• BIST 9548.09
  • Altın 2490.038
  • Dolar 32.5015
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Baharda depresyon riskine dikkat!

Baharda depresyon riskine dikkat!
Bahar depresyonu, mevsimsellik göstermesi dışında genel olarak diğer depresyonlara benzer belirtiler taşıyan bir hastalıktır. Kişilerin yetersiz güneş ışığı alması beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozar. Bu hormonlar kişinin v

Bahar ayında ani ısı değişimlerine dikkat

Bahar aylarında gece gündüz arası sıcaklık farkları hatta saatlik ısı değişimleri nedeniyle insan metabolizması bir takım sorunlarla karşılaşabiliyor

sıcaklık, rutubet, rüzgar şeklinde etkenlerin birden değişimi bağışıklık sistemini de etkiliyor. Bahar aylarındaki bu tablo depresyondan ülsere, baş Ağrısından yorgunluğa kadar birçok rahatsızlığı da bununla beraber getirebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Serap Bos, ani ısı değişikliklerinde sağlıklı kalmanın yolları hakkında data verdi.

Havanın bir ısınıp bir soğuması bedenimizi yoruyor

Halsizlik, enerji azlığı, mutsuzluk, kaslarda ağrı, uykuya dalamamak ve uyanamamak bahar yorgunluğunun belirtileri arasındadır. Havadaki ani ısı, rutubet, basınç değişimleri kişiyi sinirli ve stresli bir hale getirebilir.

Mevcut belirtiler aile yaşamının ve iş performansının düşmesine ve bireyin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Bahar yorgunluğu zannedilen belirtilerin altından kansızlık, hipotiroidi (tiroid bezinin kafi çalışamaması) şeklinde başka hastalıklar da çıkabilir. Bu nedenle belirtilerin süresi uzadığında ne olursa olsun bir doktora gidilmelidir.

Baş ağrıları sıklaşabiliyor

Bahar aylarında vücudun çeşitli eklemlerinde ağrılar yaşanabilmektedir. Bahara uyum sağlamaya çalışan vücut daha uzun süre gün ışığına maruz kalır.

Günlerin uzaması, saatlerin ileriye alınması gibi faktörler vücudun hormon dengesini değiştirerek uyku düzenini negatif etkiler. Uyku düzenindeki bu değişiklikler vücudun yeterince dinlenememesine ve ferdin kendisini sürekli bitkin hissetmesine ve unutkanlığa neden olur.

Yoğun gidişatta çalışanlamış olur ve stresli kişilerde baş ağrıları yaşanabilir. Baş ağrısına ek olarak sırt, boyun ve omuz kaslarında ve vücudun çeşitli eklemlerinde ağrılar da ortaya çıkar.

Baharda depresyon riskine dikkat!

Bahar depresyonu, mevsimsellik göstermesi dışında genel olarak diğer depresyonlara benzer belirtiler taşıyan bir hastalıktır.

Kişilerin yetersiz güneş ışığı alması beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozar. Bu hormonlar kişinin vücut ısısı ayarlanması ve uyku-uyanıklık düzeninde önemli rol oynarlar. Biyolojik saatin bozulması ile birey depresyona daha açık hale gelir.

Açık güneşli havalarda daha neşeli, kapalı, bulutlu havalarda cansız ve melankolik olan kişilerde çoğu zaman altta yatan mekanizma biyolojik saatteki aksamalardır.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları baharı seviyor

Özellikle bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan problemlerın başlangıcında ülser, reflü ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıkları gelir. Bu şikayetler genellikle midede yanma, kazınma, ekşime ve gaz şeklinde kendini göstermektedir. Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini artırmaktadır.

Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu soruna niçin olduğu düşünülmektedir. Bazen bu problemler mide kanamasına kadar ilerleyebilmektedir.

Bazı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra mide yanması, ekşime, gaz ve şişkinlik şikayetleri daha çok gastritte ortaya çıkar. Bahar aylarında kızartmaların fazla tüketimi, asitli ve gazlı içecekler, soğuk su şeklinde yiyecek ve içecekler gastrit şikayetlerini artırmaktadır.

Havaların ısınmasına güvenmeyin

Mevsim değişikliğine uyum sağlayamayan vücudun soğuk idraknlığına yakalanma riski de bahar aylarında yüksektir. Bebekler, 65 yaşın üzerinde olan kişiler, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar risk gurubundadır.

Dengeli beslenmek, düzenli uyku, dinlenmek, spor, her gün düzenli banyo yapmak ve sigara içmemek bağışıklık sistemini güçlendiren faktörlerdir.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim