• BIST 9808.54
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

AYM Başkanı Arslan: Aldığımız Kararlar Herkesi ve Her Kurumu Bağlar

AYM Başkanı Arslan: Aldığımız Kararlar Herkesi ve Her Kurumu Bağlar
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'dan, "AYM'nin kararına uymuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a üstü kapalı yanıt geldi: AYM'nin verdiği kararlar herkesi bağlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesine ilişkin AYM kararına tepkisine, bizzat Başkanı Zühtü Arslan'dan yanıt geldi. Arslan, Erdoğan'ın "Anayasa Mahkemesi kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum" sözlerine karşılık, "AYM kararları herkes için bağlayıcıdır" dedi. Arslan, bu konuda Anayasa'nın, AYM kararlarının yasama, yürütme, idare, gerçek ve tüzel kişilerin tümü için "bağlayıcı" olduğu hükmünü içeren 153. maddesini hatırlattı.

AYM Başkanı Arslan, Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin açılış konuşmasını yaptı. Arslan konuşmasına hatırlatma yaparak başladı. Arslan, "Konu da zaman da manidar değil. Konferansın konusu yıllar önce belirlendi. Zamanı da aylar önce belirlendi." dedi.

Arslan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bireysel başvurunun getirilmesi çok önemli bir adımdır. Bireysel başvurunun başladığı 2012'den bu yana mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521'i sonuçlandırılmış, 22 bin 673'ü de derdest durumdadır.

Mahkememizin 2015'te sonuçlandırdığı başvuruların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50 artış göstermiştir. 2015 yılında sonuçlandırılan dosya sayısı dikkate alındığında gelen başvuruları karşılama oranı yüzde 70 olmuştur.

Hedefimiz önümüzdeki yıllarda bunu yüzde 100'e çıkarmaktır. Bugün itibariyle 1042 hak ihlali kararı verilmiştir. Sonuçlandırılan başvuru sayısındaki artışa bağlı olarak ihlal kararı sayısında da ciddi bir artış olmuştur.

Bireysel başvurunun yürürlüğe girmesinden sonra AİHM'e yapılan başvurular düşüşe geçmiştir. Bu bireysel başvurunun amacına ulaştığını ifade etmektedir.

Henüz 2013 başvurularını tamalayamadık ama tutuklulukla ilgili başvurular öncelikli
Biz, başvurucunun suçu işleyip işlemediğine karar vermiyoruz. Mahkeme hak ihlali olup olmadığına karar veriyor. Kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır.
Mahkeme kararları eleştirilebilir ve eleştirilmelidir de. Kararlarımıza yönelik eleştirilere saygı duyuyoruz.

"TALİMATLA KARAR VERİLİYOR" YORUMLARINI KINIYORUM, KARALAMA FAALİYETLERİ KARARLILIĞIMIZI ETKİLEMEZ"

Tartışılan her siyasi mesele yargısal meseleye dönüşüyor. Eleştirinin ötesinde hayali diyaloglar üretiliyor. Yalan ve iftira niteliğindeki haber ve yorumları reddediyorum. Talimatla karar veriliyor yorumlarını kınıyorum. Karalama faaliyetleri kararlılığımızı etkilemeyecek. Bireysel başvuruda kimlikleri dikkate almıyoruz."

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI TARTIŞMA BAŞLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiş ve "Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim