• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Aya dikilen bayrağa ne oldu

Aya dikilen bayrağa ne oldu
Amerika'nın ilk aya çıktığı sırada diktiği bayrak su anda nerede

ABD'nin ünlü Apollo 11 projesini duymayan yoktur. Filmlere de konu olan bu Apollo 11 projesi, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu olarak kayıtlara geçmişti. Astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18'de Ay yüzeyine iniş yapmışlar ve bundan 6 saat sonra da Ay'a ayak basmışlardı.

Ay'a ayak basan ilk insan olan Neil Armstrong olmuş, kısa süre sonra da Buzz Aldrin, Armstrong'a katılmıştı. İkili sonrasında ise yaklaşık 2,5 saatlerini keşfetmek, fotoğraf çekmek ve örnek toplamak için harcamışlardı. İlerleyen zamanlarda ise astronotlar planlandığı gibi Ay'a ABD bayrağını dikmek için harekete geçmişlerdi. Ve dikmişlerdi de. Peki fotoğraflarını da gördüğümüz bu bayrağa aradan geçen yaklaşık 50 yılda ne oldu? Bu konuya geleceğiz ancak öncelikle ilk olarak bayrağın hikayesine değinelim isterseniz.

Gizmodo'nun yapmış olduğu habere göre, bayrak fikri İnsanlı Uzay Aracı Merkezi (Manned Spacecraft Center – MSC) başkanı olan Robert Gilruth ve MSC'nin Teknik Servisler Bölümü başkanı olan Jack Kinzler'ın Ay'da yapılacak araç dışı aktiviteler hakkında fikirler istemesiyle ortaya çıkar. Bu fikir de bizzat fikir isteme fikrini ortaya atan Jack Kinzler'dan çıkmıştır.

Tabii ki bu bayrak herhangi bir bayrak gibi olmayacaktı. Sonuçta Ay'a dikilmesi gerekiyor ve mühendislik harikasına ihtiyaç vardı. ABD'nin en eski bayrak firması olan Annin tarafından üretilen bu bayrak sadece 5 dolara mal olmuş ve sıradan naylondan yapılmıştı. Bayrağın karşılaştığı mühendislik kısıtlamalarına gelecek olursak, mesela Ay'da atmosfer olmadığı için bayrağın estetik gözükmesi çok zordu. Bu yüzden bayrak üzerine yatay bir çubuk yerleştirilmesi kararlaştırılmış.

Bayrak aksamının ağırlığı ve uzay aracında depolanması için gerekli olan yer de oldukça önemli tabii. Sonrasında ise Ay zeminine kolaylıkla yerleştirilecek yine hafif bir aksama sahip bayrak direği tasarlanır. İç içe geçen iki parçadan oluşan bu bayrak direği yaklaşık 1,5 metre uzunluğundadır. Ağırlığı ise 4.3 kg. Bu bayrak direği ise 75 dolara mal olmuş.


545037942729.jpg

Şimdi gelelim bu özel bayrağın Ay'a dikilmesine. Apollo 11'in diğer astronotu Buzz Aldrin'in yapmış olduğu açıklamaya göre bayrak dikme işlemi sırasında bir takım zorluklarla karşılaştılar. Mesela bayrağın estetik durması için yapılan yatay çubuk tam açılamamış. Söylenene göre, birçok kişi tarafından komplo teorileri oluşturulan ünlü bayrak resmindeki o dalgalanma da bu yüzdendir. Ayrıca astronotlar, yaşadıkları problemler nedeniyle bu bayrağı sadece yerin 20 cm altına kadar sokabildiklerini söylediler.

Tüm bu işlemlerden sonra Ay'dan dönme vakti gelir. Aldrin'in yaptığı açıklamada diktikleri bayrağın yükseliş aracının eksozu yüzünden uçtuğunu sandığını söylemişti. Zaten sonrasında yapılan araştırmalarda Apollo 11 tarafından dikilen bayrağın yerinde olmadığı tespit edilmişti.

Zira bayrak yerinde dursa bile Güneş'in filtresiz ultraviyole ışınları karşısında pek bir şansı yoktu. Bu yüzden bayrak büyük olasılıkla şu anda Ay'ın derinliklerinde parçalanmış ve beyazlaşmış bir şekilde duruyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz, siz de ABD'nin 1969'da Ay'a hiç gitmediğine inanlardan mısınız?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim