• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Aydın’da Kamu Ve Özel Sektörün Mesleki Yeterlilik Hamlesi Sürüyor

Aydın’da Kamu Ve Özel Sektörün Mesleki Yeterlilik Hamlesi Sürüyor
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 25 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak 40 meslek dalında çalışanlar...

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 25 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak 40 meslek dalında çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirilmişti. Bu zorunluluk kapsamında 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştırılamayacak.

Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile ilgili Aydın Ticaret Odası Meclis Salonunda ortaklaşa basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaaddin Yalçınkaya, İŞKUR İL Müdürü Rahmi Terzi ve Esnaf Odaları Birlik Başkanı Selahattin Çetindoğan açıklama yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, Mesleki Yeterlilik Belgesi sürecinde olabilecekleri aktarmak için bir toplantı düzenlendiğini, kamu özel sektör birlikteliğinin bir örneğinin yaşandığını ifade etti.

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Çetindoğan bürokratik olarak mesleki yönde esnaflar için pek çok belge zorunluluğu olduğunu bu sebeple de üyelerinden olumsuz dönüşler aldıklarını ifade ederek sözlerine başladı. Çetindoğan, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun geriye dönük değil de bundan sonra meslek hayatına başlayanlar için aranması gerektiğini bu anlamda Esnaf Odaları Konfederasyonu nezdinde çalışmalar yapacaklarını söyledi.

AYTO Başkanı Hakan Ülken, TOBB nezdinde UMEM Beceri 10 kurrslarından alınan belgelerin geçerli olması konusunda gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaaddin Yalçınkaya ise AB standartları gereği çalışanların uyum sağlayabilmesi için bu çalışmanın başladığını, bundan önce alt yürütme kurulunda çalışmalar yapıldığını ifade etti. Yalçınkaya, Ocak ayı içerisinde yapılacak olan İl İstihdam kurulu olarak eğitimlerin hızlı bir şekilde verileceğini belgelendirme süreci için gerekeni yapacaklarını belirtti.

Toplantıda son olarak konuşan İŞKUR İL Müdürü Rahmi Terzi Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunun ilk etapta 40 meslek dalında zorunlu kılındığını 390 meslek dalında daha peyder pey zorunluluk geleceğini vurguladı. Belge zorunluluğu gelen meslekler arasında özellikle inşaat, metal işleri, doğalgaz ve otomotiv sektörlerinin yer aldığını ifade ederek meslek dallarının kapsamları hakkında bilgi verdi. Terzi, "40 meslek dalında en az 10 kişilik sınıflarda 32 saatlik eğitimlerle Mesleki yeterlilik Belgesi verebileceğiz. 26 Mayıs'dan sonra Mesleki yeterlilik Belgesine sahip olmayan işçi çalıştıran işverenlerimizin cezai işlemlere maruz kalarak mağdur olmamalarını istiyoruz." diye konuştu.

Toplantının sonunda AYTO Başkanı Hakan Ülken " Mesleki Yeterlilik Belgesi hamlesini yapabilecek odaların ve heyet olarak illerin başında geliyoruz. Bu anlamda üyelerimizi mağdur etmeyeceğiz." dedi.

Mesleki Yeterlik Belgesi Şartı Ustalık Belgesi ve Mesleki Eğitim Almış Olanlarda Aranmayacak.

Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Aydın Ticaret Odası, Esnaf Odaları Birliği işbirliği ile bu mesleklerde çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almasına yönelik eğitimlerin düzenleneceği belirtildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı, ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerinden mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalışanlar için belge şart aranmayacak.

Mesleki Yeterlilik Belgeli İşçi Çalıştıranlar İşverenler Sigorta Prim Desteğinden Yararlanacak.

İşverenler 31.12.2020 tarihine kadar işe alacakları 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler için 54 ay süre ile sigorta prim desteğinden faydalanacak, sigorta primlerinin işveren hislerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Ayrıca işyerlerinde çalışmakta iken mesleki yeterlilik belgesi alan kişiler için sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutar 12ay boyunca İşsizlik sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde ilk etapta 40 Meslek alanı http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/myk-meslek-yeterllk-belges-zorunluluu-sayfasi adresinden görülebilecek.

Aydın’da Kamu Ve Özel Sektörün Mesleki Yeterlilik Hamlesi Sürüyor

Aydın’da Kamu Ve Özel Sektörün Mesleki Yeterlilik Hamlesi Sürüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim