• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Baharatçılar Dünya İle Rekabet İçin Destek İstiyor

Baharatçılar Dünya İle Rekabet İçin Destek İstiyor
Ege Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının...

Ege Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının baharat üretimini destekleme programı kapsamına almasını talep etti. Hemsi, baharat üretimi destekleme kapsamına alınırsa hem üretim hem de rekabetçiliğin artacağını belirterek "Bu sayede baharat ihracatımız yükselişe geçer" diye konuştu.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2015 yılı olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) konferans salonunda yapıldı. Kongrede konuşan Ege Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, son 6-7 yıllık süreçte Türkiye'nin kimyon üretiminin 15 bin tondan 5 bin ton seviyesine, anason üretiminin 10 bin tondan 6 bin tona, susam üretiminin 20 bin tondan 15 bin tona gerilediğini kaydetti.

Kimyon, anason, rezene ve susamın yıllık ürün olduğuna dikkati çeken Hemsi, "Bu ürünlerde kilo başına 1 TL destekleme verildiği takdirde ilk aşamada üretim artar. Sonra Türkiye, dünyadaki rakipleri ile fiyat rekabeti yapabilir noktaya gelir ve ihracatımız artar. 2011 yılında bu dört üründe 40 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız 32 milyon dolar seviyelerine geriledi. Destekleme ile 50 milyon dolara ulaşırız" şeklinde konuştu.

HİNDİSTAN'A HAŞHAŞ TOHUMU İHRACATI

Hindistan'a haşhaş tohumu ihracatında geçen süreçte bir tıkanıklık yaşandığını anlatan Hemsi, Ekonomi Bakanlığı ve diğer kurumlarla ortak yürüttükleri çalışmalar sonucunda sorunun aşıldığını, Hindistan'a haşhaş tohumu ihracatının yolunun açıldığını dile getirdi. Tarım ürünleri üretiminde ilaç kalıntısı sorunu yaşadıklarını ifade eden Hemsi, sözlerine şöyle devam etti: "İlaç kalıntısı sorununu aşmak için üreticilerimizin daha duyarlı olması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da eğitim ve denetimlerini bu yönde yoğunlaştırması şart."

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin Genel Kurulunda 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.

Baharatçılar Dünya İle Rekabet İçin Destek İstiyor

Baharatçılar Dünya İle Rekabet İçin Destek İstiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim