• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi
UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü verdiği, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, babasından...

UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü verdiği, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, babasından devraldığı sanat atölyesinde geleneksel el sanatlarının modern hatlarında çiniler tasarlıyor.

Nida Olçay, babası Sıktı Olçar'ın çinilerini, ölümsüzleştirerek geleneksel çini sanatına ve büyük bir sanatçı olan babasına vefa borcunu ödüyor. Başarılı çalışmaları nedeniyle "Kültür Bakanlığı Sanatçısı" unvanı verilen, birçok kişisel ve karma sergilere katılan Nida Olçar, çalışmalarında "Çinide mozaik" ve "Piri Reis'in deniz haritaları'na farklı yorumlar katarak sanat dünyasında dikkat çekti.

Kültür Bakanlığı Sanatçısı unvanı almaktan mutluluk duyduğunu belirten Nida Olçar, "Sanatçılık babadan oğula ya da babadan kıza geçen bir miras değil. Babamın atölyesini ve ismini yaşatmak için çıktığım bu yolda böyle bir unvana layık görülmem benim için büyük bir onurdur. Babamın bıraktığı bayrağı zirvede tutmak ve ileriye götürebilmek de en benim büyük hedefim" dedi.

Olçar, 2015 yılında Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Alanı'nda Çini Sergisi açmıştı. Bu arada, Nida Olçar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dünya Kadınlar günü dolayısıyla vereceği resepsiyonda davet edildi.

"SITKI OLÇAR KİMDİR?

"1948'de Kütahya'da doğdu. 1973 yılında "Osmanlı Çini" adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve öz arayışına yöneldi. 1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi. İznik çiniciliğinin sırrı, 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı. UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödüllü sanatçısı Sıtkı Olçar, 15 Kasım 2010 tarihinde vefat etmişti."

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Babadan Kızına Geçen Bir Başarı Hikayesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim