• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Avrupa'nın Kalbi Brüksel'de Peş Peşe Terör Saldırıları: 34 Ölü, 136 Yaralı

Avrupa'nın Kalbi Brüksel'de Peş Peşe Terör Saldırıları: 34 Ölü, 136 Yaralı
Belçika devlet televizyonu bugün Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarında havaalanında 14, metroda ise 20 kişi olmak üzere toplam 34 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Belçika devlet televizyonu bugün Brüksel'de düzenlenen terör eylemlerinde ölenlerin sayısının 34'e yükseldiğini duyurdu. Habere göre, havaalanındaki saldırıda 14, metroda ise 20 kişi hayatını kaybetti, 136 kişi ise yaralandı.

Brüksel önce Zaventem Havalimanı'nda iki patlamayla sarsıldı. Patlamalardan biri apronda, diğeri ise terminal binasında meydana geldi. Brüksel Valisi, patlamanın terör saldırısı olduğunu belirtti. Belçika Televizyonu VRT ise havalanındaki patlamalar intihar saldırısı olduğunu açıkladı. Saldırıda 34 kişi hayatını kaybetti.

AVRUPA'NIN KALBİNDE İKİNCİ PATLAMA

Avrupa'nın başkenti, havalimanındaki çifte patlamanın şokunu atlatamadan ikinci bir patlamayla sarsıldı. Avrupa Birliği'ne ait kurumların bulunduğu bölgeye yakın Maelbeek metro istasyonunda patlama meydana geldi. Metroda düzenlenen saldırıda 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

APRON VE TERMİNAL BİNASINDA PATLAMA

Havalimanındaki patlamanın biri apronda, diğeri terminal binasında meydana geldi. Bir görgü tanığı patlamalardan birinin American Airways'in bürosunun bulunduğu yerin yakınında olduğunu iddia etti.

TERÖR ALARMI EN ÜST DÜZEYE ÇIKARILDI

Havaalanı karşısındaki otel sahra hastanesine çevrildi. Yolcular güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı. Belçika medyası, patlamalardan önce havalimanında silah sesleri ve Arapça bağırışmalar duyulduğunu açıkladı. Belçika'da terör tehdidi alarmı en yüksek seviye olan dörde çıkarıldı.

HAVALİMANI BOŞALTILDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı patlama sonrası boşaltıldı. Havaalanındaki tüm uçuşlar durdurulurken, havalimanına giden tüm yollar kapatıldı ve metro ve tren seferleri de durduruldu. Yolcular güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı.

"BURAYA GELMEYİN"

Brüksel havalimanının Twitter hesabından atılan tweet'te "İki patlama yaşandı. Bina boşaltılıyor. Havalimanı bölgesine gelmeyin" uyarısı yapıldı.

DEHŞETİ YAŞAYAN MUHABİR ANLATTI

Sky News'in patlama anına tanık olan muhabiri Alex Rossi "Duty free bölgesindeydim. İki büyük patlama sesi duydum. Binanın hareket ettiğini hissettim. Her yer toz ve dumanla kaplanmıştı. Patlama sesinin geldiği yere doğru gittim, insanlar şoke olmuştu " dedi.

İNGİLİZ TELEGRAPH GAZETESİNİN MUHABİRİ DEHŞET ANLARINI ANLATTI

İngiliz telegraph'ın havalimanında olan Brüksel muhabiri Matthew Holehouse yaşananları şöyle anlattı. 20 yaşındaki JetAir çalışanı Cedric vander Swalm, Londra'ya uçuyordu. Patlama onun üzerindeki zeminde meydana geldi. Bütün yüzü dumanla kaplandı. Asansörün düğmesine bastı. Yukarı çıkmak için asansöre binmek üzereyken patlama meydana geldi. Swalm, "Asansör insanlarla doluydu. Asansöre biniyordum. Üzerimde büyük bir patlama meydana geldi ve kapılar açıldı. Üzerimdeki tavan çöktü ve camlar taş gibi düşmeye başladı" diyerek yaşadıklarını anlattı.

TELEFON HATLARI ÇALIŞMADI

Brüksel'de telefon hatları yoğunluluktan dolayı çalışmadı. Yetkililer, halktan iletişim için mesajı kullanmasını istedi.

İSTİHBARAT ALINDI AMA...

BFM TV'nin haberine göre, Belçika istihbaratı dün saldırı hazırlığıyla ilgili istihbarat elde etti. Ancak istihbarat servisi, muhtemel saldırıların yeri ve zamanı hakkında bilgi edinemedi.

THY UÇAĞI KALKAMADI, İSTANBUL'DAN GİDEN UÇAK İNEMEDİ

Türk Hava Yolları'nın uçağı, terör saldırısının meydana geldiği Brüksel Havalimanı'ndan kalkış yapamadı. Patlamanın yaşandığı saatlerde yolcu alımını bitiren ve körükten ayrılan, Türk Hava Yollarının Brüksel- İstanbul seferini yapan A 321 tipi TK 1942 sefer sayılı uçak, Brüksel Havalimanı'ndan kalkamadı. Uçağın ne zaman kalkacağı henüz belli olmazken, Türk Hava Yollarının İstanbul- Brüksel seferi de Amsterdam'a yönlendirildi. Türk Hava Yolları'nın Brüksel seferleri iptal edildi.

SAVCI: SALDIRIYI İNTİHAR BOMBACISI YAPTI

Brüksel Savcısı'nın bürosundan yapılan açıklamada Zaventem Havalimanı'ndaki saldırıyı intihar bombacısının gerçekleştirdiği belirtildi. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, yaptığı açıklamada "terör alarm"ını en üst düzeye yükselttiklerini söyledi.

"HAVALİMANINA GELMEYİN"

Belçika Zaventem Havalimanı'nın Twitter hesabından "havalimanına gelmeyin" çağrısı yapıldı. Brüksel ulaşım otoritesi de tüm metro sisteminin kapatıldığını açıklarken, Britanya ile anakara arasındaki demiryolunu işleten Euro Star da Brüksel'e seferlerin iptal edildiğini duyurdu.

THY BİLET SATIŞINI DURDURDU

Türk Hava Yolları (THY), yaşanan terör saldırısının ardından Brüksel seferleri için bilet satışını durdurdu.

THY, Brüksel Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısı nedeniyle 22 Mart, 23 Mart ve 24 Mart tarihlerinde İstanbul-Brüksel ve Brüksel-İstanbul hatlarında bilet satışı yapılmayacağını açıkladı.

İSTANBUL'DAKİ KONSOLOSLUK KAPATILDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün havalimanı ve metro istasyonunda yaşanan terör saldırılarının ardından İstanbul Taksim'deki Belçika Başkonsolosluğu ile Ankara'daki Belçika Büyükelçiliği kapatıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu sabah Belçika'nın başkenti Brüksel'de art arda düzenlenen terör saldırısından sonra Belçika'nın İstanbul ve Ankara'daki diplomatik temsilcilikleri kapatıldı. Bugün ve yarın yapılması planlanan vize işlemleri ve randevuların iptal edildiği kaydedildi.

EYFEL BELÇİKA BAYRAĞININ RENKLERİYLE IŞIKLANDIRILACAK

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi bu gece Belçika bayrağını simgeleyen siyah, sarı ve kırmızı renklerde ışıklandırılacak. Fransa, patlamalar nedeniyle Belçika ile dayanışma içinde olduğu mesajı verecek.

SALDIRILARI ÜSTLENEN OLMADI AMA...

Brüksel'deki saldırıları henüz üstlenen olmadı. Sosyal medyada IŞİD'e yakınlığıyla bilinen hesaplarda ise saldırılar övüldü, bunları IŞİD'in yaptığı inancı dile getirildi.

Patlamaları övenlerden bazıları, Arapça olarak #Brusselsonfire (#Brükselyanıyor) etiketini kullandı. IŞİD destekçileri 13 Kasım'daki Paris saldırılarından sonra da #Parisyanıyor etiketi altında toplanmıştı.

Buna karşılık El Kaide destekçileri saldırıyla ilgili fazla bir paylaşımda bulunmadı, ana akım medyanın haberlerini paylaşmakla yetindi. (kaynak bbc türkçe)

PARİS HAVALİMANI'NDA GÜVENLİK SIKILAŞTIRILDI

Paris saldırısının başşüphelisi Salah Abdeslam'ın Fransız ve Belçika polisinin ortak operasyonuyla yakalandığı Brüksel'de arka arkaya gelen patlamalar sonrası Paris'teki havalimanında da güvenlik sıkılaştırıldı. Fransa'da da güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.

Polis kaynaklarından alınan bilgiye göre, Charles de Gaulle Havalimanı ve Paris'teki pek çok bölgede güvenlik tedbirleri arttırıldı.

Paris'i Brüksel'e ve diğer bazı Avrupa ülkelerine bağlayan Kuzey Garı'nın, bulunan şüpheli bir paket sonrası kapatıldığı, gara bomba imha ekipleri gönderildiği bildirildi.

ELYSEE SARAYI'NDA KRİZ TOPLANTISI

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Elysee Sarayı'nda Brüksel saldırıları ardından alınacak ek güvenlik önlemleri konusunda kriz toplantısı yapılıyor.

Toplantıya Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian katılıyor.

İNGİLTERE'DE KRİZ KOMİTESİ TOPLANIYOR

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki patlamaların ardından kriz komitesini toplayacağını açıkladı. David Cameron, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Brüksel'de yaşananlardan şoke oldum, çok endişeliyim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

HOLLANDA ORDUSU ALARMA GEÇTİ

Brüksel'deki patlamaların ardından Hollanda Ordusu, sınır kapılarında ve havaalanlarında güvenlik önlemlerini artırdı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, patlamaları "terörist saldırıları" olarak tarif etti.

BELÇİKA BAŞKANI: KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ

Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırıyla ilgili tweet'inde "Şu an için Belçikalılardan oldukları yerde kalmalarını istiyoruz" dedi.

Belçika Başbakanı Charles Michel, az önce bir basın konferansı düzenledi. Bu sabah Brüksel'de iki ayrı saldırının olduğunu teyit etti. Michel "birçok" insanın öldüğünü ve yaralandığını söyledi. Michel, havalimanı saldırısının bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiğini teyit etti.

Belçika Başbakanı Charles Michel, "korktuğumuz başımıza geldi" dedi ve yetkililerin daha fazla saldırıdan endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Michel, "trajik bir an olduğunun farkındayız. Sakin olmamız gerek ve dayanışma içinde olmalıyız" dedi.

Yetkililerin tehdidi ve sınırda askeri önlemler de dahil alınan ek güvenlik önlemlerini değerlendirdiğini söyledi.

PARİS SALDIRISININ FAİLİ YAKALANDIKTAN 4 GÜN SONRA OLDU

Brüksel Havalimanı'ndaki patlama, Paris'te 13 Kasım'daki saldırılarda 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın başşüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Molenbeek semtinde yapılan operasyonda, Paris saldırılarının firari şüphelisi Salah Abdeslam bacağından vurularak yakalanmıştı. Yaklaşık 4 saat süren operasyonda toplam 5 kişi tutuklanmıştı.

BELÇİKA İÇİŞLERİ BAKANI "ALARM DURUMUNDAYIZ" DEMİŞTİ

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Paris saldırganı Salah Abdeslam'ın yakalanmasından sonra teröristlerin intikam niteliğindeki bir saldırı gerçekleştirebilecekleri ihtimaline karşılık alarm durumunda olduklarını açıklamıştı.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon ''Bir teröristi yakalamak diğerlerini harekete geçirebilir, bunu göz önünde bulunduruyoruz'' ifadesini kullanmıştı.

PKK ÇADIRI KURULMUŞTU

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Ankara'da 13 Mart'ta yaşanan terör saldırısından sadece iki gün sonra kurulan ve İstanbul'da bir bombalamanın emrini verdiği gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan terör örgütünün Belçika'daki liderlerinden Remzi Kartal'ın basın toplantısı düzenlediği PKK çadırı kurulmuştu. Belçika'daki Türkler tarafından dün gece yakılan çadırda bu sabah PKK üyeleri nöbet tutmaya başladı!

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim