• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Aydın Kızılay Acıları Görmezden Gelmeyecek

Aydın Kızılay Acıları Görmezden Gelmeyecek
2011 Mayıs tarihinden bu yana Suriyelilere insani yardımda bulunan Türk Kızılayı, yardımseverlere "Görmezden Gelmeyin" sloganıyla bir kez daha seslenerek,...

2011 Mayıs tarihinden bu yana Suriyelilere insani yardımda bulunan Türk Kızılayı, yardımseverlere "Görmezden Gelmeyin" sloganıyla bir kez daha seslenerek, yaşanan acılara birlikte çare bulmanın kapısını aralıyor.

Kampanya hakkında bilgi veren Türkiye Kızılay Derneği Aydın Şube Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci, "Bayırbucak Türkmenlerine yapılan saldırılar sonrası yaşanan mağduriyete dur demek, Suriye'nin içlerinde yardım bekleyen tüm ihtiyaç sahibi gruplara el uzatmak, savunmasız guruplara kol kanat germek için başlatılan kampanyanın detayları kamuoyu ile paylaşılacak. İhtiyaç sahiplerinin sesini hayırseverlere duyurmamıza aracılık edecek basınımızın siz değerli temsilcisini aramızda görmek bize güç verecektir. 15 Mart 2011 tarihinde Suriye'de baş gösteren eylemlerin çatışmaya dönüşmesi sonucu Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye sınırından giriş yapmaya başladı. Bu grupların barınma, yemek ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen Türk Kızılayı, ilk çadırkenti Hatay Yayladağı'nda kurdu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile başlayan insani yardım operasyonu bugün birçok noktada başarıyla yürütülmektedir. Suriye'deki çatışmaların yayılmasıyla birlikte Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı da arttı. Yeni çadırkentler kuruldu. Hatay'da kurulan 5 çadırkentin ardından Kilis'te konteynırkent oluşturuldu. Sonrasında Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Malatya ve Mardin'de çadırkentler ve konteynırkentler kuruldu. Bugün 22 ayrı kampta yaklaşık 250 bin Suriye vatandaşının barınmadan gıdaya her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Kamplardaki çocukların sayısı ise yaklaşık 100 bin kadar. Kampanya kapsamında bağışta bulunmak isteyen hayırseverlerimiz 0 256 225 15 54 ve 0 0506 550 34 90 numaralı telefonlardan Aydın Kızılay'a ulaşabilirler" dedi.

SURİYELİ MİSAFİRLERİN HER TÜRLÜ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Türk Kızılayı, ülkemizde geçici olarak uluslararası koruma altında misafir edilen Suriyeli vatandaşların barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını ve ibadet çadırları, sosyal faaliyet çadırları, psikososyal destek faaliyetleri gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, sınırda bulunan Suriyeli vatandaşlara da yardım ulaştırmak amacı ile sınır yardım faaliyetleri gerçekleştiriyor. Türkiye'deki çadırkent ve konteynırkentlerde yürütülen faaliyetlerin yanı sıra "sıfır noktası" olarak adlandırılan sınır üstlerinde de yardımlar aralıksız devam ediyor. 12 sıfır noktasında transit depolar kuruldu.

Türk Kızılayı'nın kendi öz kaynaklarından temin ettiği yardım malzemeleri ile farklı kurum ve kuruluşların yardım malzemeleri de bu noktalardan Suriye'nin içerilerine gönderiliyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardım malzemeleri de Türk Kızılayı eliyle sevk ediliyor. Sınır üstü noktalardan bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon lira değerinde yardım malzemesi sevkiyatı gerçekleştirildi. Sevkiyatlar için yaklaşık 19 bin 700 tır kullanıldı. Suriye'ye sevkiyatı gerçekleştirilen malzemeler içerisinde en büyük oranı yüzde 44 ile gıda sektörü alırken, yüzde 30 ile gıda dışı malzeme ve yüzde 16 ile sağlık sektörü takip etti.

BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİNE YARDIM

Rejim güçlerinin Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgeye saldırmasından sonra acil insani yardım malzemesine ihtiyaç arttı. Türk Kızılayı bölgeye yardımlarını artırdı. Türkiye'nin dört bir tarafından gönderilen yardım malzemelerini sınır üstü noktasından Türkmenlere ulaştıran Kızılay, son çatışmaların ardından 2 bin 523 adet çadır, 24 bin 500 battaniye, 2 bin 900 adet yatak, 250 bin parça kıyafet, yaklaşık 30 bin adet hijyen seti ve sanitasyon malzemesi sevk etti. İlaç, tıbbı sarf malzemesi ve tıbbı cihazlar da bölgeye gönderilen insani yardım malzemelerinden. Bölgede en büyük ihtiyaçlardan biri olan temiz su konusunda da çalışma başlatan Kızılay, şu ana kadar 180 bin litre suyu sınır ötesine sevk etti. Yayladağı'nda bulunan Mobil Ekmek Fırınında günde 7 bin ekmek üretilerek Suriye'ye gönderildi. Mobil Mutfak Tırından ise sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirildi. Konserveden kuru gıdaya, undan ekmeğe, bisküviden çocuk mamasına onlarca ton yardım malzemesi de Bayırbucak Türkmenlerine ulaştırıldı.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN KORUNMASI PROJESİ

Uluslararası işbirliklerinin bir diğeri ise UNICEF ile yapılan "Suriye Acil Durum Müdahalesi Kapsamında Çocuk Koruma Projesi"dir. 22 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde, hâlihazırda çadırkent ve konteynırkentlerde kalan çocuk ve gençler için, psikososyal ve gençlik çalışmaları yapılmaya başlandı. Proje faaliyetleri 23 Kamp, 2 Toplum Merkezi ve 2 adet Mobil Çocuk Dostu Alan olmak üzere toplam 27 Çocuk Dostu Alan'da aktif olarak devam ediyor. Bu merkezlerden şu ana kadar yaklaşık 100 bin çocuk faydalandı. Yaklaşık 490 bin etkinlik yapıldı. Toplam bin 256 gönüllü yetiştirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim