• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Baharda Polene Karşı Hassasiyetler Arttı

Baharda Polene Karşı Hassasiyetler Arttı
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit şikayetlerinde artış yaşanırken, bu durum özellikle polene karşı...

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit şikayetlerinde artış yaşanırken, bu durum özellikle polene karşı alerjisi olan hastaların yaşam kalitesini düşürdü.

Doğadaki yabani ot, ağaç ve çimen gibi polen üreten bitkilerin neden olduğu bahar nezlesinin toplumun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkilediği bildirildi. Polenler, ilkbahar aylarında atmosfere yoğun olarak salındığı için hastaların büyük çoğunluğunu olumsuz etkilerken, uzmanlarsa polene karşı hassasiyeti olan kişileri uyardı.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ünsel, bahar nezlesinin nezle ve ile benzer belirtiler gösterdiğini kaydederek, "Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde çok sık hapşırık, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma, kulak ve boğazda kaşıntı gibi sorunlar yaşıyor. Bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inde tedavi olmadıkları takdirde alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle belirtileri ile birlikte göğüste hırıltı ve sıkışma, öksürük, nefes darlığı olabilir. Bu yakınmalar genellikle gece veya sabahın erken saatlerinde artış göstermektedir. Nezle ile karıştırılan belirtiler, alerji ilacı içeren nezle ve grip ilaçları ile baskılanabilir. Bu durum tanı karmaşasına yol açarak tedavinin gecikmesine neden olur" dedi.

TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Hastaların bu dönemde polenlere maruz kaldıklarını belirten Doç. Dr. Mehmet Ünsel, "Bu polenler hastanın burnuna, gözüne ve solunum yoluna giderek alerjik nezleye ve alerjik astıma neden olurlar. Polenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Ancak alınacak korunma tedbirleri ile polenlere maruziyet en aza indirilir. Şikayetler polen sezonunu sona ermesiyle tamamen ortadan kalkar" şeklinde konuştu.

Polenlerden korunmak için bahar aylarında doğadan uzak durulmasını öneren Ünsel, şöyle konuştu:

"Özellikle bahar aylarında piknik yapmaktan kaçının, çünkü polenler doğada daha fazla bulunur. Açık havada spor yapmayın. Sabaha karşı ve gün batımında pencerelerinizi kapalı tutun. Polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Mecbur kalmadıkça bahçenizde veya ev dışında çalışmaktan kaçının. Günlük giydiğiniz elbiseleri uyuduğunuz odadan farklı bir yerde çıkarın. Polenlerin saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçlarınızı mutlaka yıkayın. Bazı insanların bir bitkiye, bazı insanların birden fazla bitki polenine alerjisi olur. Alerji testinin mutlaka yapılmasını öneriyoruz. Bahar nezlesi yaşayanların yaşam standardı düşüyor. Hastalık genellikle yavaş yavaş başlar. Hastalığın süresi tedavi edilmediği sürece uzayabilir. Yıllar geçtikçe aylara ve tüm yıla yayılabilir. Tanı ne kadar erken olursa tedavisi o kadar kolay olur. Yapılan tetkiklerle hastaya neye karşı alerjisi olduğunu ve nasıl korunacağını anlatıyoruz. Tedavi yapılmadığı takdirde yeni alerjiler gelişebilir ve mevcut durum daha da ilerleyebilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim