• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Babacan'ın gezisinde şok gelişme

Ermenilerin protestosu nedeniyle Türk heyetini otelin mutfak kapısından çıkardılar
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Ticaret Odası ve TOBB tarafından düzenlenen "ABD-Türkiye Yatırım Haftası" etkinlikleri kapsamında bu ülkedeki yatırımcılara Türkiye ile ilgili önemli mesajlar verdi. Ancak Ermeni grupların protestoları ve ABD polisinin önlemi nedeniyle Los Angeles'teki temaslar sırasında ilginç bazı anlar da yaşandı. Babacan başkanlığındaki Türk heyeti, Los Angeles İntercontinental Otel'de World Affairs Council'in yemeğine katıldı. Babacan'ın bir konuşma yaptığı yemek sırasında, otelin giriş kapısında bir grup Ermeni, protesto gösterisinde bulundu. Polisin uyarısına rağmen grubun dağılmaması üzerine, Türk heyeti, otelin mutfağından çıkarılarak, araçlarla San Francisco'ya gitmek üzere havaalanına götürüldü.
 
Büyüyen sektörleri anlattı
 
Babacan, Los Angeles'te Türkiye Yatırım Haftası kapsamında UCLA Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde verdiği "Türkiye'nin Temel Büyüme Sektörleri" konferansında konuştu. Babacan, Türkiye ekonomisinde son 10 yılda önemli politikalar geliştirildiğini söyledi. Babacan, Avrupa, ABD ve Japonya gibi ülkelere göre Türkiye’nin krizden etkilenmediğini aktardı. Babacan, "2009 krizinden hiçbir Türk bankası etkilenmedi. Yeterince güçlendirilmiş ve önlemler alınmıştı. Kriz sürpriz olmadı. Krizden önce aldığımız önlemlerin önemi kadar kriz süresince aldığımız önlemler de önemliydi" dedi. Türkiye’nin büyüme hedefleri için potansiyelinin hazır olduğunu aktaran Babacan, "Büyüme finansal çevresel ve sosyal olarak ölçülmesi gerekiyor. İstikrarlı bir büyüme yoksulluğu azaltıyor mu eğitimi iyileştirmiyor mu buna bakılması gerekiyor. Sağlık sistemini kaliteleştirmeli mi buna bakılması gerekiyor. Eğer değilse büyüme bu dünyanın yeni neslinden çalmadır" dedi.
 
İstanbul bölgesel çekim merkezi
 
Türkiye’nin 3 kıtanın bağlandığı bir yerde olduğunu aktaran Babacan, İstanbul’un bölgesel bir çekim merkezi olduğunu söyledi. Türkiye’nin finansal anlamda önemli olduğunu kaydeden Babacan, "Bir çok ülke ekonomik bütçe anlamında kapatırken biz çoğaltıyoruz. THY en çok farklı ülkeye uçan havayollarının başında geliyor" diye konuştu.
 
3 Havalimanı 150 milyon yolcu
 
Babacan, Uluslar arası Kira ve Finans Birliği resepsiyonundaki konuşmasında ise AB kaynaklı bir çok yatırım kuruluşunun ikinci merkezlerini İstanbul’da açmaya başladıklarını ve bunun çok hızlı ilerlediğini söyledi. 3. Havaalanı projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bababacan, "Birinci aşaması başladı ve 5 şirket yarıştı. 4. aşamadan sonra kapasite 150 milyon yolcuya çıkacak" dedi.
 
ABD’li şirketlere yatırım daveti
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’li şirketleri yatırıma davet etti. Beraberindeki işadamları ile ABD’ye çıkarma yapan Hisarcıklıoğlu, "Amerikan şirketlerini uzun süreli yatırımlar için Türkiye’ye çağırıyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, TOBB bünyesinde 1,5 milyon şirket olduğunu belirterek, Türkiye’nin hava taşımacılığında önemli mesafeler aldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, yıl sonunda İstanbul’un 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşarak havacılık sektöründe dünya şehri olacağını vurguladı.
 
Mutfaktan çıktılar
 
Babacan ve Türk heyeti, Los Angeles İntercontinental Otel'de World Affairs Council'in yemeğine katıldı. Bakan Babacan'ın bir konuşma yaptığı yemek sırasında, otelin giriş kapısında yaklaşık 150 kişilik Ermeni grubu, protesto gösterisinde bulundu. Los Angeles polisi, ellerindeki dövizlerle Türkiye aleyhinde slogan atan gruba dağılmaları yönünde uyarı yapmasına rağmen, grup dağılmadı. Yaklaşık 2 saat süren yemeğin sonunda, giriş kapısında gösterinin sürmesi üzerine Türk heyeti, polisin de uyarısıyla bir alt kattaki otelin mutfağından otel dışına çıkarıldı. Burada bekleyen araçlarla havaalanına götürülen Türk heyet, San Francisco'ya geçti.
 
Ali Babacan, ABD Ticaret Odası ve TOBB tarafından düzenlenen "ABD-Türkiye Yatırım Haftası" etkinlikleri çerçevesinde bugün de, San Francisco'da General Elektrik ve bazı şirketlerin yöneticileriyle toplantı yapacak, Intel Başkan Yardımcısı John Davies ile öğle yemeğinde bir araya gelecek. Cisco Başkanı Gary Moore ile görüşecek Babacan, Uber Technologies üyeleri ile resepsiyon ve akşam yemeğinde buluşacak.
 
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim