• BIST 9462.92
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Ayetle organ bağışı rekoru

Ayetle organ bağışı rekoru
Hasta yakınlarını ikna ederek organ bağışında birinci oldular

Türkiye organ bağışında bir türlü beklenen düzeye ulaşamazken, Bursa Çekirge Devlet Hastanesi son 10 ayda beyin ölümü gerçekleşen 19 hastadan 10'unun ailesini organ bağışına ikna ederek parmak ısırtan bir başarıya imza attı. Başarının ardındaki sır ise hastane personelinin özenli çalışmasıyla Maide Suresi'nin muazzam sentezi. Hastane de bu sayede, Türkiye'de hastaneler arası kadavradan organ bağışı listesinin zirvesinde.

'40 KİŞİYİ HAYATA DÖNDÜRDÜK'


Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının bağışlanmaması durumunda en az 3 canın kaybedildiğini belirten Çekirge Devlet Hastanesi Organ Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, kendilerinin bu yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen 19 hastadan 10'unun ailelerini organ bağışına ikna ederek yaklaşık 40 kişiyi hayata döndürdüğünü söylüyor.

Hasta yakınlarını ikna sürecinde en çok "Dinen sakıncası var mı? Vücut bütünlüğünü bozacak mısınız? Aldığınız organlar kimlere gidecek?" gibi sorularla karşılaşan hastane personelinin en büyük yardımcısı ise Maide Suresi'nin 32. ayeti... Didinen, hassasiyeti yüksek pek çok aileyi bugüne kadar Maide Suresi'nin 32. ayetini hatırlatarak organ bağışına ikna ettiklerini anlatıyor: "O ayet der ki: 'Kim bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini hayatını kurtarmak suretiyle yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.' Bu ayeti aktarıyoruz hasta yakınlarına. Ardından da bağışlanacak organların başka insanlara yaşam vereceğini, bu yüzden organ operasyonlarını manevi bir ruhla yaptığımızı söylüyoruz."

Hasta yakınlarını ikna sürecinde çok hassas davranan hastane personelinin en çok karşılaştığı zorluklardan biri de 'torpil korkusu'. Didinen, kimi hasta yakınlarında bağışlanacak organların sırada bekleyen kişilere gidip gitmeyeceği ve 'torpil' olup olmayacağıyla ilgili çekincelerin de oluşabildiğini vurguluyor. "Ama bu asla söz konusu değil. Organ sırasına, üniversite yerleştirmelerinden bile daha çok güvenirim" diyen Didinen, herkesi organ bağışına çağırıyor: "Dünyada kadavradan organ nakli standartlarında en önde gelen ülke Ispanya, milyon nüfus başına 40 kadavradan nakil yapılabiliyor. Ülkemizde ise bu sayı 2014 verilerine göre sadece 5.5."
GECE 01.30'DA İKNA ZİYARETİ

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Organ Koordinatörü Timur Didinen: "Beyin ölümü gerçekleşen genç bir kadının kardeşleri, anneleri bağışa izin vermediği için bağış yapmak istemiyordu. Anneleriyle kendim görüşmek istediğimi söyledim. 'Hastaneye gelecek durumda' değil dediler, 'O zaman ben ona giderim' dedim. Gece saat 01.30'da arabama atlayıp Bursa'nın Demirtaş nahiyesine gittim. Her şeyi anlattım ama ikna olmadı. Aynı mahallede oturan ve böbrek nakli yaptığımız bir genç geldi, sohbete katıldı. Onu örnek gösterip kadını razı ettim."

ALEVİLERDEN ORGAN BAĞIŞI KAMPANYASI

Türkiye çapında 107 şubesi ve yaklaşık 60 bin üyesi bulunan Alevi Kültür Dernekleri, büyük bir organ bağışı kampanyası başlatıyor. Dernek, 20 Aralık'ta düzenlenecek bir geceyle tüm üyelerine organ bağışı çağrısı yapacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim