• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Azerbaycan’da ham petrol şifa kaynağı olarak kullanılıyor

Azerbaycan’da ham petrol şifa kaynağı olarak kullanılıyor
Azerbaycan'da birçok hastalığın tedavisinde ham petrol kullanılırken, dünyanın birçok ülkesinden hastada ham petrol banyosu için Azerbaycan'a geliyor.

Azerbaycan'da birçok hastalığın tedavisinde ham petrol kullanılırken, dünyanın birçok ülkesinden hastada ham petrol banyosu için Azerbaycan'a geliyor.

Son yüzyılın en önemli enerji kaynaklarından kabul edilen petrol, Azerbaycan'da şifa kaynağı olarak da kullanılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen hastalar, ülkenin sadece Naftalan bölgesinde çıkan ham petrolle şifa bulmaya çalışıyor. Bölgedeki sağlık merkezlerinde uygulanan petrol banyolarıyla hastalar, özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklarıyla birlikte, eklem rahatsızlığı, kadın hastalıkları, romatizma gibi bir çok hastalığın tedavisi için tercih ediliyor. Petrol banyosu ve tedavisi konusunda en önemli merkezlerden birinin Başhekimi Gültekin Süleymanova, "Naftalan petrolü uzun yıllardır Azerbaycan'da tedavi amaçlı kullanılıyor ve petrolün ağrılığı sudan daha hafif. Naftalan petrolü diğer sanayi petrollerinden farklıdır. Naftalan'dan çıkan ham petrolden benzin ve ona benzer maddeler yok. Onun yerine yüksek tedavi ektisi olan 40'a yakın maddeler yer alıyor. Bu maddeler sayesine iltihap önleyicidir, damar genişlemesine yardımcı oluyor ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor" dedi.

"Kelebek büyük bir başarıyla tedavi ediliyor"

Naftalan petrolüler 70'den fazla hastalığı tedavi edildiğini vurgulayan doktor Süleymanova, "En çok kemik ve eklem hastalılarının tedavisinde kullanılıyor. Periferik damar hastalıklarını başarıyla tedavi ediliyor. Çok az rastlanan, dünyanın hiçbir yerinden tedavi edilemeyen İktiyozis ve Epidermolozis bülloza hastalığı (kelebek hastalığı) Naftalan'da büyük bir başarıyla tedavi ediliyor" ifadelerini kullandı. Süleymanova, hastanın durumuna ve hastalığın çeşitlinden göre petrol dolu küvete oturarak ve ya uzanarak tedavi edildiğini vurguladı.

Tedavi amacıyla gelen hastalar, öncelikle doktor kontrolünden geçiriliyor. Hastaya uygulanacak tedavi, petrol banyosunun süresinden petrolle masaja, fizik tedavi hatta yiyeceği yemeklere varana kadar tamamen doktor kontrolünde gerçekleşiyor. Hastalara uygulanan petrol banyosunun süresi en fazla 10 dakika olurken, petrolün sıcaklığının vücut ısısıyla aynı, yani 36-38 derece olmasına dikkat ediliyor.

Kazakistan'ın Almatı şehrinden ailesi ve akrabaları ile birlikte tedavi için gelen Hamidulla Hamidulayev, "Ailemle birlikte ikinci defa Naftalan'a tedaviye geliyoruz. Eskiden Sovyetler birliği zamanı da Naftalan'a gelmiştik. Tanıdıklarımız ve akrabalarımız da buraya geliyor. Burada gösterilen hizmetten memnunuz. Ayak ve omuz eklem yerlerim ağrıyor onun için geliyorum. Eşim ve arkadaşlarımla birlikte 6 kişiyiz. Akrabalarım her yıl buraya tedavi olmaya geliyor. Tedavi ve hizmet memnunuz, çok iyi hizmet veriyorlar" diye konuştu.

Alternatif tıp olarak değerlendirilen petrol banyoları Azerbaycan'da uzun yıllardır uygulanmakta olup, tıp ve bilimin imkanları ölçüsünde hastalara hizmet veriyor. Tesisleşme problemlerinin büyük bir kısmını tamamlayan ve eski Sovyet ülkelerinden önemli ölçüde turist ağırlayan Naftalan, 5 yıldızlı otelleri, tatil merkezleri ve üstün konforlu klinik imkanlarıyla göz dolduruyor.

Hastalar içerisi ham petrolle doldurulmuş küvete oturarak ve ya hastanın başı dışarıda kalacak şekilde giriyor. Doktorun belirlediği süre kadar ham petrolün içerisinde kalan hasta banyodan çıktıktan sonra vücudundaki petrolle kaplanan bölgeleri, öncelikle bir ayakkabı çekeceği yardımıyla sıyrılıyor. Daha sonra emiciliği normal peçeteden daha fazla olan özel bir kağıtla vücudun tamamı siliniyor. En sonunda ise özel bir şampuanla vücut tamamen yıkanıyor.

Dünyada sadece Naftalan Bölgesi'ndeki 12 kuyudan çıkan tedavi edici petrol türü, Sovyetler Birliği döneminde de en zor tedavi edilen hastaların rehabilitasyonu için kullanılıyordu.

Azerbaycan’da ham petrol şifa kaynağı olarak kullanılıyor

Azerbaycan’da ham petrol şifa kaynağı olarak kullanılıyor

Azerbaycan’da ham petrol şifa kaynağı olarak kullanılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim