• BIST 9681.89
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Avrupa ve ABD'de faizler düştü, sıcak para Türkiye'ye akabilir

Avrupa ve ABD'de faizler düştü, sıcak para Türkiye'ye akabilir
ABD’de gerçekleşen 8 ayın en düşük istihdam verisi piyasalara yeni olumlu senaryo için fırsat verdi. ABD ve Avrupa'da piyasa faizleri düşerken Türkiye için 'carry trade' fırsatı doğdu.

Günlerdir tutunacak olumlu senaryo arayan piyasalara Avrupa merkez bankası’nın (AMB) ardından ABD’den de iyi haber geldi. ABD’nin faiz artırım zamanlamasını etkileyecek tarım dışı istihdam verisi Ağustos ayında 142 bin kişi ile en düşük beklentilerin bile altında kaldı. ABD’de işsizlik oranı yüzde 6.1 ile 6 yılın en düşük oranına gerilese de bu orana daha çok işgücünden çıkanlar, emekli olanlar katkıda bulundu. Böylece ABD’de 7 ay sonra ilk kez tarım dışı istihdam 200 bin kişinin altında kaldı.

PİYASALAR VERİYE İNANAMADI

İstihdam verisinin beklentilerin çok altında kalması ise dolarda beklenen sert düşüşü getirmedi. Veri öncesi 2.17 TL seviyesinde bulunan dolar 2.1550 TL’ye kadar geriledi. Veri öncesi yüzde 9 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı Türkiye 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 8.88’e kadar geriledi. Piyasaların beklentilerin çok altında kalan düşük veriye sınırlı tepki vermesi ise piyasaların bu verilere ‘inanmaması’ ile açıklanıyor. Birçok uzman verinin gelecek ay revize edileceğini düşünürken Moody’s Başkanı Mark Zandi “Açıklanan istihdam verilerine inanmıyorum” diyerek en net tepkiyi gösteren isim oldu.

SICAK PARA KISA SÜRE İÇİN TÜRKİYE’YE AKABİLİR

Piyasa uzmanları gelen verilerle ABD ve Avrupa’da çok düşen faiz oranlarının önümüzdeki dönemde Türkiye’ye sıcak para akışını artırabileceğine dikkat çekiyor. Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay ABD’de tarım dışı istihdam rakamları öncelikle önümüzdeki ay varlık alımını sonlandıracak FED’i düşündürmeye sevk edeceğini belirtirken “Bu durum gelişen piyasalara kısa vadede nefes aldıracaktır. Veriler hala Fed’in istihdam piyasasında görmek istediği istikrarın sağlanamadığını gösteriyor. Avrupa ülkelerinde faizler yüzde 1’in altına gerilediği için ABD tahvil faizleri de olmayacak kadar düşük seviyelerde seyrediyor. Türkiye’de yüksek nominal faizler yabancı için bir ‘carry trade’ hikayesine imkan tanıyor” diye konuştu.

25834372.jpg
Alman 10 yıllık tahvilleri son iki haftadır yüzde 1'in altında. Türkiye'deki nominal faizlerin yüksekliği düşünüldüğünde 'carry trade' ile sıcak para girişi yaşanabilir (Grafik: Bloomberg)

Kısa vadeli ABD faizlerinin çöktüğünü belirten Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen ise piyasa notunda “AMB ve Ukrayna’da ateşkes ihtimali ile gelişen piyasalarda risk iştahı arttı. Fed’in Eylül toplantısından sonucun değişmesini beklemiyorum. Ancak şahinlerin eli zayıfladı” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim