• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Azmin ve umudun sesi minik Edip
Doğuştan işitme engelli 7 yaşındaki Edip Ilgaz Uslu, tedaviyle duymaya başladı.

Doğuştan işitme engelli 7 yaşındaki Edip Ilgaz Uslu, tedaviyle duymaya başladı. Edip'in annesi Nuray Uslu, şimdi oğlunun konuşacağı ve kendisine "anne" diye sesleneceği günü bekliyor. Uslu, özel ilgiye ihtiyacı olan çocuklara sahip olan anne babalara seslenerek, çocuklarını kaderlerine terk etmemelerini istedi.

Uslu ailesi, oğulları Edip'in 8 aylıkken duyamadığını fark ederek Zonguldak'tan tedavi için Ankara'ya geldi. Doğuştan işitme kaybı ve kulağında çok ağır yapısal bozukluklar olan Edip, işitmesinin sağlanabilmesi için çeşitli ameliyatlar geçirdi. Şu an 7 yaşında olan Edip tedavi edilmesinin ardından artık duymaya başladı.

Edip'in ilk ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Levent Sennaroğlu, "Edip bizim uzun yıllardan beri takip ettiğimiz hastamız. Onun doğuştan işitme kaybı vardı. Kulağında çok ağır yapısal bozukluklar vardı. Biz onun duyabilmesi için 2011 yılında bir kulağına koklear implant yaptık. Diğer kulağında işitme siniri yoktu, iç kulağı gelişmemişti. O tarafa da 2013 Mayıs ayında beyin sapı implantı (biyonik kulak) yaptık. Amacımız onları işittirmek ve konuşmasını sağlamak. Ameliyatla iş bitmiyor, ameliyattan sonra uzun bir program ve eğitim dönemi var. Eğitim bu çocuklar için en önemli kısım. İyi bir eğitim alınırsa bu ameliyat başarıya ulaşıyor. İmplantasyonda bizim Hacettepe'de 20'nci yılımız. Çok kıymetli bir eğitim bölümümüz var. Ailede bizim deneyimli eğitim kadromuzdan faydalanmak için, anne çocuklarını alıp başka şehirden buraya geldi. Eğitimi birebir alabilmek için eşinden bir süre ayrılmak zorunda kaldı. Desteğe ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı.

"Ailesi 8 aylık olduktan sonra fark etti"

Edip'in muayenelerini takip eden ve tüm tedavisini üstlenen Doktor Furkan Özer, "Edip Ilgaz'ın doğuştan işitme kaybı hastalığı vardı. Ailesi bunu yaklaşık 8 aylık olduktan sonra fark etti. 10 aylık olduktan sonra işitme cihazı kullanılmaya başlanmıştı. Fakat işitme cihazlarından fayda göremeyince, Edip'e yapılan ileri tetkikler sonucunda ağır iç kulak anormallerini olduğunu fark ettik. İki zor ameliyat gerçekleştirdik. İşitmesini sağlayabilme açısından. Ondan sonraki süreçlerde Edip'in eğitimine tekrar Hacettepe Üniversitesi Odyoloji Bölümünde devam ediyoruz. Bu eğitimi yapabilmek için ailesi Zonguldak'tan Ankara'ya taşınmak zorunda kaldı. Annesi babasından ayrı kaldı. Sırf Edip'in eğitimine Ankara'da doğru bir şekilde devam edilebilmesi için. Edip'in eğitim süreci ve bu implantların dış parçaları var bunların belirli zamanlarda değişmesi gerekiyor ve fiyatları oldukça yüksek parçalar" şeklinde konuştu.

"Eğitimle Edip'in konuşabileceğini, çok daha iyi duyabileceğini öğrendik"

Edip'in annesi Nuray Uslu, "Edip 2010 doğumlu. 2'nci çocuğumuz olarak dünyaya geldi. Her şey normaldi. 8 aylıkken babası bana, Edip'in bizi duymadığını söyledi. Başta inanamadık. "Fark etmedin mi herhangi bir gürültüde, seste tepki vermiyor" dedi. Hemen Ankara Hacettepe Hastanesine başvurduk. Eşimin tahmini doğru çıktı. Çocuğumuzun iki kulağının duymadığını öğrendik. Çocuğumuzun 8 ay sessiz bir dünyada yaşaması, bir anne için bir baba için çok zordu. Sonra hemen bütün tetkikleri yapıldı. Önce kulak arkası bir cihaz takıldı. Arkasından ağır bir ameliyat geçirdik. Ama bizim için önemli olan çocuğumuzun duyabilecek olmasıydı. Duyamadığı için konuşamayacağı anlamına geliyordu. Bana bir kez anne diyemeyeceğini düşünmek, bir anne için gerçekten çok zordu. Sonra ameliyatlar bittikten sonra bizim için önemli olan eğitim süreci başlamıştı. Eğitimle Edip'in konuşabileceğini, çok daha iyi duyabileceğini öğrendik ve Ankara'ya yerleşmek için, büyük bir mücadele sergiledik. Kendimize yetecek kadar bir ev kiraladık" dedi.

"Eşimden 4 yıldır ayrı, 2 çocuğumla bir mücadele veriyorum"

"İşimiz her şeyimiz Karadeniz Ereğli'de" diyen Nuray Uslu şunları kaydetti:

"Eşimden 4 yıldır ayrı bir şekilde 2 çocuğumla bir mücadele veriyorum. Sırf Edip'in eğitimi için buradayım. İnşallah Edip de yaşıtları gibi duyabilecek konuşabilecek. Prof. Dr. Levent Sennaroğlu çok başarılı şekilde ameliyatlarımızı gerçekleştirdi. Edip Hacettepe'yi bağrına bastı. Burada bir aile gibi olduk. Benim Ankara'da bir akrabam yok. Bana en büyük desteği Hacettepe verdi. Doktor Furkan hocamız da Edip'in muayenelerini gerçekleştiriyor. Mücadelemiz Edip'i konuşturabilmek. Hayatta çok iyi insanların olduğunu gördük. Bu eğitim çok büyük paralarla dönüyor. Her geçen gün yeni cihazlar çıkabiliyor. Bu cihazlar çok yüksek fiyatlara temin edinebiliyor. Allah razı olsun onlardan, mücadelemizi görüp böyle bir şey yapmışlar bizim için. İnşallah Edip konuşacak ve çok daha iyi olacak. Özel bir çocuğun anne babasıyız. Buradan, özel ilgiye ihtiyacı olan çocuklara sahip olan anne babalara sesleniyorum, lütfen çocuklarınızı kaderlerine terk etmeyin."

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Azmin ve umudun sesi minik Edip

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim