• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Ayrılık acısının akıl almaz zararları

Ayrılık acısının akıl almaz zararları
Ayrılık acısı çekenlerin ruhsal yönden etkilendiği kadar vücutta bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor.

Ayrılık sonrası büyük üzüntü ve stres yaşadığınız günlerde dile getiremediğiniz acıların aslında vücudunuz tarafından gerçekten hissedildiğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırma sonuçlarına göre, beyninizden sindirim sisteminize kadar vücudunuzun pek çok farklı bölgesi ayrılık acısından feci şekilde etkileniyor.

Peki, ayrılık vücudumuza nasıl etki ediyor? İşte merak edilen sorunun yanıtları…

KALBİNİZ "KIRIK KALP SENDROMU"NA YAKALANIR

Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir açıklamada, kalbin ayrılık sonrası gerçek acı duyduğu ve işlevini yeterince yerine getiremediğini ortaya çıkardı. Ayrılık sonrası yaşanılan stresli anlarda kalp geçici olarak genişler ve düzgün kan pompalayamaz. Stresin sebep olduğu bu geçici hastalığa “kırık kalp sendromu” adı veriliyor.

2014 yılında Japon araştırmacılar tarafından yapılan kırık kalp sendromu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre akut kalp rahatsızlığı teşhisi ile hastaneye kaldırılan kişilerin %2’sinde kırık kalp sendromu görüldü. Ayrıca araştırma sonucunda bu hastalıktan kadınların erkeklere oranla daha çok etkilendikleri gözlemlendi.

KAN BASINCININ YÜKSELİR

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir açıklamada, kan basıncının genellikle stresli olunan dönemlerde yükseldiği belirtildi. Ancak bu geçici stres, kronik bir yüksek tansiyon hastalığına neden olmuyor. Ayrılık sonrası geçirilen stresli günler, kronik tansiyon hastalarını ne yazık ki etkileyebiliyor. Kronik tansiyon hastaları, strese bağlı tansiyon yükselmesi ve buna bağlı olarak baş ağrısı, burun kanamaları ve nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Ancak bu durum, kronik tansiyon hastalığı olmayan kişileri kalıcı bir şekilde etkilemiyor.

SAÇLARINIZ DÖKÜLÜR

Stres, saç dökülmesinin en büyük sebeplerinden biridir ve ayrılıktan sonraki dönemlerde en yoğun şekilde hissedilir. Duş aldıktan sonra küvette ya da kabinde kalan saçlarınızı dikkatlice inceleyin. Gözünüze aşırı bir görüntü geliyorsa, bunun sebebi yaşadığınız üzücü ayrılık olabilir. Böyle bir durumda hemen bir doktora başvurmanızda fayda var.

CİLDİNİZDE SİVİLCE ÇIKMAYA BAŞLAR

Ayrılık ne yazık ki cildimizi de etkiliyor. Sivilce oluşumuna pek çok şey sebep olabilir ama stres bunun en başında geliyor. 2007 yılında sivilce oluşuma neden olan şeyler (hava koşulları gibi) üzerine yapılan bir araştırmada ortaya çıkan sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. Araştırma sonucunda katılımcıların %23’ünde romantik bir ilişki sonrası ayrılık gibi durumların yarattığı stresin sivilceye neden olduğu gözlemlendi.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZ YAVAŞLAR

Stres hormonu, çok fazla bilinmese de sindirim sisteminin en büyük düşmanı. Kortizol adı verilen stres hormonu, sindirim sisteminizi yavaşlatır, karın bölgenizde yağlanmayı tetikler ve kilo almanıza neden olur.

Beyniniz ayrılık acısını gerçekten hissetmenize ve eski sevgilinizi özlemenize neden oluyor

Evet, kulağa tuhaf gelebilir ama ayrılık sonrası beynimiz acıyı gerçekten hissediyor. 2010 yılında Nörofizyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada katılımcılara eski sevgililerinin resimleri gösterilmiş ve beynin fiziksel acıyı kaydeden bölgesinin uyarıldığı gözlemlenmiş.

2011 yılında Kolombiya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ayrılık sonrası eski sevgilinizi gerçekten özlediğinizi kanıtladı. Beyindeki bir bölümde ortaya çıkan bu uyarılma ve özlem, kokain bağımlılarının kokaini bıraktıktan sonra ortaya çıkan fiziksel acılarıyla aynı olduğu gözlemlendi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim