• BIST 9583.53
  • Altın 2475.915
  • Dolar 32.4441
  • Euro 34.4765
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

Aydın’da ‘Doğal Doğuma Farkındalık’ Sempozyumu Gerçekleşti

Aydın’da ‘Doğal Doğuma Farkındalık’ Sempozyumu Gerçekleşti
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde "Doğal Doğuma Farkındalık" sempozyumu düzenlendi.

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde "Doğal Doğuma Farkındalık" sempozyumu düzenlendi.

Aydın'da ülke genelinde son yıllarda artan sezaryen oranlarını azaltmak ve müdahalesiz doğuma farkındalık oluşturmak için "Doğal Doğuma Farkındalık" sempozyumu düzenlendi. Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyuma Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Aslı Candan, Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan, Genel Sekreterlik İdari Hizmetler Başkanı Op. Dr. Nevzat Önen, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Ergün Temiz, Mali Hizmetler Başkanı Erol Dinçer, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri ebeler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, "Son 10 yıla bakıldığında sezaryen oranlarının ülkemizde gittikçe arttığını görmekte; buna yönelik olarak tedbirler bakanlığımızca aşama aşama alınmakta ve bizlerde bu bilinçle devam sürecin içinde daha iyi olma yolunda yer almaktayız. Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm ülkelerde görmeyi istediği sezaryen oranı yüzde 15'tir. Ülkemizde ise devlet hastanelerinde yüzde 40-60, özel hastanelerde yüzde 80-90 oranlarını bulmuş durumdadır. DSÖ'nün önerdiği yüzde 15 oranının yüzde 5'in altına kalması bile gerçekten tıbbi açıdan sezaryene ihtiyaç duyan gebelerin gerekli tedaviye ulaşamadıklarını; yüzde 15'i geçmesi ise sezaryen sayesinde elde ettiğimiz sağlıklılık halinin sezaryen yüzünden yaşadığımız komplikasyonlar ile tekrar gerilediğini göstermektedir. Kendi hastanelerimize baktığımızda 2015 primer sezaryenlerimizin toplam doğuma oranının yüzde 16.2, tüm sezaryenlerimizin toplam doğuma oranının ise yüzde 32.7 olduğunu görmekteyiz" dedi.

Sezaryenin çok kıymetli bir ameliyat olduğunu ve bu ameliyat ile bebek ya da anne açısından doğum sürecindeki riskleri aşabildiklerini ifade eden Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, "Sezaryen sonuç itibari ile "Major(Büyük ölçekli) Abdominal (Karın içi) Cerrahi'dir. Gebe bu cerrahiyi geçirmezse anne ve bebek sağlığı açısından olabileceklerin riski, bu cerrahinin riskinden daha fazla ise tercih edilmelidir. Sezaryen oranının ideal hale gelmesi elbette kadın sağlığı ve doğum güvenliğinin üst seviyede olduğunu gösterebilir ancak amacımız sadece rakamların düşmesi olmamalı; doğum yardımını kalitesini yükseltmek olmalıdır. Tam da bu çerçeve de kendiliğinden başlayan, doğal hormonların aktif olduğu, mümkün olduğu kadar müdahale edilmeden yapılan ve dünyaya gelen bebeklerin travmasız, sakin bir dünyayla tanıştığı anda annesiyle buluşacağı doğum olarak tanımlanan doğal doğumun önemi ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Sempozyumun sonuçlarının ileri ki zamanlara alınacağına inancının tam olduğunu belirten Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman , "Bir çocuk doğduğunda doğan sadece çocuk değildir annede de doğar sözüne atıfla doğumun sadece bebeğin anne karnından çıkması işlemi değil daha kutsal bir vazife olduğu konusunda farkındalık oluşturmak, gebelerimizin önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz bilinmezlik kaygısından kaynaklanan korkularını, onları hastanemiz doğum salonu çalışanları ile buluşturarak aşmak ve doğal doğumu teşvik amaçlı düzenlediğimiz sempozyuma katılımız için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

"ESKİ USULLERİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ"

Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan da, şunları söyledi: "Kadın Doğum Hastanesi olarak biz sezaryen doğumda gayet iyiyiz. Bu sempozyumdan sonra umarım sezaryen oranını daha da aşağıya çekeceğiz. Önceki yıllarda biz sezaryene doğru yaklaştıkça Avrupa normal doğuma gidiyordu. Yurtdışında normal doğum yapma oranı arttı. İnşallah biz de yavaş yavaş eski usullerimize geri döneceğiz. Hatta evde doğumu bile önerenler var artık"

Açılış konuşmaların ardından, Başhekim Yardımcısı İrfan Karagöz'ün yönettiği sempozyumda, Ebe Deniz Batman "Doğal Doğuma Hazırlanma", Ebe Döndü Kurnaz "Hormanlar ve Doğum, Doğumda Korku Faktörü", Aydın Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekiye Karaçam "Doğum Desteği ve Doğal Doğum Pozisyonları", Uzm. Dr. Selim Pırpanlar "Doğal Doğuma Engel Olan Faktörler" Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Semra Tahancı Diribaş "Doğal Doğumun Anne Açısından Faydaları", Uzm. Dr. Halil Değirmencioğlu "Doğal Doğumun Yenidoğan Açısından Faydaları" ile ilgili olarak bilgiler verdiler.

Sempozyumun "Ebeme Soruyorum" bölümünde ise oturum başkanlığını Ebe Sultan Hatun Ergüder'in yaptığı bölümde Ebe Huri Asıl, Ebe Hafize Şevik, Ebe Perihan Yıldız, Ebe Yasemin Şahin, anne adaylarının sorularını yanıtladı.

Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, sertifika takdim töreninde kısa bir konuşma yaparak; "Daha önce böyle bir bilgilendirme toplantısına katılmamıştım. Bundan sonra doğumla ilgili bir maceramız olur mu olmaz mı bilmiyorum ama etrafımdaki gençlere tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulunacağım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sempozyum katılımcılara sertifika verilmesinin ardından verilen kokteyl ile sona erdi.

Aydın’da ‘Doğal Doğuma Farkındalık’ Sempozyumu Gerçekleşti

Aydın’da ‘Doğal Doğuma Farkındalık’ Sempozyumu Gerçekleşti

Aydın’da ‘Doğal Doğuma Farkındalık’ Sempozyumu Gerçekleşti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim