• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Ayso, Müsteşar Şenel’e Ayser’i Anlattı

Ayso, Müsteşar Şenel’e Ayser’i Anlattı
Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, AYSO tarafından açıklanan ve Aydın ekonomisinin geleceğine yön verecek; "Aydın...

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, AYSO tarafından açıklanan ve Aydın ekonomisinin geleceğine yön verecek; "Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölge (AYSER)" kurma projesi hazırlık çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel'i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan AYSO Başkanı Şahin, "Aydın Sanayi Odası olarak hedefimiz ilimiz ve bölgemiz ekonomisini geliştirmek için; daha çok üretim, daha çok ihracat ve daha çok istihdam sağlayacak yollar ve çözümler aramak oldu. Bu sebeple, yaklaşık bir yıldan beri, Aydın" ın dünya ve ülkemiz çapında önemli yeri olan tarıma dayalı gıda üretimini ve potansiyelinin katma değerini nasıl daha arttırırız ve yabancı sermayeyi nasıl Aydın'a getirebiliriz hususunda yoğun çalışmalar yaptık. Sonunda, Aydın'ın en uygun yerinde "Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölge" kurma yolunda Sanayi Odamızın öncülüğünde hazırlıklara başladık" dedi.

AYSER'in kurulması düşünülen yeri hakkında bilgi veren Şahin, AYSO" nun "Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölge (AYSER)" kurma projesine Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın milletvekilleri, ilçe belediyeleri ile Aydın'daki oda ve borsaların önemli destek verdiklerini söyledi. Bu konuda Aydın ekonomisini oluşturan aktörler arasında büyük bir sinerji oluştuğunu kaydeden şahin, "İlk etapta projeyi destekleyen ve katılımda bulunan kurumlarımız ile bir Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölge Müteşebbis Heyetini kuracaklarını, Müteşebbis heyetin içindeki kurumların uygun gördüğü, mevcut mevzuat ve Bakanlığınızın uygulamalarına paralel çalışacak, aynı zamanda kuracağımız kurucu işletici şirketin bakanlığımıza sunacağı fizibilite raporunun içeriğinin hazırlanmasına katkı verecek, 7'şer kişiden oluşan çoğunluğunu profesyonellerin teşkil ettiği,1-Mali hesaplar komitesini,2-Proje komitesini,3-Tanıtım ve organizasyon komitesini oluşturacaklarını ifade etmiştir. Aynı zamanda AYSER için, Kurucu ve İşletici şirketi kurmak üzere çalışmalara başladık, şirket kurulana kadar çalışmaları müteşebbis heyet ve komiteler sürdürecek. Bu çalışmalar hakkında Bakanlığımızı bilgilendirmek istedik. Aydın Gıda İhtisas Bölgesine üretim odaklı yabancı yatırımcıyı getirmek en büyük hedefimiz, aynı zamanda; bölge içinde ileri teknoloji ve yenilikçi üretim metotları kullanarak katma değeri yüksek gıda ürünleri ve teknolojilerinin üretiminde, dünya standartlarında, şehircilik ve ekolojik değerleri ön plana çıkaracak uygulamaların öncüsü olmak istiyoruz. Üretim odaklı bu yönetim anlayışı, AYSER" e destek verecek tüm kurumlar ile ortak kararımız olup, Kurulacak, Kurucu ve İşletici Şirketimizin anayasasının değişmeyecek maddesi olacaktır" diye konuştu.

Detaylı ve hazırlıklı bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan sunum için AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin'e teşekkür eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de, "Aydın'ın gıda konusundaki potansiyeli belli. Bu konuda Gıda İhtisas Serbest Bölge düşünülmesi olumlu. İncir, zeytin, zeytinyağı, kestane ve çilek başta olmak üzere yenilikçi üretimlere dayalı yerel markaların oluşması ve serbest bölgelerde kurucu ve işletici şirketin, yatırımcılara kiraladığı sanayi parsellerinde üretime dayalı bir yönetim sistemi oluşturması gerekiyor. Aydın'da tüm kesimlerin bu konuda bir araya gelerek kararlılık göstermesi de önemli. Serbest bölge için düşünülen yerlerin havaalanı, çevre yolu, organize sanayi bölgesi, otoyol ve tren yolu yatırımları ile iç içe olması da avantaj. Bu özellikte olan yerlerde mutlaka yabancı yatırımcıların da yer almasının gerekiyor ve bu gerçekleştiği taktirde Aydın ile bölge için ekonomik kalkınma modeli olabilir. İlk olarak müteşebbis heyet ve daha sonra kurucu işletici şirket hazırlık aşamasında ve başvuru sürecinde Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ve ilgili birimlerin ortak çalışması sonucunda Ekonomi Bakanlığı'na gerekli kuruluş başvurusunu yapabilir" diyerei AYSO heyetine çalışmalarında başarılar diledi.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk ise, sunulan bilgiler doğrultusunda Aydın Gıda Serbest Bölge için düşünülen 1500 dönüm arazi büyüklüğünün böyle bir serbest bölge için uygun olduğunu söyledi. Bakanlık olarak arazinin durumu hakkında Milli Emlak Başkanlığı ile görüşeceklerini ifade eden Öztürk, Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölgesi Kurucu ve İşletici firmasının kurulmadan bir müteşebbis heyet ve oluşturulan komitelerin çalışmaya başlamasının önemli olduğunu ve bu süreç içinde Bakanlık olarak her aşamada yardıma hazır olduklarını belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim