• BIST 9679.8
  • Altın 2488.854
  • Dolar 32.4095
  • Euro 34.4391
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 15 °C

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tam bir mutabakat zemini oluşmadan anayasa hazırlığının sonuç vermeyeceğini verse bile kapsayıcı olmayacağını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tam bir mutabakat zemini oluşmadan anayasa hazırlığının sonuç vermeyeceğini verse bile kapsayıcı olmayacağını söyledi.

Ana muhalefet partisi olmadan anayasa yazımına teşebbüs etmenin kesinlikle sakıncalı ve mahsurlu olduğunu belirten Bahçeli, "Bu itibarla CHP'nin ikna edilip masaya davetinin sağlanması lazımdır. Aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacaktır. Biz Recep Tayyip Erdoğan'ı mutlu etmek, başkanlık hayaline temin etmek için anayasa yapamayız, yapmayacağız. Biz Türkiye'nin bölünmesini maskelemek, kuruluş ilkelerini yıkmak için yeni anayasayı fırsat görenlere katkı vermeyiz, vermeyeceğiz." dedi.

Milliyetçi Hareket partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli'nin konuşması esnasında promter'da bir sorun yaşandı. Promter'daki görüntünün kesilmesi üzerine Bahçeli kısa bir süre konuşmasına ara verdi. Bahçeli bu sırada, "kapandı bu dikkat edin" diye görevlileri uyardı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Bahçeli, siyasi ve toplumsal kutuplaşmanın Türkiye'nin elini zayıflattığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu nedenle işbirliği ve uzlaşma kanalları tıkanmaktadır. Her kesim, her ideolojik grup ve her siyasi çevre kendi dünya görüşüne uygun olarak içe kapanmaktadır. Çok tehlikeli bir hal alan bu durum Türkiye'nin milli güvenliğini de zedelemektedir. Doğal olarak toplumsal güven aşınmaktadır. Gidişatın önüne geçilemezse, var olan tehditlerin önü kesilemezse ülkemizin milli birlik ruh ve iradesi, kaygım odur ki, paramparça olacaktır. Yeni anayasa yapım veya anayasanın yenilenme sürecinin kesintiye uğramasının temelinde ifadeye çalıştığım bu kutuplaşma konusu esas etkendir."

CHP'YE GÖRE KOMİSYONA İSİM BAHANE, UZLAŞMA MASASINI YIKMAK ŞAHANE

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ilk iki toplantında çalışma usulleri ele alındığını anlatan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı: "Görüldüğü kadarıyla, komisyonun adı ve görevine ilişkin maddelerin müzakereleri sırasında kurulan masa devrilmiştir. Yapılan açıklamalardan çıkardığımız sonuç şudur; Cumhuriyet Halk Partisi, komisyonun kuruluş adı ve amacı dışında farklı farklı isteklerde bulunmuş, sudan bahanelerle uzlaşma sürecini sabote etmiştir. 24. dönemde ismi belirlenen "Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu" tabirini beğenmeyen CHP, söz konusu komisyonun ismini Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu şeklinde değiştirilmesini dayatmıştır. Elbette CHP'ye göre komisyona isim bahane, uzlaşma masasını yıkmak şahanedir. Ayrıca CHP'nin darbe hukukunun tasfiyesi, ilk dört maddenin müzakere dahi edilemeyeceği ve parlamenter sistem haricinde başkaca bir sistem önerisinin getirilemeyeceği düşünceleri kamuoyuna yansımıştır. Darbe hukukunun muhafazası elbette düşünülemeyecektir."

Anayasa'nın ilk dört maddesinin herkesten evvel kendilerinin vazgeçilmezi olduğunu üzerinde pazarlık kabul etmeyecek kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Bahçeli, "Fakat hem AKP'nin hem de CHP'nin bu konuda kafaları oldukça karışıktır. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anayasa'nın ilk üç maddesine tutarsız bakışı aslında sır değildir. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında, katıldığı bir televizyon programında Anayasa'nın ilk üç maddesinin değişebileceğini söyleyen CHP lideridir. Aradan kısa bir süre sonra u dönüşü yapan da yine aynı kişidir. Bugünkü şartlarda CHP'nin malum nedenlerden dolayı anayasa uzlaşma sürecini tıkaması doğru ve isabetli olmamıştır." diye konuştu.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I MUTLU ETMEK, BAŞKANLIK HAYALİNE TEMİN ETMEK İÇİN ANAYASA YAPMAYACAĞIZ

AK Parti'nin anayasayı başkanlık sistemiyle peşinen kilitlediğini belirten Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Erdoğan üstüne vazife olmadığı halde anayasa sürecine vadeler biçmiştir. Başkanlık sistemi çerçevesindeki sakat yaklaşım AKP'nin yeni anayasa sürecine bakışını tamamen tesir altına almıştır. TBMM Başkanı da buna açıkça hizmet etmektedir. Erdoğan'ın dümen suyunda hareket edip kaçak saraya fiili sözcülük yapan TBMM'nin Sayın Başkanı'nın anayasadan ziyade başkanlık sistemine odaklanması büyük bir talihsizliktir. Ne var ki bu sözünü ettiğim hususlar yeni olmayıp herkesin bildiği çarpıklıktır. CHP'nin uzlaşmadan kaçması bu yönüyle inandırıcı görülemeyecektir. Parti içi dengelerin ve son günlerde ivme kazanan tartışmaların anayasa uzlaşma komisyonuna yansıması CHP adına bir kayıptır. Fırsattan istifade eden TBMM Başkanı'nın CHP olmadan da, diğer partilerle anayasa yapılabileceğini söylemesi maksat ve haddini aşan bir değerlendirmedir."

Milliyetçi Hareket Partisi olarak tam bir mutabakat zemini oluşmadan anayasa hazırlığının sonuç vermeyeceğini, verse bile kapsayıcı olmayacağını düşündüklerini vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti: "Bize göre ana muhalefet partisi olmadan anayasa yazımına teşebbüs etmek kesinlikle sakıncalı ve mahsurludur. Bu itibarla CHP'nin ikna edilip masaya davetinin sağlanması lazımdır. Aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacaktır. 78 milyonun birliği ve beraberliğinin asgari şartlarını ihtiva etmesi gereken yeni anayasa kesinlikle bir kişinin ihtiraslarına kurban verilemeyecektir. Biz Recep Tayyip Erdoğan'ı mutlu etmek, başkanlık hayaline temin etmek için anayasa yapamayız, yapmayacağız. Biz Türkiye'nin bölünmesini maskelemek, kuruluş ilkelerini yıkmak için yeni anayasayı fırsat görenlere katkı vermeyiz, vermeyeceğiz. Biz Türklüğü ve Türk milletini anayasa kanalıyla tasfiye etmek için el ovuşturan Türkiye muhalifi hainlere fırsat veremeyiz, şüphesiz vermeyeceğiz."

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Bahçeli: CHP ikna edilmeli aksi takdirde anayasa hazırlığı ölü doğacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim