• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Babet ayakkabılar eklem bozukluğuna neden oluyor

Babet ayakkabılar eklem bozukluğuna neden oluyor
Özelikle yaz aylarında kadınların vazgeçilmez ayakkabılarından olan babetlerin ayak sağlığına zararlı olduğunu biliyor muydunuz?

Yaz aylarında birçok kadını ayağında görmeye alıştığımız renk renk babetler, her ne kadar rahat görünse de aslında ayak sağlığı için oldukça zararlı.  Babet giyenleri, ilerleyen yaşlarda dizlerde aks, kalçalarda eklem bozuklukları gibi hastalıklara karşı uyaran Ayak sağlığı uzmanı Mehmet Çırak, özellikler çocuklar için doğru ayakkabı seçiminin nasıl yapılacağı konusunda şu bilgileri verdi:

Çocukların ayakkabıları nasıl seçilmeli?

“Çocuklarda ayakkabı seçiminde yetişkinlere büyük görev düşüyor. Ayakları esnek olduğu için birçok çocuk, ayakkabının küçük geldiğini fark etmiyor. Ebeveynlerin düzenli olarak ayakkabının içini kontrol etmesi gerekiyor.

Özellikle kırık tırnak uçları ayakkabıların küçük geldiğini gösteren bir ipucudur. Ayakkabı, çocuğun ayağına gerçekten uygun olmalı. Topuk etrafını saran bölüm sert olmalı. Bağcıklı ya da cırt cırtlı ayakkabı kullanılabilir, önemli olan bileğin iyi tutulmasıdır. Topuğun etrafı sert olmalı, ayak parmakları ise rahat etmelidir."

Diz ve kalça sorunlarına dikkat

“Havaların soğuk olduğu günlerde botlar tercih edilmelidir. Spor ayakkabısında ise kauçuklu, havalı olanların seçilebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kullanımı yaygın olan babet türü ince ayakkabılar, topukları sarmaz. Bu nedenle ortaya çıkacak bir sorunun diz ve kalçada da bozukluklara neden olabilir.”

Babetlerden uzak durun

"Babetlerden uzak durulmalı. Bu tür ayakkabılar ucuz ve çok yaygın. Çocuklar da diğer arkadaşlarından etkileniyor ve onlar gibi görünmek, babet giymek istiyor. Topukları kavramayan ve son 7-8 yıldır çok moda olan babetler bir jenerasyonda patolojik sorunların artmasına neden oluyor.

Yetişkin dönemde dizlerdeki aks bozukluğu, kalçalardaki eklem bozukluğu, topuk dikeninin de nedeni budur. Parmak arası terlik ve yalın ayak dolaşmak da benzer sorunlara yol açabilir.”

AA

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim