• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Aylan bebeğin heykelini yaptı
Uzun yıllardır Fas'ın Kazablanka kentinde yaşayan Tunus asıllı Sahbi Chtoui, Türkiye'de cansız bedeni kıyıya vuran Suriyeli minik Aylan'ın plajda yatar...

Uzun yıllardır Fas'ın Kazablanka kentinde yaşayan Tunus asıllı Sahbi Chtoui, Türkiye'de cansız bedeni kıyıya vuran Suriyeli minik Aylan'ın plajda yatar halde heykelini Fas'ta yaptı. Heykel sanatına 7 yaşında başlayan Chtioui, eserlerinde hat sanatını kullanıyor.

Kendisini aslen Tunuslu, kalben Faslı ve ruhen Mağripli (Kuzey Afrikalı) olarak tanıtan Chtoui, "Tarih sayfalarında çok soru işareti yoktur. Bir, iki ya da üç tane vardır. Aylan siyah bir sayfa üzerinde böyle bir soru işaretidir. Tek şehit o değil." dedi.

Suriye'de yaşanan drama öfkeli olduğunu söyleyen sanatçı, "Bu gereksiz savaşa karşı çok öfkeliydim. Hem Türkiye için hem de Suriye için gereksiz. İnsanların bu şekilde ölmesi amaçsız bir şekilde ölmesi çok gereksiz. Türkiye'nin, bu şekilde çocukların öldüğü bir savaşa angaje olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

"ANKARA'NIN İNSANİ YÖNÜNÜ KEŞFETTİM"

2015'te Ankara ve İstanbul'da iki ayrı sergi açan Chtioui, "Ankara'nın turistik değil insanı yönünü keşfettim. Ankara'ya bu karakteri ve gücü, sade Türklerin olduğu ve sıradan halkın yaşadığı mahelleler veriyor." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 20 yıldır heykellerinde hat sanatını kullandığını söyleyen sanatçı, bu stilin Arap-Müslüman dünyasında bir ilk olduğunu söyledi ve ekledi:

"Arap kaligrafisini çok seviyorum. Bu yüzden heykellerime bunu ekledim. Hat sanatını tanıtmak ve güzelliğini göstermek amacıyla yaptım bunu. Ayrıca sanatçı olarak bronz üzerinde kendimi ifade etmemi sağlıyor. İçinde kaligrafi bulunduran bir çok eser yaptım. At, insan, keman ve daha bir çok şey. Bu Türk halkının çok hoşuna gitti. O kadar beğenildi ki kaligrafi bulunduran bazı heykellerimi satın aldılar. Kadıköy Belediyesi de bronzdan yapılmış "Dizginlenemeyen at" adlı büyük bir heykelimi, Kadıköy Metro İstasyonu'nun, Kadıköy Belediyesi'nin önüne koymak üzere satın aldı. Bu benim için olağanüstü bir şey."

BEŞİKTAŞ BURJUVA MAHALLESİ DEĞİL

İstanbul'da Beşiktaş semtine duyduğu sevgiyi dile getiren sanatçı, "Beşiktaş semtini bir çok defa gezdim. Özellikle gece. Bir arkadaşımla sokaklarında gezdim. Bu semtin atmosferini beğendim. Beşiktaş çok eski bir semt. Daha sonra futbol ekibini gördüm. Burası burjuva mahallesi değil. Ankara'da gördüğüm sade, gerçek Türk gibi." dedi.

Beşiktaş futbol kulübü için belden aşağısı ayağında futbol topu olan bir sporcu, yukarısı kanatları olan bir kartal heykeli yaptığını anlatan ve bunu Beşiktaş'a hediye etmek istediğini söyleyen heykeltraş, "Bu ekibe muhabbet duydum ve bir kartal heykeli yaptım. Umarım bir gün bunu Beşiktaş ekibine, tarafımdan dostluk ve kardeşlik hediyesi olarak sunarım" ifadesini kullandı.

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Aylan bebeğin heykelini yaptı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim