• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Avrupa'nın terörle mücadele kabiliyeti sorgulanıyor

Avrupa'nın terörle mücadele kabiliyeti sorgulanıyor
Brüksel’deki terör saldırılarının faillerinden birinin Türkiye’nin uyarılarına rağmen yakından takip edilmemesi, Avrupa’nın terörle mücadele kabiliyetiyle ilgili soruları da beraberinde getirdi.

Brüksel’deki terör saldırılarının faillerinden birinin Türkiye’nin uyarılarına rağmen yakından takip edilmemesi, Avrupa’nın terörle mücadele kabiliyetiyle ilgili soruları da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’deki terör saldırılarının faillerinden birinin Türkiye tarafından sınır dışı edildiğini ve Avrupa ülkelerinin bu kişinin terör bağlantıları konusunda uyarıldığını açıklaması geniş yankı uyandırdı.

İngiltere basınında yer verilen haber ve yorumlarda, Belçika hükümeti ve güvenlik güçlerinin terörle mücadele kabiliyetini sorgulanırken, terörle mücadele uzmanları da istihbarat ve polis birimlerini eleştirdi.

"Büyük siyasi utanç"

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Financial Times, "Erdoğan’ın Avrupa’nın uyarıldığı yönünde verdiği bilginin doğru çıkması halinde bunun Belçika için büyük bir siyasi utanç olacağını" belirterek, Belçika hükümetinin zaten saldırganların daha iyi takip edilmediğiyle ilgili zor sorularla karşı karşıya olduğunu yazdı. 

"Hatalar trajedisi"

The Independent gazetesi de bugünkü manşetinde “Hatalar trajedisi” başlığını kullandı. 

The Times gazetesi de "Belçikalı yetkililerin hataları, bombacıların güvenlik ağından kaçmasına izin verdi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye’nin teröristlerle ilgili uyarılarının Avrupalı muhataplarınca göz ardı edildiğine dikkati çekti. 

Önceliklendirmede hata

Brüksel saldırılarını istihbarat açısından değerlendiren Londra merkezli Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü (RUSI) Uluslararası Güvenlik İncelemeleri Direktörü Raffaello Pantucci, istihbarat servislerinin ellerindeki bilgilerin öncelik sırasını belirlemede hata yapmış olabileceğini kaydetti.

Belçika makamlarının Türkiye'den saldırganlardan biri ile ilgili bilgi almış olmasının tek başına çok fazla anlam ifade etmeyebileceğini belirten Pantucci, "Türkiye’den ve diğer müttefiklerden daha başka hangi bilgileri aldılar? Ortaklık içindeki ülkeler arasında bilgi düzenli olarak akar. Daha sonraki bir zamanda anlamlı ve önemli görünen bir bilgi, ilk ulaşıldığı anda öyle görünmeyebilir." değerlendirmesini yaptı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim