• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Azerbaycan muhalefetinden alternatif aday

Azerbaycan muhalifleri, ortak aday Rüstem İbrahimbeyov'un adaylığının kabul edilmemesi durumunda Cemil hasanlı'yı aday olarak gösterecek...
 
 
Azerbaycan'da muhaliflerin ortak aday olarak belirlediği Milli Şura Başkanı Rüstem İbrahimbeyov'un önündeki engellerin ortadan kaldırılmaması üzerine önemli bir siyasi adım atıldı. Dün bir araya gelen Şura üyeleri İbrahimbeyov'un adaylığının Merkezi Seçim Kurulu tarafından kabul edilmemesi durumunda Prof. Dr. Cemil Hasanlı'nın adaylığını desteklemeye karar verdi. 74 Milli Şura üyesinden 72'si Hasanlı'nın lehine oy kullandı.
 
Hasanlı, 1952 yılında Azerbaycan'ın Bilesuvar ilçesinin Ağalıkend köyünde doğdu. Azerbaycan Devlet Üniversitesi tarih bölümünden mezun oldu ve uzmanlık alanını tarih olarak belirledi. Amerika Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nin de üyesi. 2005 yılında milletvekili seçildi. Halen Bakü Devlet Üniversitesinde öğretim görevlisi görevine devam ediyor.
 
Tarih uzmanı Hasanlı'nın "Beyaz Lekelerin Siyah Gölgesi" isimli kitabının yanı sıra, "Azerbaycan uluslararası ilişkiler sisteminde 1918-1920" isimli kitabı Azerbaycan demokratik cumhuriyet dönemi ve 1930'lu yılların soykırım politikasının araştırılması bakımından büyük önem arz ediyor. Cemil Hasanlı'nın özel olarak araştırma yaptığı alanlar içerisinde Güney Azerbaycan'ın 20. Yüzyıl tarihi ve Türkiye SSCB ilişkileri de yer alıyor.
 
MUHALİF PARTİ BAŞKANLARININ BEKLENTİSİ
 
Dün Milli Şura'nın toplantısında önemli bir ilk daha gerçekleşti ve muhalif siyasi liderler siyaset dışından bir isme daha seçimlerde destek olabileceklerini açıkladı. Rüstem İbrahimbeyov'a alternatif olarak düşünülen Hasanlı'nın büyük kamuoyu desteğine sahip olduğu söylenemez. Ancak buna rağmen onun muhalif siyasiler tarafından gerçek manada desteklenmesi durumunda seçimin sonucu iktidarın değişmesi ile sonuçlanabilir. Şu ana kadar yaşanan gelişmeler muhalif siyasi liderlerin Milli Şura konusunda ve onun başkan adayı Rüstem İbrahimbeyov konusunda samimi olmadığını ortaya koydu.
 
Bu gelişmelerden en önemlisi muhalif basının hala İbrahimbeyov'u eleştirmeye ve Milli Şura'nın geleceği konusunda belirsiz açıklamalar yapmaya devam etmesi, bir diğeri ise Milli Şura başkanının Kremlin sarayının projesi sonucu politikaya girdiği iddiaları. Muhaliflerin tamamına yakınının Rusya karşıtı olduğu göz önünde tutulduğu zaman bu durumda da İbrahimbeyov'un otoritesine zarar veriliyor.
 
Öte yandan muhalifler yıllarca devam eden sendroma bir yenisini daha eklemek için yoğun çaba içerisinde. Kendilerine zarar veren adımları atmak için sıraya girmiş durumdalar. Hala bazıları seçime katılmama yönünde baskı yapıyor. Bununla da kazanmayacaklarına kendilerinin de inancı olmadığını gösteriyor.
 
Ayrıca Azerbaycan siyasi muhalefeti son yaşanan olaylarla beraber "iktidarın ve Aliyev rejiminin projesi" olduğunu bir daha kanıtlamış oldu. Milli Şura gösterisinin cılızlığı ile seçilmesi asla tesadüf sayılmamalı. Bu kasıtlı ve planlı bir şekilde ortaya çıktı. Muhalifler gösterinin ihtişamlı olması için hiçbir şey yapmadı. Vatandaşların bu kadar tepkili olduğu bir dönemde iktidar aleyhindeki bir gösteriye sadece birkaç bin insan katılıyorsa bu siyasi muhalefetin iflasına anlamına geliyor.
 
CEMİL HASANLI'NIN SİYASİ GELECEĞİ
 
İktidara karşı söylemleri ile bilinmeyen kamuoyu içerisinde yeterince tanınmayan Cemil Hasanlı alternatif aday olarak belirlenmesinden sonra yapmış olduğu ilk açıklamasında Resulzade ve Elçibey politikasına ve düşüncesine sadık olacağını belirtti.
 
Azerbaycan siyasi muhalefetinin parti ideolojisi incelendiği zaman kahir çoğunluğunun Resulzade ve Elçibey düşüncesini savunduğu gözüyor. Buna rağmen henüz Resulzade ve Elçibey kadar etkili olabilecek bir siyasi henüz ortaya çıkmadı.
 
Son yıllarda yaşanan gelişmeler göz önünde tutulduğu zaman Cemil Hasanlı'nın siyasi geleceğinin belirsiz olduğu söylenebilir.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim