• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi
İzmir'in Menemen ilçesinde, 270 öğrencisiyle eğitime devam eden dershaneye, Anayasa Mahkemesi'nin "dershaneler kapatılamaz" kararı bulunmasına rağmen, 17...

İzmir'in Menemen ilçesinde, 270 öğrencisiyle eğitime devam eden dershaneye, Anayasa Mahkemesi'nin "dershaneler kapatılamaz" kararı bulunmasına rağmen, 17 Şubat'ta kapatma kararı tebliğ edildi.

Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerinin mağdur olmaması için dershane yöneticileri, İzmir Valiliği ve Menemen Kaymakamlığı'nın kararını "yürütmeyi durdurma" istemiyle yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi, dershanede öğrenim gören öğrenciler bulunması ve bu öğrencilerin takvime bağlanmış sınavlara girecek olması nedeniyle, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği görüşünde birleşerek 24 Şubat tarihinde oy birliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Türkiye'nin en üst yargı organı Anayasa Mahkemesi ve İdare Mahkemesi kararları hiçe sayılarak 29 Şubat tarihinde belediye zabıta ekipleri, dershaneyi mühürledi. Üniversiteye hazırlanan ve 13 Mart'ta yapılacak YGS'ye girecek olan çok sayıda öğrenci mağdur oldu.

Dershane kapatma konusunda Anayasa Mahkemesi ve İdare Mahkemeleri'nin verdiği kararları, İzmir Valiliği ve Menemen Kaymakamlığı adeta askıya aldı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen Menemen'de 270 öğrencisi bulunan Özel Coşku Körfez Dershanesi'nin, ruhsatı iptal edildi. 11 Şubat tarihinde Valilik kararıyla dershane hakkında kapatma kararı verildi. Karar dershane yöneticilerinin eline 17 Şubat tarihinde ulaştı. YGS sınavına bir aydan az zaman kalması nedeniyle dershane yöneticileri kapatma kararı uygulanmadan avukatları aracılığıyla "yürütmenin durdurulması" istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemede de öğrencilerin sınav döneminde mağdur olmaması için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararından birkaç gün sonra Menemen Kaymakamlığı'nın yazısı üzerine Menemen Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kapatma kararını uygulamak için dershaneye gitti. Dershane görevlileri mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını zabıta ekiplerine gösterdi ancak ekipler, kararın kendilerine valilik ya da kaymakamlık tarafından tebliğ edilmesi gerektiğini söyleyerek 29 Şubat'ta dershanenin kapısını mühürledi. Öğrenci ve öğretmenler, ders için geldiklerinde kapıdaki mühürle karşılaştı. Karar nedeniyle en büyük mağduriyeti YGS ve TEOG'a hazırlanan 270'e yakın öğrenci yaşadı. Dershanede görev yapan 12'si öğretmen 20 çalışan da işsiz kaldı.

SADECE HUKUK İSTİYORUZ

Mahkeme kararları hiçe sayılarak kapatma kararı verildiğini belirten Özel Coşku Körfez Dershanesi Müdürü İbrahim Akyıl, "Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla eğitime devam ediyoruz, hukuk dışı her hangi bir durumumuz ya da uygulamamız söz konusu değildir. Valilik kararıyla, izinsiz eğitim verdiğimiz dair kapatılan bu kurum Bölge İdare Mahkemesi tarafından tekrar açılmıştır ancak belediyemiz üzerinden bu kapatma ve mühürleme olayı mahkeme kararına rağmen gerçekleşmiştir. Valilik emriyle belediye tarafından yapılan bir işlem. Hukuk ya da kanuna göre, bizim eğitime devam etmemiz gerekirken, YGS sınavına az bir zaman kalmış olmasına rağmen kurumumuz kapatılmıştır, mühürlenmiştir. Biz sadece hukuk istiyoruz, biz sadece kanuni haklarımızı istiyoruz. Başkaca bir isteğimiz yok, biz eğitime devam etmek istiyoruz." dedi.

Valilikten gelen yazıda kapatma gerekçesi olarak "izinsiz eğitimin" gösterildiğini ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan Akyıl, "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararına bakılırsa dershanelerin eğitime devam edeceği alenen belirtilmektedir. Biz de bu karara binaen eğitimimize devam ediyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak." diye konuştu.

ÖĞRETMENLERİMİZ ÖĞRENCİSİZ, ÖĞRENCİLER ÖĞRETMENSİZ KALDI

Dershanede büyük bölümü üniversiteye hazırlanan 270 öğrenci, 12'si öğretmen 20 çalışan bulunduğunu, kapatma kararıyla öğretmenlerin öğrencisiz, öğrencilerin de öğretmensiz kaldığını ifade eden Akyıl, YGS'ye çok az bir zaman kala yapılan bir işlem nedeniyle öğrencilerin de mağdur olduğunu ifade etti. Akyıl, Türkiye'nin en üst yargı organı Anayasa Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi'nin kararlarına rağmen dershanelerinin cebri bir şekilde kapatıldığını da sözlerine ekledi.Cihan

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

AYM ve yerel mahkeme kararı hiçe sayıldı, YGS öncesi dershane mühürlendi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim