• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Aydın: “Dünya Mirasına Sprey Boyayla Yazı Yazmak Vandalizmdir”

Aydın: “Dünya Mirasına Sprey Boyayla Yazı Yazmak Vandalizmdir”
Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan tarihi Amasra Kalesi'nin duvarlarına yazılan yazıları değerlendiren Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "Maalesef milli...

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan tarihi Amasra Kalesi'nin duvarlarına yazılan yazıları değerlendiren Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "Maalesef milli değerlerimizden olan tarihi eserlerimize yönelik bilinçsizce yapılmış bir eyleme şahit olduk. Nitekim batılı ülkelerde "Grafiti" adı verilen bu tür eylemler ciddi bir sorun olarak görülmekte, barbarlığın yani "Vandalizm'in bir kolu olarak değerlendirilmektedir" dedi.

3 bin yıllık tarihi Amasra Kalesi'nin duvarlarına yılbaşı gecesi kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boya ile yazılar yazılmış, aradan 15 gün geçmesinin ardından diğer duvarları da yazılardan nasibini almıştı. Kale duvarlarına yazı yazılması Amasra halkı tarafından tepkiyle karşılanırken, Amasra Kent Kapısı ve surlarında sprey boya ile yazılmış birçok duvar yazısı Amasra Kaymakamlığı, Amasra Belediyesi ve Amasra Müze Müdürlüğü'nün girişimleri sonucu özel bir teknikle silindi.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Maalesef milli değerlerimizden olan tarihi eserlerimize yönelik bilinçsizce yapılmış bir eyleme şahit olduk. Nitekim batılı ülkelerde "Grafiti" adı verilen bu tür eylemler ciddi bir sorun olarak görülmekte, barbarlığın yani "Vandalizm'in bir kolu olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca bu eylem ceza hukukuna tabiidir. Bu eylemin tarihi eserlerimiz üzerinde onların kıymeti gözetilmeden uygulanmış olması üzüntümüzü arttırmaktadır. Ancak bu toplumu oluşturan bireylerde henüz tarih ve kültür bilincinin tam oturmamış olduğunu da bizlere göstermiştir. Bugün Amasra'nın yakınlarında dikkat çeken uluslararası bir turizm merkezi olarak Safranbolu örneği önümüzde durmaktadır. Nitekim buranın tanınması ve yoğun turist akışının başlıca kaynağı olarak UNESCO Kültürel Miras Listesi'nde olması kamuoyunca da bilinen bir gerçektir. Amasra'mızın da aynı şekilde söz konusu kültürel miras listesine girmesi ve bundan yararlanabilmesi için resmi, özel ve akademik birçok profesyonel kişi yoğun çaba harcamış ve harcamaktadır. Tarihi eserlerimizin açığa çıkarılması, mevcutların korunarak sergilenmesi yani kamuoyu yararına sunulması halk-kültür birlikteliğinin oluşması başlıca kriterler olarak önümüzdedir. Bu yolda müdürlüğümüzün yakında bitecek olan restorasyonu ve yakında başlamayı düşündüğümüz İl Özel İdaresi ile yazışmaları tamamlanan arkeolojik kurtarma kazılarımız bu uğraşlardan sadece bazılarıdır. Söz konusu yazıların temizlenmesi için kaymakamlığımız, belediye ve müze müdürlüğü olarak eserlere de zarar verilmeyecek şekilde profesyonel bir firmadan yararlanılmıştır. Uzunca ve zahmetli bir çalışmanın ardından söz konusu yazılar temizlenmiştir ancak bundan sonra bu konuda Amasralıların, ziyaretçilerimizin, kültür insanlarının hatta tüm vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını rica ediyoruz. Başta gençliğimizin kültürel ve bilişsel gelişimi açısından büyük öneme haiz ata yadigarı tarihi eserlerimizin turizm katkısı da malum iken bunların bilinçsizce tahribe uğramasının engellenmesi hepimize düşen bir görevdir" dedi.

Aydın: “Dünya Mirasına Sprey Boyayla Yazı Yazmak Vandalizmdir”

Aydın: “Dünya Mirasına Sprey Boyayla Yazı Yazmak Vandalizmdir”

Aydın: “Dünya Mirasına Sprey Boyayla Yazı Yazmak Vandalizmdir”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim