• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır ve Ne Yapılmalı?

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır ve Ne Yapılmalı?
Her bir vitaminin devam ettiği metabolizma farklıdır. Kimisi karbonhidrat metabolizmasına, kimisi protein sentezine, kimisi beyin fonksiyonlarına, kimisi saç ve tırnağa etki ediyor.

Vücudumuzda birçok vücut fonksiyonlarının işlemesi açısından çok önemli maddeler olan vitaminler yer alıyor.

Bu vitaminler birçok harf ile adlandırılmıştır. Vitaminler vücut işlev fonksiyonlarının devamı için çok önemli maddelerdir. Bu vitaminlerden, B grubu dediğimiz B1’den B12’ye kadar sıralama içerisinde devam eden vitaminler var.

Her bir vitaminin devam ettiği metabolizma farklıdır. Kimisi karbonhidrat metabolizmasına, kimisi protein sentezine, kimisi beyin fonksiyonlarına, kimisi saç ve tırnağa etki ediyor.

B1 vitamini tiyamin, B2 vitamini riboflavin, B3 vitamini niasin, B5 vitamini pantotenik asit, B6 vitamini pridoksin, B7 biotin, B9 vitamini folik asit, B12 vitamini siyanokobalamin şeklindedir.

Dışarıdan takviye gerekir

Vücutta eksiklikleri olduğu zaman enerji fonksiyonlarında, metabolizma fonksiyonlarında birtakım eksiklikler görülebilir. Bu nedenle dışarıdan takviye edilmesi gereklidir.

Bazı vitaminler, örneğin B3 vitamini vücuttaki amip asitlerden triptofan parçalanması sonucu ortaya çıkabilir; ama bu bazen yeterli olmayabiliyor.

Triptofanı yeterince almazsanız yine B3 vitamini eksikliği ortaya çıkabiliyor. Bazen de genetik olarak vitaminlerin eksiklikleri söz konusu olabilir.

Bazen vücudumuzda doğuştan emilim kusuru olur. Bağırsaklarda doğuştan oluşan hasardan dolayı faktör eksikliğinden B12 vitamini emilemiyor.

Emilemediği için de B12 eksikliği ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu vitaminler vücuttaki eksiklikten kaynaklanıyorsa o zaman bunu dışarıdan vermek lazım.

Eğer besinle yeteri kadar vitamin alınamıyorsa eksiklik iğneyle verilir. Emilim kusuru varsa dışarıdan alamıyorsa, bağırsakta erimiyorsa ağızdan istediğiniz kadar B12 vitamini verin emilmez.

B vitamini eksikliği uyuşukluğa neden olabilir

B1 vitaminin diğer ismi tiyamindir. Tiyamin vitamini aslında vücutta enerji metabolizması için, protein sentezi için, beyin ve sinir sisteminin gelişimi için, karbonhidrat metabolizması için, önemli bir vitamindir. Herkesin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir.

Şeker metabolizmamız yani enerji sistemimiz için gerekli ham maddenin parçalanıp enerji elde etmesi için tiyamine ihtiyaç vardır. Şöyle düşünün, sobanın içerisine odun koyup yakacağız. Soba var, odun var ama kibritimiz yok.

Kibrit çakmak burada B1 vitamini oluyor. Yani istediğiniz kadar odununuz olsun çakmağınız olmadıkça bunu yakmanız mümkün değil. İstediğiniz kadar karbon hidratınız olsun şeker metabolizmanız olsun bunu yakmanız için küçük bir kıvılcım lazım. Tiyamin kıvılcımlardan bir tanesidir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim