• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Ayyıldız: ’Tüberküloz Kalıtsal Değil, Bulaşıcı Bir Hastalıktır’

Ayyıldız: ’Tüberküloz Kalıtsal Değil, Bulaşıcı Bir Hastalıktır’
Kula Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, halk arasında ince hastalık veya verem olarak bilinen tüberkülozun hava yoluyla bulaşan, önlenebilir...

Kula Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, halk arasında ince hastalık veya verem olarak bilinen tüberkülozun hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.

Ayyıldız, 24 Mart Dünya Veremle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberkülozun halk arasında verem ya da "İnce hastalık" olarak bilindiğini; hastalığın öksürük, yüksek ateş, göğüs ağrısı, balgam çıkarma ve kanlı tükürme gibi belirtilerinin olduğunu belirtti. Hastalığının kalıtsal değil, bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Ayyıldız, "Hastalık genellikle hasta kişinin bulunduğu kapalı ortamda birlikte yaşayan sağlıklı kişileri tehdit eder. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yolu ile girer. Ortak kullanılan çatal, bıçak gibi nesnelerden bulaşmaz. Tüberküloz mikropları vücuda girdikten sonra hastalık yapma durumu ve süresi kişiden kişiye değişir. Göç alan, refah düzeyi düşük topluluklar, küçük çocuklar, vücut direnci düşük olanlar, şeker hastaları, bazı böbrek rahatsızlığı olan kişiler, bazı kanser türlerine yakalanmış olanlar, bazı meslek grubunda çalışanlar, uzun süre kortizon veya benzeri ilaç kullanmış kişiler, sigara ve alkol bağımlıları hastalanma ihtimali daha yüksek olan kişilerdir." dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Tüberküloz hastalığının belirtilerini de anlatan Ayyıldız şunları söyledi:

"İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, halsizlik, yorgunluk, özellikle geceleri ter basması, göğüs ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kanlı öksürüktür. Belirtiler genelde ağırlaşan seyirdedir. Çoğu kişi belirtileri önemsemeyip bir hekime başvurmakta geç kalır. Kişiler ancak kan tükürdüğünde veremden şüphelenir."

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

Ayyıldız, Tüberküloz tedavisi hakkında da şunları söyledi:

"Ülkemiz aşı uygulamalarında verem (BCG) aşısına yer vererek öncelikle bu hastalıktan korunmayı amaçlamaktadır. Hastalığa yakalanan kişiler için ücretsiz fakat ilaçlarla sürecek uzun bir tedavi yaklaşık 6 aylık bir süreci vardır. Büyük oranda iyileşme sağlanmaktadır. En büyük tehlike tedavi sırasında kişilerin kendini iyi hissetmesi, uzun tedavi süresinden sıkılan kişilerin ilaçları kullanmayı bırakmasıdır. Bu kişilerde tam iyileşme sağlanmadığı gibi tekrar başlanacak tedavide mikroplar antibiyotiklere karşı direnç kazandığından artık öldürmesi daha zor ya da öldürülemez durumdadır."

Alınacak tedbirler hakkında da bilgi veren Ayyıldız, "Verem mikrobu ile hastalanan kişiyle aynı evde oturan kişiler mutlaka verem savaş dispanserlerine başvurmalı, düzenli aralıklarla yılda en az üç kez kontrollerini yaptırmalıdırlar. Kontrollerde gerekli görülürse kişilere koruyucu ilaç tedavisi verilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim