• BIST 9676.24
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir grup vatandaş, Avrupa ile aynı gün ve saatte mülteci hakları için yürüyüş yaptı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir grup vatandaş, Avrupa ile aynı gün ve saatte mülteci hakları için yürüyüş yaptı.

Bodrum'da toplanan bir grup vatandaş, belediye meydanında bir basın açıklaması yaparak Avrupa ülkelerinin liderlerine seslendi. Tüm dünyada 33 ülkede ve 120'den fazla şehir ile aynı anda Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği adına Ece Kubat tarafından okunan basın açıklamasında, mültecilere güvenli geçiş hakkı sağlanması, ailelerin birleştirilmesi ve kucak açılması istendi. Topluluk basın açıklamasından sonra Bodrum Kalesi yanında bulunan gümrük sahasına kadar sloganlar atarak yürüyüş yapıldı. Ellerinde döviz ve pankartlar eşliğinde, Türkçe ve İngilizce sloganlar atarak yürüyen vatandaşlar, "Ne istiyoruz; Güvenli Geçiş", "Ne zaman: Hemen Şimdi" sloganını da Türkçe ve İngilizce söyleyerek, yürüyüşlerini tamamladı.

Yürüyüşün ardından eylemciler, Aylan bebeğin cansız bedeninin bulunduğu Akyarlar Ali Hoca Burnu'ndan denize, içinde mesajlar olan şişe bıraktı. Şişenin içinde ise Avrupa ülkelerine mültecilerle ilgili yazılan mesajlar olduğu öğrenildi.

Eylem yapan vatandaşlar adına konuşan Ece Kubat, insanlık dramı ve ayıbını yaşadıklarını belirterek, "Bugün 27 Şubat 2016'da Avrupa kıtasında ve dünyanın birçok şehir merkezlerinde vatandaşlar bir araya gelerek insan hakları için, mülteci hakları için ayağa kalkıyor. Şu anda aynı anda 33 ülke 120'den fazla şehirde insanlar tek bir yürek tek bir ses olarak sesleniyor. Bizler hemen şimdi Avrupa yetkililerini ve hükümetlerinden korunmaya muhtaç herkese güvenli geçiş yollarının açılması için harekete geçmesini talep ediyoruz. Güvenli geçiş Avrupa'ya yolculukları sırasında mültecileri koruma demektir. Güvenli geçiş tüm Avrupa ülkelerinde standartlara uygun kabul ve iltica etmek isteyenler mültecilerin haklarında bundan sonra kısıtlama uygulanmaması mültecilerin kişisel eşyalarını yanlarında bulundurmalarına izin verilmesi, aileleri ile yeniden bir araya gelmelerinin sağlanması ve oturma ihtiyaçları sürdüğü sürece bunun sabit olarak sağlanması demektir. Güvenli geçiş, yasal ve emniyetli yollar sınırlarda daha fazla ölüm olmaması gerekir. 27 Şubat 2016'da binlerce insan sesini yükseltiyor ve talep ediyor. Savaş ve çatışmalar barış içinde sonlanana değin bu soruna geçerli insani bir çözüm bulunmalıdır. Güvenli geçiş hareketi olarak insanlık ayıbının son bulmasını ölüm ve kayıpların biran önce önlenmesi için insani çözümlerin harekete geçirilmesini uluslararası anlaşmalara uygun olarak mülteci ve göçmen haklarına saygı gösterilmesini istiyor ve ilgili yetkili herkese tüm hükümetlere tüm Avrupa'ya sesleniyoruz. Bu savaş ve çatışmaları durdurun. Bu savaş ve çatışmalar sürdüğü sürece mültecilerin hayatları ve onurları ile oynamayın. Onlara kucak açın" dedi.

Şişenin denize atılmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa'dan öğrenci değişim programıyla Türkiye'ye gelen Marie Wagret Quatromme, Avrupa'da yaşayan insanların buraya gelip bu dramı görmelerinin gerekli olduğunu söyleyerek, "İnsanlar, mültecilerin durumu ile ilgili giderek daha fazla kaygılanıyor. Hükümetlerin iyi kararlar veremediğini düşünüyorum bu konuda. Bana göre Avrupa ülkelerinden başta medya mensupları olmak üzere yetkililer buraya gelmeli ve mültecilerin yaşadığı durumu yerinde görüp buna göre strateji belirlemeleri gerekiyor" diye konuştu.

Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği tarafından organize edilen yürüyüş ve eyleme Bodrum Kent Konseyi üyelerinin yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve çok sayıda yabancı uyruklu vatandaş katıldı.

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Avrupa İle Aynı Anda Mülteciler İçin Yürüdüler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim