• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Ayçiçeği Üreticilerine Büyük Müjde

Ayçiçeği Üreticilerine Büyük Müjde
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeği ön alım fiyatlarını 1 lira 47,5 kuruştan, 1 lira 60,5 kuruşa arttırdıklarını söyledi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeği ön alım fiyatlarını 1 lira 47,5 kuruştan, 1 lira 60,5 kuruşa arttırdıklarını söyledi. Sezen, "Ortaklarımıza aradaki farkı 1 Şubat'tan itibaren ödeyerek, ortaklarımızın beklentilerini tatmin etmiş olacak, beklentilerini karşılamış olacak" dedi.

Mimar Sinan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen, 2014-2015 İşyılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'na, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ve yönetim kurulu üyeleri, Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe ve şube müdürleri, divan kurulu üyeleri, bakanlık temsilcileri, Trakya Birlik ortakları olan ayçiçeği üreticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu, ayçiçeği üreticilerine ve ortaklarına müjde vererek, ayçiçeği kesin alım fiyatlarını açıkladı. Ayçiçeği kesin alım fiyatı, yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğinde bin 605 TL/Ton, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeğinde bin 725 TL/Ton, yüzde 50 ayçiçeğinde bin 846 TL/Ton olarak bildirildi.

"AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİMİZ RAHAT BİR NEFES ALACAK"

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, açıkladıkları yeni fiyatlarla birlikte birlik ortaklarının ve ayçiçeği üreticilerinin bu zor zamanlarda rahat bir nefes alabileceklerini belirterek, "2014-2015 Olağan Genel Kurulu'nda, 2015-2016 yılı kampanya döneminde verdiğimiz ön alım fiyatı üzerine fiyatımızı netleştirdik, kesinleştirdik. Trakya Birlik bugün için ortaklarımızdan 1,3 lira yani 1 lira 47,5 kuruş olan yağlık ayçiçeği kilogram fiyatını 1 lira 60,5 kuruşa çıkararak, ortaklarımıza aradaki farkı 1 Şubat'tan itibaren ödeyerek, ortaklarımızın beklentilerini tatmin etmiş olacak, beklentilerini karşılamış olacak. Hem de bu amaçla birlikte Trakya Birlik sıkıntıya girmeden bugünkü bilançonun müsaade ettiği oranı ortaklarına yansıtmış olacak. Yani Trakya Birlik, 1 Şubat'tan itibaren ortaklarımıza yaklaşık 35 milyon TL seviyesinde bir farkı ödeyerek, ortaklarımızın kış, kıyamet gününde bu zor zamanlarda nefes almalarını sağlaması için elinden gelen gayreti göstermiştir. O nedenle biz ortaklarımıza bu rakamın hayırlı olmasını, güle güle harcamalarını diliyoruz. Trakya Birlik Yönetim Kurulları, hiçbir zaman ortaklarını düşünmemek veya onları göz ardı etmek gibi bir düşüncesi olamaz. Her zaman ortaklarımızın hizmetinde olmaya devam edecek. Ve bu noktada amacımız birinci sırada kurumun ayakta kalması hemen ardından da ortaklarımızın rahat bir nefes alabilmesi için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Ben tüm ayçiçeği üreticilerine, özellikle ortaklarıma teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum" dedi.

"BİRLİĞİMİZE VE ORTAKLARIMIZA HAYIRLI OLSUN"

Öte yandan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu'ndan ayçiçeği kesin alım fiyatları ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Yüzde 40 standart ayçiçeğinde bin 475 TL/Ton, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeğinde bin 586 TL/Ton, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeğinde ise bin 696 TL/Ton ön alım fiyatıyla Ağustos ayında başlayan ve 23 Kasım 2015 tarihinde sona eren ayçiçeği alım kampanyasında 260 bin Ton'a yakın ayçiçeği mubayaa edilmiş olup, bunun karşılığında yaklaşık 380 milyon TL ödeme yapılmıştır. 2014/2015 iş yılı ayçiçeği alım kampanyası sonu itibariyle 224 bin 928 ton yüksek ve standart yağ oranlı, 28 bin 251 ton düşük yağ oranlı, 4 bin 150 ton yüksek oleikli olmak üzere toplam 257 bin 329 ton ayçiçeği mubayaa edilmiştir. Birliğimizce mubayaa edilen ayçiçeğinin ortalama yağ oranı ise yüzde 42,25'e tekabül etmektedir. Birliğimize güvenerek ürününü kooperatifine teslim eden ortaklarımızı asla mağdur etmeden, üreticinin alın terinin gerçek değerini alabilmesi, üretimin teşvik edilerek devamının sağlanabilmesi için, ayçiçeği fiyatını belirlerken, ürün fiyatının oluşmasına etki eden başlıca faktörler olan ithal yağlık ayçiçeği ve ham ayçiçeği yağı fiyatı, döviz kurları, gümrük vergileri, Dünya ve Türkiye rekoltesi, yağlık ayçiçeği üretim maliyetleri, destekleme ve prim ödemeleri, diğer bitkisel yağ fiyatları, ayçiçeğinin en çok işlem gördüğü borsalar ile üretici beklentileri tek tek ele alınarak değerlendirilmiş olup, bu gelişmeler doğrultusunda %40 yağ oranlı ayçiçeği kesin alım fiyatı bin 605 TL/Ton, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeği kesin alım fiyatı bin 725 TL/Ton, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği kesin alım fiyatı bin 846 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Bu fiyatlar sonucunda ortaklarımıza yapılacak takribi Fark ödemesi toplam 35 milyon TL olup, söz konusu ödemeler 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren yapılacaktır. Trakya Birlik Yönetim Kurulu olarak her yıl olduğu gibi bu yılda bizlere güvenen ortaklarımızı bir kez daha haklı çıkarmanın gururu ile elimizdeki imkanlar çerçevesinde ortaklarımıza en iyi fiyatı verme gayreti içerisinde bulunduk. Birliğimize ve ortaklarımıza hayırlı olsun" denildi.

Ayçiçeği Üreticilerine Büyük Müjde

Ayçiçeği Üreticilerine Büyük Müjde

Ayçiçeği Üreticilerine Büyük Müjde

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim