• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Azeri Milletvekili İzmir’den Dünyaya Seslendi

Azeri Milletvekili İzmir’den Dünyaya Seslendi
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Ermenistan'ın yaptığı katliama sessiz kalınmaması çağrısında bulunarak, "Artık bu acıyı herkesin görmesini...

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Ermenistan'ın yaptığı katliama sessiz kalınmaması çağrısında bulunarak, "Artık bu acıyı herkesin görmesini istiyoruz. Nerede, kime, hangi din mensubuna karşı yapılırsa yapılsın dünyanın sesini yükseltmesi gerekir. Bunu yapanlar adalet karşısına çıkarılmalıdır" dedi.

Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde 1992 yılında yaşanan Hocalı Katliamı ve Karabağ'ın işgalinin 24. yıldönümü Türk-Ermeni İlişkileri ve Hocalı Katliamı programıyla anıldı. Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği tarafından düzenlenen panele Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva'nın yanı sıra Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova, Bilkent ve Melbourne Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jeremy Salt, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekinci, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vefa Kurban ile çok sayıda Azeri ve Türk vatandaşı katıldı.

İzmir Sanat Merkezinde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkanı Asif Kurban, soykırımı yapanların mutlaka adalet önünde yargılanması gerektiğini belirtti.

"SADECE İNSANLIĞA SOYKIRIM YAPILMADI"

Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva da, Ermenistan'ın bir insanlık suçu işleyerek soykırım yaptığını belirterek, "Ermenistan yeryüzünde Hocalı adlı bir kenti yok ederek, Azerbaycan Türklerine karşı soykırım uygulayarak nüfusunu katletmiştir. Hocalı'da sadece insanlığa soykırım yapılmamış aynı zamanda oradaki tüm tarihi ve kültürel abideler, hatta kabristanlıklar bile tamamıyla dağıtılarak harabeliğe çevrilmiştir" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde Ermenilerin yaptığı soykırımı aktif çalışmalarla anlattıklarını ifade eden Paşayeva, soykırım suçunu işleyenlerin adalet önünde yargılanmaları gerektiğini ve bunun için mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

"ARTIK BU ACIYI GÖRMELERİNİ İSTİYORUZ"

Ermenistan'ın soykırım yaptığı sırada dünyanın sessiz kaldığına işaret eden Paşayeva, şunları söyledi: "Dünya tepki vermedi, seyirci kaldı. Ama soykırım insanlık aleyhine cinayettir. Nerede, kime, hangi din mensubuna karşı yapılırsa yapılsın dünyanın itirazını yükseltmesi gerekir. Bunu yapanların adalet karşısında cevap vermesinin sağlanması için destek verilmesi gerekir. Ama maalesef dünya çok duyarsız kaldı. O yüzden biz duyarsız dünyaya daha çok anlatarak, sesimizi ulaştırarak artık bu acıyı görmelerini istiyoruz. Çünkü bunu yapanlar hâlâ adalet karşısına çıkmış durumda değil, hâlâ ellerini kollarını sallayarak Ermenistan'da dolaşmaktadırlar."

"ERMENİSTAN, AZERBAYCAN'A DEĞİL TÜRKLERE KARŞI YAPTI"

Ermenistan'ın Hocalı'da Türklere karşı soykırım suçunu işlediğinin altını çizen Paşayeva, "Ermenistan Hocalı'da soykırım yaptığında "Biz bunu Azerbaycanlılara karşı yaptık" demedi, "Biz bunu Türklere karşı yaptık" dedi. Dolayısıyla Hocalı konusu dünyanın her yerinde yaşayan Türk insanını rahatsız etmelidir. Birlik olursak sesimizi daha güçlü duyururuz. Bu anlamda kardeş cumhuriyetlerimizin de desteğine ihtiyacımız var" dedi.

"AVRUPA BİRLİĞİ SESSİZ KALIYOR"

Yapılan işgalin sonunda 1 milyon insanın topraklarını terk etmek zorunda bırakıldığını anlatan Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hocalı'da, Karabağ'da 1 milyon insan kendi evine dönemiyor. Düşünebiliyor musunuz hep insan haklarından konuşan Avrupa'da, 24 yıl önce Ermenistan tarafından insan haklarının yok edilmesine sessiz kalınıyor. En önemli hak insanın kendi evinde yaşama hakkıdır. Ama bu insanların kendi evlerine yaşama hakkına izin vermiyorlar. Maalesef insan haklarından konuşan Avrupa'da bu insanların, göçmenlerin sesine destek vermiyor."

Ganire Paşayeva dünyadaki bütün Türklere seslenerek, herkesin yapılan katliamı, komşusuna, bir politikacıya ya da bir sivil toplum örgütüne anlatması ve internet üzerinden de konuyla ilgili uluslararası örgütlere bir mesaj ya da bir mektup göndermesi çağrısında bulundu.

Azeri Milletvekili İzmir’den Dünyaya Seslendi

Azeri Milletvekili İzmir’den Dünyaya Seslendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim