluşturmayı doğru bulmuyorum. Böyle bir sorun söz konusu değil. Gerek hayvan sayısı, gerek geneli itibarıyla hayvan sağlığı açısından bir sorun yok, karantina bölgeleri de belli. Orada da bütün teşkilatımız çok yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu anda etle ilgili bahsettiğiniz sıkıntı söz konusu değil."

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile ilgili verdikleri destekler olduğuna da değinen Çelik, "Bu uygulama, "Söz konusu destekleri acaba daha verimli hale dönüştürebilir miyiz" sorusuna katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu görüşmeler boş bir telefon trafiği değil, bu trafiğin yaptırımlara dönüştüğünü önümüzdeki süreç içerisinde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim