• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Aydınlı Fırıncılar Ekmek Zammını Savundu

Aydınlı Fırıncılar Ekmek Zammını Savundu
Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, ekmek zammıyla ilgili olarak bakanlıktan yapılan açıklamanın sektörü kaosa sürükleyeceğini...

Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, ekmek zammıyla ilgili olarak bakanlıktan yapılan açıklamanın sektörü kaosa sürükleyeceğini iddia etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek zammıyla ilgili fırıncıları suçlamasının yanlış bilgilendirme olduğuna ve bunun düzeltileceğine inandıklarını ifade eden Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, "76 milyon vatandaşımız doyuran, milletimizin 3 öğün sofrasında ekmek üreten bir sektörüz. Ülkemizde 20 milyon ton buğday üretimi yapılmaktadır. İç piyasada 17 milyon ton buğday tüketilmektedir. Bu tüketimini yapan tek sektör ekmek üreticileri sektörü yanı fırıncılardır. Sektörü bir kaosa sürükleyecek açıklama yapılmıştır. Kamuoyunu ilgilendiren, en önemli yaşam kaynağı sayılan ekmek ile ilgili konuda sektörden sorumlu olan kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine danışmadan, kaç kalemin dikkate alındığı net olarak ifade edilmeden kimlere sorduğu belli olmayan giderleri dikkate alarak gelişi güzel bir açıklama yapmışlardır. Bu açıklama sektör olarak bizleri derinden üzmüş ve yaralamıştır. Tam üç yıl önce ekmek 75 Kuruş olarak hesaplanmıştır. Ekmeğin ana ham maddesi olan un, su, tuz, elektrik, işçi giderleri, işyeri kiraları, akaryakıt, mazot ve benzeri giderler hesaplanarak ekmek maliyeti çıkar. Buna rağmen sayın bakanımızın atladığı bir konu daha vardır. Fırıncıların ekmek satış noktalarına verdiği ekmek fiyatı ortalama 60 kuruştur, 1 TL değildir. Bu konunun kendisine net olarak yansıtılmadığını düşünüyoruz ya da kendilerini yanlış bilgilendirmişlerdir. Bayilere verilen iskonto yüzde 20 ila yüzde 30 bandındadır. Anlayacağınız fırıncı ekmeği 1 liraya değil, 60 kuruşa satmış oluyor. Bizim Aydın'da 1 liraya satılan ekmek için 1,5 yıl önce almış olduğumuz resmi fiyattır" dedi.

Girdi fiyatlarında artış yaşandığına işaret eden Şık, "Biz budan 20 gün önce 33 TL'ye maya alırken bu gün fiyatı 45 ila 48 bandında oynuyor. Kira artışları örnek benim şahsi kiramın artışı yüzde 125 olmuştur. Un fiyatlarında yüzde 30'un üzerinde zamla karşılaştık. Mayada yüzde 30, 33 "ün üzerinde zamla karşılaştık. Yani her şey ortada. Sizin elinize kalem versek, işçilik, kira, suyu. Biz suyun tonuna Aydın'da kaç lira ödüyoruz. Diğer ürünleri baz alıp da fırıncıyı hedef tahtasına koymak da kabulümüz değildir. Biz bunu doğru bilmiyoruz" diye konuştu.

Aydınlı Fırıncılar Ekmek Zammını Savundu

Aydınlı Fırıncılar Ekmek Zammını Savundu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim