• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ayto Başkanı Ülken, Konsey Toplantısında Ticaret Odalarıyla İlgili Konuştu

Ayto Başkanı Ülken, Konsey Toplantısında Ticaret Odalarıyla İlgili Konuştu
TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyelerinin katılımıyla...

TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyelerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda, Dış Ekonomik İlişkiler kapsamındaki konular, Ticaret Odaları ile ilgili konular, Yasal Düzenlemeler ile ilgili görüş ve öneriler 3 başlık altında gündeme alındı.

2015 DÜŞE KALKA YOL ALDIĞIMIZ BİR YIL OLDU.

Reel sektör açısından zor bir yılı geride bıraktıklarına işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "2015'i en iyi nasıl tarif ederiz diye baktığımızda "Düşe kalka yol aldığımız bir yıl oldu" diyebiliriz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ve yeni bir sanayi politikasına ihtiyacı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nı ve 2016 Eylem Planı'nı son derece önemsediklerini ve olumlu bulduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, yurt içinde, siyasi istikrarın kasım ayında sağlandığını belirterek, "Yurt dışındaysa her gün yeni bir çalkantı ve belirsizlik ile karşı karşıya kaldık. Avrupa'da ekonomik büyüme belirgin değil. Bıçak sırtında bir durum var. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor. Gerçi ABD ekonomisi toparlanıyor. Bunu dünya için iyi haber diye düşünüyorduk. Ama o da şimdi ayrı bir dert oldu. Eskiden Fed ne zaman faiz artıracak diye fal bakarken şimdi 2016'da kaç defa artıracak diye kafa yormaya başladık" şeklinde konuştu.

EKONOMİ İŞ DÜNYASININ OMUZLARINDA YÜKSELİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, bu yılın Ocak-Kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini anımsatırken, alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyledi. Türkiye ekonomisinde bütün çalkantılara rağmen önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Tüfenkci, bu yıla ilişkin ekonomik verileri hatırlattı. Ekonominin 13 yılda çok önemli aşamalar katettiğini vurgulayan Tüfenkci, ekonominin iş dünyasının omuzlarında yükseldiğini ifade etti.

TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş da iki seçim, tekrar uyanan terör belası, mülteci sorunu ve Rusya krizi yüzünden iş dünyasının zor bir yıl geçirdiğini belirterek, huzur, barış ve istikrar başta olmak üzere, ekonomik açıdan da önemli beklentilerinin olduğunu ifade etti. Demirtaş, 2015 yılında büyümenin yüzde 3 seviyesinde olmasını beklediklerini ancak isteklerinin yüzde 5 ve üstü olduğunu söyledi.

EKONOMİK POLİTİKALAR İLE İÇ TALEBİN CANLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Yavaş büyüme ve sanayide daralmanın, piyasada durgunluk yarattığını dile getiren Demirtaş, "Üyelerimizin morali her açıdan bozuk. Güneydoğu'da yaşananlar, her gün gelen şehit haberleri, ödenmeyen çekler, tahsil edilemeyen alacaklar ile karsız ve yetersiz satışlar... O nedenle durgunluğa karşı enflasyonu azdırmadan, genişlemeci ekonomik politikalar ile iç talebin canlandırılmasını istiyoruz. Aslında bu isteğimiz tüm dünya için. Çünkü uzmanlara göre gelecek 2 yıl dünya ekonomisi durgunluğa girecek" diye konuştu.

TİCARET ODALARI İLE İLGİLİ KONULARI DİLE GETİRDİ

Reel sektör açısından 2015 yılının değerlendirildiği toplantı da Aydın Ticaret Odası (AYTO Başkanı ve Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Hakan Ülken de Ticaret Odaları ile ilgili konular gündem maddesinde bir konuşma yaptı. Ülken konuşmasında, Ticaret Sicil Müdürlüklerinin yeni statüleri, Ticaret Odası üyelerinin Maliye ve bankalara yaptıkları harç ödemelerinin Maliyeden atanacak bir personelle odalardan tahsil edilmesini talep etti. Ülken ayrıca adres değişikliklerinde yatırılan harç miktarının yüksekliği nedeniyle odalara yeni adres bildirimlerinin yapılmadığını üye ve odalar arasında sağlıklı iletişimin sağlanamadığını harç miktarın minimum miktara düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Ayto Başkanı Ülken, Konsey Toplantısında Ticaret Odalarıyla İlgili Konuştu

Ayto Başkanı Ülken, Konsey Toplantısında Ticaret Odalarıyla İlgili Konuştu

Ayto Başkanı Ülken, Konsey Toplantısında Ticaret Odalarıyla İlgili Konuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim