• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Ayto Üyelerine Mesleki Yeterlilik Belgesi Hizmeti

Ayto Üyelerine Mesleki Yeterlilik Belgesi Hizmeti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile ilk etapta 40 meslek dalında, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile ilk etapta 40 meslek dalında, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak. Uygulama 25 Mayıs 2016'da yürürlüğe girecek. AYTO Başkanı Hakan Ülken, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu bulunan meslek çalışanlarını uyardı.

Bilindiği üzere 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale geldi. İlk etap da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/1 sayılı Tebliğ'in ekinde yer alan 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu kılındı. Tehlikeli işler için uygulanacak sistem, işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmeyecek. Sınav ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak.

Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal yeterliliklere ve ulusal/uluslar arası standartlara uygunluğunun ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. kuruldu. Sınav ve belgelendirme hizmeti veren MEYBEM, TÜRKAK'tan 12 meslek dalında akredite oldu.

TOBB'nin girişimleri ile kurulan MEYBEM tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan inşaat, asansör ve metal sektörlerinde 12 yeterlilikte sınav ve belgelendirme hizmeti sunulduğunu belirten Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, " 5 Kasım'da TÜRKAK tarafından akredite edilen MEYBEM, 28 Aralık 2015 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan sınav ve belgelendirme yetkisini aldı. " dedi.

40 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirildi.

AYTO Başkanı Ülken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile ilk etapta 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geldiğini, 1 yıllık geçiş sürecinin 25 Mayıs 2016 tarihinde dolduğunu ve bu tarihten sonra, mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını söyledi.

MEYBEM ile zorunluluk getirilen tüm mesleklerde iş dünyasına belgelendirme hizmeti verilmesinin amaçlandığını ifade eden Başkan Ülken, Ankara'da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan MEYBEM'e başvurular www.meybem.com.tr adresi üzerinden bireysel veya kurumsal olarak yapılabileceğini, önümüzdeki süreçte mesleki yeterlilik sistemine Aydın Ticaret Odası olarak katkı sağlanacağını belirtti.

MEYBEM A.Ş tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar: Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim