• BIST 9548.09
  • Altın 2495.732
  • Dolar 32.505
  • Euro 34.5659
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu
Aydın Ticaret Borsası tarafından zeytinyağı tanıtım ve zeytinyağı konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Aydın basını da eğitimden...

Aydın Ticaret Borsası tarafından zeytinyağı tanıtım ve zeytinyağı konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Aydın basını da eğitimden geçti. Zeytinyağı tadım kursuna katılan Aydınlı gazetecilerin damak tadı güvenilir çıkarken eğitimi başarı ile tamamlayan Aydın Basını zeytinyağı tadımı konusunda sertifika aldılar. Oldukça neşeli geçen tadım kursuna basın mensupları ile birlikte katılan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, sağlık ve tıp alanında altın sıvı olarak bilinen zeytinyağının sadece ticari açıdan değil sağlık açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Aydın Ticaret Borsası toplumda gerçek zeytinyağının tüketilmesi için başlattığı eğitim programı kapsamında uluslararası yetkili 70 laboratuardan biri olan Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı tarafından Aydın'da görev yapan gazeteciler eğitimden geçirilerek zeytinyağı tadım uzmanı oldu. Verilen eğitimde farklı zeytinyağlarını tadan gazeteciler eğitim sonunda katılım belgesi aldılar.

Aydın'da görev yapan gazeteciler için Aydın Ticaret Borsası tarafından "Zeytinyağı duyusal eğitim" programı düzenlendi. Ticaret Borsası'ndaki eğitim programına Borsa Başkanı Adnan Bosnalı'nın yanı sıra gazeteciler katıldı. Programda gazetecilere uygulamalı eğitimi Aydın Ticaret Borsası Laboratuar Hizmetleri A.Ş. Müdürü tadım heyeti başkanı Burcu Keser verdi.

'ANADOLU KARIŞIMI GERÇEK ZEYTİNYAĞI ZANNEDİYOR'

Eğitimden önce konuşan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydınlılar adına öz eleştiri yaparak zamanında Aydın'dan Anadolu'ya hep karışım (tağşiş) yağlar gönderildiğini belirterek bugün Anadolu'da gerçek zeytinyağının kabul görmediğini belirtti. Anadolu insanın zeytinyağı tüketimini artırmak ve gerçek zeytinyağı tadını tattırmak için zeytinyağı tanıtım ve tadım günleri düzenlediklerini hatırlatan Adnan Bosnalı, "Türkiye'nin 20 farklı ilinde zeytinyağı tanıtım ve tadım günleri düzenliyoruz. Maalesef zamanında kendi ayağımıza sıkmışız ve Anadolu'ya karışım yağ göndermişiz. Maalesef bugün Anadolu insanı gerçek zeytinyağının tadını bilmiyor. Karışım yağları gerçek zeytinyağı zannederek tüketiyor. Yemeklik gerçek zeytinyağlarını ise karışım olarak biliyor" dedi.

Önce iyi bir zeytinyağının nasıl elde edildiğini anlatan Burcu Keser, daha sonra uygulamalı olarak gazetecilere tadım yaptırdı. Zeytinyağının mekanik işlemlerle elde edilen bir ürün olduğunu belirten eğitmen Burcu Keser, diğer tüm bitkisel yağların kimyasal işlemlerden geçerek elde edildiğini dikkat çekti.

"ÇUVALLARDA BEKLETİLEN ZEYTİNLERDEN KALİTELİ ZEYTİNYAĞI OLMAZ"

Kaliteli zeytinyağının elde edilmesini de anlatan Burcu Keser, "Kaliteli bir zeytinyağının elde edilmesi zeytinin toplanmasından başlayan bir süreç ile başlar. Zeytine toplarken sırıklı vurup darbeye maruz bıraktığımızda, ya da yere düşürerek zarar verdiğimizde o üründen kaliteli bir zeytinyağı elde edemeyiz. Diğer yandan zeytinler çuvallarda bekletilirse, elde edilen zeytinyağları plastik damacanalarda saklanırsa ve zeytinyağları güneş gören sıcak ortamlarda bekletilirse o zaman da kalitesiz bir ürün elde ederiz" dedi.

Zeytinyağı kaliteleri konusunda da bilgi veren Burcu Keser, "Zeytinyağı 0-8 dizem arası en kaliteli yağdır sızma zeytinyağı olarak tabir ediliyor. 2 asite kadar yemeklik yapılabilir fakat 2 asitten sonrası yemeklikten çıkıp ham yağ oluyor. Ve rafineye gidiyor" dedi.

"KALİTELİ ZEYTİNYAĞININ İNCELİKLERİNİ ÖĞRENDİLER"

Farklı farklı yağlardan tadan gazetecilerde eğitmen Burcu Kara'nın verdiği bilgiler doğrultusunda 9 farklı numune zeytinyağı içerisindeki kötü ve iyilerini bulmaya çalıştılar. En iyi yağ olarak gerçek memecik zeytinyağını seçen gazeteciler İtalyan zeytinyağının tadını da beğenirken memecik türünün yağını tutmadığını belirttiler. Gazeteciler aldıkları pratik ve uygulamalı eğitim ile uygulamalı olarak kaliteli zeytinyağın nasıl olması yönündeki incelikleri öğrendi.

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu

Aydın’da Gazeteciler De Zeytinyağı Tadım Uzmanı Oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim