• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Aylin Nazlıaka CHP'den ihraç edildi

Aylin Nazlıaka CHP'den ihraç edildi
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, "bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği" iddiasıyla ilgili Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın partiden kesin ihracına oy çokluğuyla karar verdi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), "bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği" iddiasıyla ilgili olarak Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, oy çokluğu ile kesin ihracına karar verdi.

YDK, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı. 

İddialarla ilgili Nazlıaka'yı ve işaret ettiği Ankara Milletvekili Necati Yılmaz'ı dinleyen YDK, olayla ilgisi bulunan bazı isimlerin de bilgisine başvurdu. 

Ellerindeki bilgi ve belgeleri değerlendiren kurul üyeleri daha sonra oylamaya geçti. YDK, oy çokluğu ile Nazlıaka'nın partiden "kesin ihracı"na karar verdi.

Kararı Genel Sekreter okudu

Yaklaşık 5 saat süren YDK toplantısının ardından, alınan kararı YDK Genel Sekreteri Ali Hikmet Akıllı basın mensuplarına açıkladı. Akıllı, konuyla ilgili soru almadı. 

Akıllı, söz konusu iddialarla ilgili Nazlıaka'nın savunmasının alındıktan sonra, olayla ilgili tanıkların dinlendiğini belirtti. 

Akıllı, yapılan inceleme sonucunda, disipline sevk edilen Nazlıaka'nın, bir milletvekilinin odasında bulunan Atatürk resmini indirdiği iddiasının gerçek olmadığı ve iddianın iftira kapsamında bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi. 

Akıllı, Nazlıaka hakkında alınan kararı şu şekilde açıkladı:

"Uygulanması gereken ceza yönünden kurul üyeleri Uğur Bayraktutan, Sezgin Kaya, Ali Hikmet Akıllı, Celal Çelik, Turan Aydoğan, Selahattin Emre, Ahmet Zeytunlu'nun, tüzüğün 70/C-c maddesi gereğince kınama cezası verilmesi gerektiği karşı oyuna karşılık; üyeler Saniye Barut, Şehrazat Mercan, Mustafa Serdar Soydan, Gülsüm Filorinalı, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Hüseyin Aydoğdu ve Süleyman Bülbül'ün çoğunluk oyuyla tüzüğün 70/A-b maddesi gereğince disipline sevk edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın CHP'den kesin olarak ihracına oy çokluğu ile karar verilmiştir." 

Süresiz olarak parti ile ilişkisi kesiliyor 

CHP Tüzüğüne göre, YDK tarafından "kesin ihraç" cezası alan üyelerin, süresiz olarak parti ile ilişkisi kesiliyor. 

Ayrıca ihraç edilen kişinin adı defterlerden ve üye kütüğünden siliniyor. Karar ise genel sekreterlik tarafından örgüte duyuruluyor. 

CHP YDK, son olarak 2014'te Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u, sonrasında ise İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'i ihraç etmişti. 

'Kararı yargıya taşıyarak partime dönmeye çalışacağım'

CHP'den ihraç edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, hakkındaki ihraç kararının hukuksuz olduğunu savunarak, "Ancak ben bunu yargıya taşıyarak, tekrar partime dönmeye çalışacağım. Çünkü yanlış hesap Bağdat'tan döner" dedi.

Nazlıaka, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, şehitlere rahmet ve yakınlarına sabır dileyerek başladığı konuşmasında, böyle bir günde ihraç kararıyla ilgili basının önüne çıkmayı istemediğini dile getirdi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulunda, 7'ye karşı 8 oyla "yuvasından, partisinden" ihraç edildiğini söyleyen Nazlıaka, "Bu, gerçekten çok tartışmalı bir karardır. Yani CHP'de bir milletvekilinin ihracı bir oy farkla belirlenmiştir. Ancak bu süreç içinde bazı Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin son derece yanlı, ön yargılı olarak süreci yönettiklerine üzülerek şahitlik ettim" diye konuştu.

Kendisi ve avukatının, bu süreç içerisinde gerekli savunmaları yaptıklarını ve bilgileri aktardıklarını hatırlatan Nazlıaka, "İlk gün söylediğim sözlerimin arkasındayım. Yani olayla ilgili olarak, ilk gün 'Bu olay ismimin Aylin Nazlıaka olması kadar gerçektir' demiştim. Hala aynı şeyi savunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"O rozeti yakamdan sökseler, yüreğimden sökemezler"

Tüm ezilenlerin ve haksızlığa uğrayanların vekili olduğunu dile getiren Nazlıaka, bundan sonra da nerede bir toplumsal olay olursa orada olmaya devam edeceğini söyledi.

Nazlıaka, "Bu gerçekten de hukuksuz bir karardır. Hukukun üstünlüğünü savunan bir partide böylesine hukuksuz bir karar verilmiş olması, parti tüzüğüyle bile illiyet bağı kurulmakta zorluk çekilerek, zorlanarak da olsa o bağ kurularak böyle bir kararın verilmiş olması elbette esef vericidir. Ancak ben bunu yargıya taşıyarak, tekrar partime dönmeye çalışacağım. Çünkü şuna inanıyorum, yanlış hesap Bağdat'tan döner. Onun için bundan sonraki süreç artık bir hukuk mücadelesine dönüşecek" dedi.

Aylin Nazlıaka, "Bir günde CHP'li olunmadığı gibi bir günde CHP'li olmaktan da ihraç edilemezsiniz. Benim bu rozetim her zaman yakamdadır ve yakamda kalacaktır. O rozeti yakamdan sökseler, yüreğimden sökemezler" diye konuştu.

Üzgün olup olmadığı sorusu üzerine Nazlıaka, "Yüreğim yanıyor diyebilirim size. Ama burası benim evim, benim yuvam. Onun için yuvama geri döneceğim" ifadesini kullandı.

Basın toplantısı sırasında Nazlıaka'nın gözleri doldu.

CHP'li Yılmaz: Aylin Nazlıaka ile yargı önünde yüzleşeceğiz

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da düzenlediği basın toplantısında, Nazlıaka'nın partiden ihracının ardından yeni bir sürecin daha başlayacağını belirterek, "Aylin Nazlıaka ile yargı önünde yüzleşeceğiz. Bu meseleyi bu saatten sonra, artık benim partilim de olmayan o milletvekili ile mahkeme önünde hesaplaşacağım" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim