• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Ayasofya Müzesi için kritik uyarı

Ayasofya Müzesi için kritik uyarı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde düzenlenen, İstanbul’daki tarihi yapıların durumunun ele alındığı uluslararası deprem çalıştayında, Ayasofya Müzesi’nin 4 minaresi için kritik uyarı yapıldı.

Bilimsel deney ve analizlerle 10 yıldır Ayasofya’nın durumunu inceleyen İTÜ Yapı Deprem Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Reşat Oyguç, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 7 ve üzerinde büyüklükteki olası İstanbul depreminde Ayasofya’nın minarelerinin yıkılabileceğini söyledi.
 
‘Güçlendirme yapmak şart’
 
10 yılı aşkın süredir Ayasofya’nın sismik dayanaklılığı üzerinde çalışmalarda bulunan organizasyon başkanı Dr. Reşat Oyguç, yaptığı açıklamada, “Mevcut haliyle Ayasofya’nın 4 minaresi, 7 ve üzerinde büyüklükteki olası depreme dayanacak durumda değil. Minarelerin bir an önce güçlendirilerek, tarihi yapının deprem riskine karşı korunması gerekiyor” dedi. Oyguç, “Ayasofya’nın olası deprem karşısında vereceği tepkiyi deneysel olarak hazırladığımız 3 boyutlu deprem modellemelerinde inceledik. Sanal deprem deneylerinde minarelerin büyük risk taşıdığını tespit ettik. Mevcut haliyle Ayasofya’nın 4 minaresi için olumlu konuşmak mümkün değil” diye konuştu.
 
Mimar Sinan sayesinde ayakta
 

Yaptıkları ölçümlemelerde Ayasofya’nın kubbe ve diğer kısımlarında deprem riskine karşı sıkıntılı bir durum oluşmasını beklemediklerinin altını çizen Dr. Reşat Oyguç, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Tarihi yapının kubbesi kenarlardaki dört kolon üstünde bulunuyor. Mimar Sinan döneminde kolonlara payandalar eklendiği için kubbe kısmında çökme riski bulunmuyor. Ayasofya’nın en önemli özelliği kenar kolonlar üzerine oturtulmuş kubbesidir. Tarihsel süreçte yapıda oturmalar başlayınca Mimar Sinan döneminde ilave edilen payandalar yapıyı sağlıklı hale getirdi. Ayasofya, Mimar Sinan’dan bu yana güçlendirme geçirmedi. Eserin yaşanan onca depreme rağmen ayakta durması bile tek kelimeyle muhteşem. 3 boyutlu modelle, sarsıntı masası deneyleri ve akademik çalışmalar tamamlanmıştır.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim