• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C

Ayak kokusuna karşı ilaç bulundu

Ayak kokusuna karşı ilaç bulundu
Kimya Mühendisi Yeşim Başar, iş ortağı Güher Gürsel ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda ayak kokusunu gideren ilacı bulmayı başardı.

Başar ve Gürsel, yalnızca ayak kokusunu gideren ürünü bulmakla kalmadı, Amerikan sağlık bakanlığı'na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA-Food and Drug Administration), ürünü ABD'de 'Türkiye üretimi' olarak satışa sunmayı başardı.

"TÜRKİYE ÜRETİMİ" OLARAK İLK KEZ ONAY ALDI

FDA'dan 'Türkiye üretimi' olarak ilk kez onay almayı başaran Yeşim Başar, ayak kokusunu gideren çorap ve krem bileşimini, önceki gün New York'ta düzenlenen 'Ayak Bakımı ve Sağlığı Fuarı'nda, konunun uzmanlarına tanıttı. ABD'li süpermarket zincirlerinin, kendisine sunduğu maddi olanakları 'Türkiye ürünü derseniz müşterisi olmaz, üzerinde ABD üretimi' yazsın koşulu üzerine geri çeviren Yeşim Başar, ambalajlar üzerinde ürünün 'Türkiye üretimi' yazmasında sakınca görmeyen, dağıtım ve pazarlama işini üstlenen bir firma ile anlaşarak piyasaya sürdüklerini açıkladı. Yeşim Basar, New York'ta DHA'ya yaptığı açıklamada, 'Kendi Türk markamızın buluşunu, ben ve ortağım Güher Gürsel ile beraberi iki Türk girişimci bayanın çalışmalarını Amerika'ya kadar taşıdık. Şu anda da Amerika'nın en büyük şovundayız ve bu şovda firma ile beraber, çalışmalarımızın ayak doktorlarına tanıtımını yapıyoruz. Amerika'da patent onayı alan, FDA onayı alan tek Türk ürünü. Bunu, Türkiye'nin gururu olarak, Türkiye ürünü olarak dünyaya tanıtmaya Amerika'dan başladık' diye konuştu.

AYAK KOKUSUNUN NEDENİ BAKTERİ VE MANTARLAR

Değişik bakteri ve mantarlardan kaynaklanan ayak kokusu sorununun, insanlarda, biyolojik, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açtığını, bakteri yada mantar sorunları yüzünden ayakları kokan insanların kendilerini yalnızlığa itmeye başladığını anlatan Yeşim Başar, ayak kokusuna son noktayı koyan formülün tek kullanımda en az 90 gün boyunca ayak kokusunu önlediğini söyledi. Kişilerin bedensel salgılarına, fiziksel etkinliklerine, beslenme alışkanlıklarına, hangi aralıklarla değişik çorap ve ayakkabı giyme alışkanlıklarına göre ayak kokusunu gideren ilacın etki süresinin değiştiğini dile getiren Başar, ilacın genellikle ilk kullanımdan sonra ayak kokusuna son noktayı koyduğunu vurguladı. Ayak kokusunu uzun süre boyunca gideren bir krem olduğunu, tek kullanımda 90 gün boyunca etkili olduğunu anlatan Yeşim Başar, 'Piyasalarda daha çok pudralar, günlük olan kremler var. Ayak kokusu insan sağlığını etkileyen bir olgu, biz iki girişimci Türk kadını bu konu üzerinde uzun zaman çalıştık, Amerika'da araştırma ve geliştirmesini yapıp, bu ürünü insanlığa kazandırdık' dedi.

"TÜRK ÜRETİMİ YAZARSA SATILMAZ" DEDİLER

Herhangi bir özel ya da kamu kuruluşundan destek almaksızın ürünün, ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı FDA'dan 'Türkiye üretimi' olarak onay almasını sağladıklarını belirten Yeşim Başar, ayak kokusunu gideren üretimleri için bir çok Amerikalı şirketin özlük haklarını satın alma girişiminde bulunduğunu söyledi. Aralarında ABD'li süpermarket zincirlerinin de bulunduğu kurumlardan teklifler geldiğini belirten Başar, 'İngilizce konuşulan ülkelerde ambalaj kutuları üzerinde 'Türkiye üretimi' yazmasının ürünün satmayacağını söylediler, ABD ürünü yazsın dediler. Ben ve ortağım Türk ruhu ile hareket ettiğimiz için, Türk olmanın gururuyla yıllarca ABD'de de mücadele verdiğimiz için, marka haklarımızı, 'Türkiye üretimi' haklarımızı kaybetmek istemedik. O yüzden de, kendi imkanlarımızla, hiç kimseden destek almadan kendi ürünümüzü ABD'de 'Türkiye ürünü' olarak tanıtmaya ve satmaya çalıştık. Bugün de bunun başarısını paylaşıyoruz' diye konuştu. 

FDA TARAFINDAN ONAY ALDI

Ayak bakımı ve sağlığı konusunda ABD'nin en köklü kurumlarından birisi olan ve Türk girişimciler Yeşim Başar ile iş ortağı Güher Gürsel'in ürettiği ayak kokusunu gideren ürünü ABD pazarına süren firmanın CEO'su John Case, 128 yıllık kurumlarının bu ürünü piyasaya sürmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Doktorlara, hastanelere, kliniklere, atletizm eğitmenlerine ve ayak sağlığı konusunda perakende piyasalarına hizmet verdiklerini anlatan John Case, 'Hizmet sunduğumuz doktorların standartları çok yüksek, biz de bunun için yüksek kaliteli ürünler arıyoruz ve onların gereksinimlerini karşılıyoruz. Bu çok yüksek kaliteli bir ürün ve bunu satışa sunmaktan çok mutluyuz. Bana göre Türkiye'de üretim kalitesinin de bir göstergesi. Bu özel ürünü ABD'ye getirip tanıtmaktan çok mutluyuz. FDA standartları çok açık ve ürün bu standartları yakalıyor. Ayak kokusunu gideren ürünün doğallığı, kullanım kolaylığı, güvenli oluşu, ürünü seçmemizde önemli etkenler oldu. Bizim tüm beklentilerimizi karşılıyor. Ayrıca bize giderek gelişen ve büyüyen Türkiye pazarını da açacak' dedi. John Case, ayak kokusunu sona erdiren ilacın nereden alınabileceğine ilişkin de bilgi verdi.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim