• BIST 9524.59
  • Altın 2493.556
  • Dolar 32.539
  • Euro 34.707
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Ayakkabı Üreticileri Marka Hırsızlığından Şikayetçi

Ayakkabı Üreticileri Marka Hırsızlığından Şikayetçi
Manisa'da üretim yapan tescilli bir ayakkabı firması, sektörde yaşanan taklit ürünlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Manisa'da üretim yapan tescilli bir ayakkabı firması, sektörde yaşanan taklit ürünlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Adnan Erbil, Üç El Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı ve Oda Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Sarı ile birlikte ayakkabı sektöründe yaşanan taklit ürün ve marka hırsızlığı ile ilgili açıklama yaptı. Toplantıda marka olmanın önemini anlatan Üç El Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı ve Oda Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Sarı, markanın hem firma hem de ülke için bir prestij olduğunu belirterek, "Bu prestijli duruma gelebilmek bugünden yarına gerçekleştirilebilecek bir durum değildir. Uzun bir süreç gerekmektedir. Marka emek gerektirmektedir. Maddi manevi külfet ile uzun yıllar süren AR-GE çalışması sonunda ortaya konan markanın korunması gerekir. Emeğe saygı göstermek onun korunmasıyla olur. Özellikle emek yoğun sektör olan sektörümüzde marka oluşturabilmek çok güç bir iştir. Yıllarca uğraşarak emek ve sermaye harcayarak oluşturduğunuz markanızın sorumsuz, adalet duygularından yoksun kişiler haksız yere taklit ederek kullanması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bir emek hırsızlığıdır. Bunun en ciddi bir şekilde cezalandırılması gerekir" dedi.

İTHAL AYAKKABIYA YÜZDE 40 VERGİ

Türkiye'de son yapılan düzenlemeyle ithal ayakkabıda yüzde 40 vergi artışı yapıldığını ve bunun yerli üreticiler tarafından olumlu olarak karşılandığını söyleyen Sarı, şöyle konuştu:

"Ayakkabıda yurt dışından gelen ürünlerde yüzde 40 vergi artışı yapıldı. O kalitesiz ayakkabıların içeri girmemesi için alınan tedbirler. Aldığınız bütün ürünlere yüzde 30 yüzde 40 vergi üzerine konuyor ve ithalatta çok büyük zorluklar getirildi. Türkiye'de çok güzel şeyler yapılıyor. Tüketici bunların farkına vardı. Bir kanser yapan ürünü siz giymezsiniz. Sigara gibi bunu atıyorsunuz. İnsanlar bunun farkına vardı. O yüzden sektörün geleceği çok parlak"

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargo sonrasında oradaki ayakkabı sektöründeki yatırımcıların zor durumda olduğunu anlatan Sarı, şunları söyledi: "Rusya'daki yatırımcılar çok zor durumda. Şu an önlem alınıyor. Oradaki yatırımcılar Azerbaycan üzerinden ürünü Rusya'ya sokuyor. Bazı çalışmalar var ama o da önümüzdeki Şubat ve Mart aylarında kesinleşecek. Şu an kesinlikle mal girmiyor. Bizi çok değil ama bütün sektörü etkiler diye düşünüyorum."

MTSO Başkanı Adnan Erbil ise marka hırsızlığı ile ilgili olarak, "Marka olmak için bir malı üretmeniz yeterli değil, aynı zamanda kaliteli üretmeniz gerekiyor. Marka hırsızlığına geldiğimizde, ha birinin cebinden parasını çalmışsınız, ha onu taklit etmişsiniz, hiçbir farkı yoktur" diye konuştu.

Ayakkabı Üreticileri Marka Hırsızlığından Şikayetçi

Ayakkabı Üreticileri Marka Hırsızlığından Şikayetçi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim