• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "Anayasa Mahkemesi'nin anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar herkesi...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "Anayasa Mahkemesi'nin anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır." dedi.

Arslan, Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin açılış konuşmasını yaptı. Arslan konuşmasına, "Konu da zaman da manidar değil. Konferansın konusu yıllar önce belirlendi. Zamanı da aylar önce belirlendi." hatırlatması ile başladı.

AYM'NİN VERDİĞİ KARARLAR HERKESİ VE HER KURUMU BAĞLAMAKTADIR

Konuşmasında bireysel başvurularda AYM'nin verdiği kararların uygulanması meselesine değinen Arslan, şunları kaydetti: "Türkiye'de bireysel başvuruyu etkili ve başarılı kılan önemli unsurlardan biri kararların geciktirilmeksizin yerine getirilmesidir. Bu sadece Türkiye açısından değil diğer ülke mahkemeleri açısında da geçerli temel bir kriterdir. Eğer bireysel başvuruyu kabul eden bir ülkenin AYM'nin ya da ilgili yüksek mahkemenin verdiği karar geciktirilmeden ve tam anlamı ile yerine getirilmiyorsa bu bireysel başvurunun etkinliğini ve etkililiğini olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurdur. AYM'nin, anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bu anayasa kuralıdır. Anayasa'nın 153. maddesinde açıkça, "AYM kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" denilmektedir."

İFTİRA NİTELİĞİNDEKİ YORUMLARI DA KINIYOR VE REDDEDİYORUM

Bireysel başvurular ile ilgili tartışmaların da yaşandığını hatırlatan Arslan, şöyle devam etti: "Son tartışmalardan bağımsız olarak ilkesel değerlendirmelerdir. Türkiye'de tartışılan hem her siyasi mesele er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmekte, bir şekil AYM'nin önüne gelmektedir. Bu kararlardan bazıları oldukça yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi yargıçlar kutsal varlıklar değildir. Bu nedenle mahkeme kararları eleştirilebilir, dâhisi eleştirilmelidir. Biz de bu nedenle kararlarımıza yönelik her türlü eleştiriye saygı duyuyoruz. Ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsımı ve üyelerimize yönelik tamamen iftira niteliğindeki yorumları da burada kınıyor ve reddediyorum."

ANKARA'DAKİ VARLIĞIMIZI HATIRLAYANLAR KARARLARA GÖRE DEĞİŞEBİLİYOR

Verdikleri kararları bazılarının beğendiğini bazılarının beğenmediğini vurgulayan Arslan, şu ifadeleri kullandı: "Dahası bugün alkışlayanlar tabir yerindeyse lanetleyebiliyor. Hatta bazen aynı kişiler verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor ancak aradan bir gün geçmeden aynı hakimlerin verdiği kimi kararlar içinde "skandal" diyebiliyor. Kısacası Ankara'daki varlığımızı hatırlayanlar kararlara göre değişebiliyor. Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık ve burada olmaya devam edeceğiz. Kınayanın kınaması da övenin övgüsü de AYM'yi etkilemez."

BİZ İŞİMİZİ YAPIYORUZ

Arslan konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda başvurucunun kimliği de bakmıyoruz. Bağımsız ve tarafsız bir yargı organı olarak kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. Sadece ve sadece hukukun adaletin yanındayız. Bizim şiarımız da herkes için hukuk ve adalettir. Bireysel başvuru kurumuna herkesin sahip çıması gerekir."Cihan

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

AYM Başkanı Arslan: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim