• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi
Yurt genelinde kış mevsimi etkisini sürdürürken, Iğdır'a baharın müjdecisi leylekler iki ay erken geldi.

Yurt genelinde kış mevsimi etkisini sürdürürken, Iğdır'a baharın müjdecisi leylekler iki ay erken geldi.

Kentte son günlerde sıcak havanın etkisini artırması ve leyleklerin normalden önce gelmesi vatandaşlar tarafından bu yıl baharın erken geleceği şeklinde yorumlandı. Doğu Anadolu Bölgesinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu tek il olan Iğdır'a, normalde mart ayında gelen göçmen kuşlardan balıkçıl kuşu ve leylekler yaklaşık iki ay önce geldi.

Iğdır Valiliği binasının üstünde yuva yapan dört leylek, güneşin keyfini çıkarmaya başladı.

Iğdır'ın simgesi haline gelen leyleklerin halk tarafından baharın müjdecisi olarak nitelendirildiğini belirten vatandaşlar, bu yıl leyleklerin ocakta gelmesinin baharın normalden daha erken geleceği şeklinde yorumladı. Ahmet Ataş isimli vatandaş, leyleklerin baharın müjdecisi ve Iğdır'ın simgesi olarak bilindiğini söyledi. Ataş, normalde leyleklerin mart ve nisan ayı arasında geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Atalarımızın dediği gibi "leylek, martın 17'sine gelmez, 18'ine kalmaz." Bugün sizinde gördüğünüz gibi leylekler 2-3 ay erken geldi. Iğdır'da yılbaşı sonrası yağan karın ardından hava sıcaklığı artarak tam bir bahar havası kıvamına geldi. Anlayacağınız Iğdır'da bu yıl bahar erken geldi. Leyleklerin erken gelmesi bunun ispatıdır."

İşletmesinin penceresinden leylekleri gözleyen Ersin Gül isimli genç ise, leyleklerin bu yıl erken gelmesinden dolayı şaşırdığını belirtti. Normalde leyleklerin mart ayında geldiğini ifade eden Gül, "Sizde görüyorsunuz leylekler gelmiş yuvalarında oynuyorlar. Iğdır'da kar yağdı ama çok erken eridi. Şu an hava güneşli ve çok güzel. Leyleklerde gelince bahar gelecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu ise, Iğdır'ın Doğu Anadolu Bölgesinde mikro klima özelliği gösteren bir il olmasından dolayı havanın yumuşak geçtiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Iğdır'da yaşam alanı bulan leylekler kış ayının gelmesi nedeniyle güneye, daha sıcak bölgelere göç eder ve ilkbaharın gelmesine yakın eski yuvalarına geri döner. Bu göç ettikleri zaman süresinde tahribata uğrayan ya da bozulan yuvalarını tamir ederek üreme dönemine hazırlanır. Iğdır'ın mikro klima olması nedeniyle leyleklerin geriye dönüş zamanları ocak ayının ortalarına doğru başlar. Genellikle Iğdır'da, Aras havzası ve çevresinde yaşam alanı bulan leylekler ılıman bir iklime sahip olan Iğdır'da kışların çok kısa sürmesi ve havaların erken ısınması nedeniyle erken gelmektedir. Etçil olan leylekler çeşitli hayvanları avlayarak beslenir. Yuvalarının 5-7 kilometrelik kadar yakınında bulunan tarım alanlarında, bitki örtüsünün kısa olduğu yerlerde avlanmayı tercih ederler."

Iğdır'da güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar, çocuklarını alarak parklara akın etti.

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Baharın Habercisi Leylekler Erken Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim