• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Avcılar Avbis Sistemiyle Gözetim Altında Olacak

Avcılar Avbis Sistemiyle Gözetim Altında Olacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğünce 2016 yılında tüm...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğünce 2016 yılında tüm Türkiye'de AVBİS'in (Avlak Yönetim Bilgi Sistemi) kurulacağını belirterek bu sayede avcıların gözetim altında olacağını söyledi.

Sistemin 2015 sonu itibariyle kurulmaya başladığını ve belgeli avcıların kendilerine verilen kotayı aşıp aşmadıkları sistem sayesinde belirleneceğini kaydeden Bulut, "Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından ülkemizde Avlak Yönetim Bilgi Sistemi 2015 sonu itibari ile kurulmaya başladı. 2016 yılında bütün Türkiye avlaklara bölünmüş olacak. Trabzon ilimizde de bu kapsamada hazırlamış olduğumuz 8 tane avlağımız var. (Trabzon ilimiz için) Mevcut bölgemizde şu an sahillerimizde göçmen türleri avlanabiliyor. Bölgemiz için endemik bir tür olan Dağ Horozu özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunuyor. Bununla ilgili olarak 2014 yılında Dağ Horozu'nu korumaya yönelik Karadeniz Teknik Üniversitesi ile birlikte eylem planı gerçekleştirerek çalışmalara başladık. Dağ Horozu için yaban hayatı geliştirme sahası olarak Çaykara ilçesi Uzuntarla mevkiini tescil edilmek üzere Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne teklif ettik. Yine bu çerçevede Çaykara ilçesi Arpaözü mevkiinde kuş gözlem istasyonu oluşturduk. Bu kuş gözlem istasyonunu inşallah doğa turizmcilerinin hizmetine sunacağız. Bu konuda yine Uzungöl'deki turizm derneği ile beraber işletmek üzere bir protokol hazırlığı içerisindeyiz. Bölgemizde yine yaban hayvanı olarak çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisinin yanı sıra karaca yoğun olarak bulunuyor. Yine sahillerimizde ördek türleri, karabataklar ve göçmen türleri bölgemizde bulunan ana av hayvanlarımız" diye konuştu.

FAHRİ MÜFETTİŞLER DENETLEYECEK

Her yerde olduğu gibi bölgede de bilinçsiz avcılık yapıldığına işaret eden Bulut, fahri müfettişlerin iş başında olduğunu söyledi. Bulut "Her tarafta olduğu gibi bölgemizde de bilinçsiz avcılık yapılıyor. Trabzon aslında bu konuda şanslı illerden birisi. Geçtiğimiz günlerde fahri av müfettişlerine eğitim verdik. Fahri av müfettişi olmaya hak kazanan 10 kişinin atamaları valiliğimiz tarafında yapıldı. Av ile ilgili bakanlığımız tarafından bir bilgi sistemi kuruldu adı AVBiS. Bu sistem Türkiye'nin avlaklara bölünmesini ve kontrollü avcılığı teşvik eden bir sistem. Sistem bize avcının ne kadar kota aldığı, hangi avlak içerisinde olduğunu ve orada hangi türlerin bulunduğunu net bir şekilde gösterecek. Belgeli avcılara av öncesi internet üzerinden ne kadar sürede hangi hayvanı avlayacağı bildiriliyor. Bununla ilgili programlarımız yeni başladı, eksikliklerimiz olabilir. Avcı dernekleri, federasyonlarımızla görüşerek programımızın eksikliklerini birlikte tamamlıyoruz. AVBİS Sistemi sayesinde ülkemizde kaçak avcılığının önüne geçilecek. İnşallah avlakların altyapısı tamamlandığında avcılarımıza süprizlerimiz de olacak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim