• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

"Bahçelere hasat değil ateş düştü"

"Bahçelere hasat değil ateş düştü"
Savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz sonrası Rusya'nın ithalatı durdurmasıyla zor günler yaşayan turunçgil üreticisini, alınan önlemler...

Savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz sonrası Rusya'nın ithalatı durdurmasıyla zor günler yaşayan turunçgil üreticisini, alınan önlemler ve alternatif pazar arayışları tatmin etmedi. Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rıfat Karabucak, sektöre verilen desteklerin biraz nefes aldırsa da üreticinin ateşini söndürmediğini belirtti. Karabucak, "Dış ve iç pazara yönelik acil pratik çözümler üretilmesini bekliyoruz." dedi.

Turunçgil ürünlerinin, Türkiye'nin yıllık 2 milyon ton olan yaş sebze ve meyve ihracatının yarısını oluşturduğuna dikkati çeken ADATÜB Başkanı Rıfat Karabucak, bu nedenle Rusya kriziyle birlikte en çok canı yanan kesiminin narenciye üreticisi olduğunu vurguladı. Yıllık 1 milyon 150 bin ton civarında rekoltenin gerçekleştiği Adana'da üretimin henüz yüzde 30'unun hasat edildiği dönemde krizin baş gösterdiğini hatırlatan Karabucak, "Üretimin en can alıcı noktasında bu krize yakalanan biz üreticiler, şu an dalında olan meyvelerin satışı, hasadı ve tahsilatı ile ilgili ciddi endişeler taşımaktayız." ifadesini kullandı.

'ÜRETİCİLER KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ" HABERLERİNE TEPKİ

"Bir de bunun yanında "Üreticilerin krizi fırsata çevirdiği" şeklindeki haberleri okudukça canımız daha fazla yanmaktadır." diyen ADATÜB Başkanı Rıfat Karabucak, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Biz üreticiyiz. İhracat belli bir süre durabilir ya da küçülebilir ama ağaçtaki meyve üretimi duramaz. Bu sıkıntılı ortamda önümüzdeki yılın meyvesi için ağaçlarımızın bakım masrafları durmaksızın devam etmektedir. Üretimimizin devam edebilmesi için devletimizden direkt üreticiye yönelik acil çözümler beklemekteyiz."

MEVSİMLİK İŞÇİ İSTİHDAMINDA DARALMA YAŞANABİLİR

Turunçgil çiftçisinin kısa vadedeki başlıca çözüm yolunun "üretim maliyetlerinde tasarruf yapmak olacağını" vurgulayan Karabucak, "Buna bağlı olarak mevsimlik işçi istihdamında ciddi bir daralma olabileceğini düşünüyoruz. Artan işsizliğinde ülkemizde sosyal ve ekonomik huzursuzluk yaratmasından endişe etmekteyiz." diye konuştu. ADATÜB Başkanı Rıfat Karabucak, sektörle ilgili desteklerin bugün için ihracattaki sıkıntılara biraz nefes aldırmış olsa da konunun asıl mağduru olan üreticilerin ateşini söndürmediğini ifade etti.

ALTERNATİF OLARAK SUNULAN PAZARLAR ZAYIF

Çözüm önerileri arasında sunulan alternatif pazarların Rusya'nın tüketiminin çok altında olduğunu kaydeden Karabucak, sözlerini şöyle tamamladı: "2014 verilerine göre Adana'dan toplam 942 milyon dolarlık turunçgil ihracatı yapıldı. Rus pazarı ise bu alanda ihracatın vazgeçilmezi niteliğindedir. Alternatif olarak sunulan yeni pazarların açığı kapatacak büyüklükte olması çok önemlidir. Ayrıca iç pazar tüketimimiz de üretimin oldukça altında. Bu tüketimin artması için acil ve pratik çözümler üretilmeli. Pazarlanamayan ürünlerden dolayı üreticiler, üretim maliyetlerini karşılayamayacak ve kredi geri ödemelerinde sıkıntıya düşeceklerdir. Bu zor günlerde devletimizin, üreticisine elinden gelen tüm desteği vereceğine inanıyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim