• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

ATSO’dan "Benim İşim Benim Geleceğim" Projesi

ATSO’dan "Benim İşim Benim Geleceğim" Projesi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülen, genç istihdamını destekleyerek daha çok kişinin istihdam edilmesini hedefleyen "Benim İşim...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülen, genç istihdamını destekleyerek daha çok kişinin istihdam edilmesini hedefleyen "Benim İşim Benim Geleceğim" projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Benim İşim Benim Geleceğim" Projesine ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Recep Yıldız, Antalya Çalışma ve İş Kurumu Şube Müdürü Neva Akçayır, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Genel Sekreteri Emre Aydın, öğrenciler ve yetkililer katıldı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, projenin ATSO tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak, "Benim İşim Benim Geleceğim Projesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sektörel yatırım alanlarında genç istihdamın desteklenmesi (PYEII) hibe programı kapsamında hibe almaya hak kazanan proje, ATSO tarafından yürütülmektedir. Söz konusu proje 12 ay sürecek olup yüzde 90 Avrupa Birliği, yüzde 10'u ATSO tarafından finanse edilen toplam 372 bin 199.57 AVRO bütçeli projedir" dedi.

HEDEF GRUP 15-29 ARASI İŞSİZ GENÇLER

Projenin hedef gurubunun 15- 29 yaş arasında Antalya ili ve bölgesinde bulunan üniversite mezunu işsiz gençler, lise mezunu ve daha düşük öğrenim düzeyine sahip işsiz gençlerden oluştuğunu aktaran Çetin, "Proje 1 Mart tarihinde başlayıp 28 Şubat 2017 tarihinde tamamlanacaktır. Bu proje genç istihdamını destekleyerek genç işsiz oranını azaltarak daha çok kişinin istihdam edilmesi sağlanmaktadır" diye konuştu.

HEDEFİ VE FAALİYETLER

Projenin özel hedeflerinden bahseden Çetin, "Proje kapsamında Antalya ili ve çevresinde en çok ihtiyaç duyulan aşçı yardımcısı ve servis eleman kursları düzenleyeceğiz. Bu çerçevede kursiyerlere cep harçlığı verilecek ve eğitimlerini başarı ile bitiren gençler otellerde istihdam edilecektir. Amacımız, Endüstri Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencilerin sağlıklı meslek seçimine ve iş hayatına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek, işyerine mesleki gezi düzenleyerek özel sektör eğitim kurumları işbirliğini geliştirmektir" dedi.

Proje faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunan Çetin, " 50 kişinin katılımı ile aşçı yardımcılığı ve servis elemanı yardımcılığı kursunun teorik ve işbaşı eğitimlerini gerçekleştireceğiz, istihdamlarını sağlayıp 40 kişinin katılımı ile 70 saatlik uygulamalı girişimcilik ile similasyonlu girişimcilik eğitimini gerçekleştireceğiz, iş planı hazırlamaya yönelik danışmanlık hizmeti vereceğiz, aşçı yardımcısı, servis elemanı yardımcısı ve girişimcilik eğitimlerine katılan kişilere iletişim yönetim becerileri, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vereceğiz, 1. Akdeniz Genç Girişimciliği Zirvesini düzenleyeceğiz, Endüstri Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencilerine iş ve meslek danışmanlığı hizmetini vereceğiz, oda üyesi işletmelere mesleki gezi düzenlemek proje faaliyetleri yapacağız, başvuru sahibinin, ortaklarının ve iştirakçilerin temsilcileri ve başarılı kursiyerlerden oluşan bir heyet ile Almanya'ya çalışma ziyareti gerçekleştireceğiz." dedi.

GENÇ NÜFUSTA YÜZDE 18 İŞSİZLİK

Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 18 olduğunu anlatan Davut Çetin, "Her 5 gençten 1'i işsizse bizim bu konuları gözden geçirmemiz gerekiyor. Ülkemizde kalifiye eleman bulamamaktan yakınan bizim gibi işverenler var. Sizin gibi iş arayan arkadaşlar var. Üniversite mezunları işsizken üretim gücünün vazgeçilmezi olan tekniker düzeyinde eleman bulunamıyorsa insanları doğru mesleklere yönlendiremiyor, bu ülkenin kaynaklarını doğru kullanamıyoruz demektir. Biz bu proje ile ne iş olsa yaparım diyen gençler yerine ne istediğini bilen, işinde mesleki donanımı edinmiş gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz Böylece yerel düzeyde işsizliğe ve kalifiye eleman açığına bir nebze de olsa merhem olmak istiyoruz. Bu proje ile eş zamanlı olan "Beceri10 Projesi" devam ediyor. Mesleki sertifikasyon çalışmalarımız devam ediyor. Emeği geçenlere, proje ekibine, eğitim alacak kursiyerlere, proje ortaklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

DOĞRU MESLEK SEÇİMİ ÖNEMLİ

Antalya Çalışma ve İş Kurumu Şube Müdürü Neva Akçayır ise doğru meslek seçiminin önemli bir karar olduğunu ifade etti. Akçayır; " Şu anki eğitim sistemimizde bu kararı vermek zorundasınız. Gençler artık ne istediklerini biliyor. Biraz sabırlı olmaları lazım gençlerin biraz sabırsız olduğunu görüyoruz. Mesleğin belirli aşamalarından geçmeden kendilerini yetişmiş göremiyorlar. Bu tür eğitimler okullarda verilen örgün eğitimler gelişimler için çok önemli. Önce karar verip, yapacağınız işi seveceksiniz biraz da sabırlı olunca basamakları yükselmekte başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Eğitimler için büyük masraflar yapılıyor kaynakların boşa harcanmaması için gençlerin aldıkları eğitimlerin hakkını vermek gerekiyor" diye konuştu.

MESLEK LİSELERİNİN İMAJ PROBLEMLERİ VAR

Antalya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Recep Yıldız ise, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Günümüzde işsiz gençlerin değil, yanlış meslek seçiminden dolayı üniversite mezunu işsiz gençlerin çoğunluğu almaya başladığını ifade eden Yıldız " Bundan dolayı bu proje zamanlı ve doğru bir projedir. Bu projenin rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermesi de bizleri sevindirmektedir. Meslek seçimli karmaşık ve zor bir durum olmaktadır. Eğitim sistemimiz fertleri iyi insan iyi vatandaş ve meslek sahibi olmayı hedeflemektedir. Toplumumuzda yanlış bir algı var meslek liseleri üniversitelere öğrenci yerleştirmek için değil, nitelikli rekabet edebilen meslek adamı yetiştirmek için kurulmuştur. Çeşitli sebeplerle meslek liselerinde okulu terk etmelerin oranı hayli yüksektir. İşletmelerde öğrencilere uygulamalı eğitim gösterilememektedir. Meslek liselerinde imaj problemi vardır. Halk sanatın ve sanatkârın kıymetini bilmemektedir. Lise mezunlarının 4'te 3'ü üniversiteye giremiyor. Girenlerin de yarısı üniversiteden mezun olunca iş bulamıyor. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin heder olup gitmemesi için mutlaka mesleki ve teknik eğitime giden öğrenci oranlarını arttırmamız gerekiyor. Hayatta herkesin yapabileceği bir meslek vardır. Mesele bu doğrultuda eğitim vermelidir. Mesleki etik değerler benimsenmelidir. Türk gencinin iş arayan değil, iş kuran, iş arayan değil, aranan eleman haline getirilmesi için ne gerekiyorsa el birliği ile yapmalıyız. Meslek Lisesi memleket meselesi sloganını eyleme dönüştürmeliyiz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Aşçı Yardımcısı ve Servis Elemanı Yardımcısı kursiyerleri kurs ve proje hakkındaki düşüncelerini açıkladı. Toplu fotoğraf çektirildi, program kokteylle sona erdi.

ATSO’dan "Benim İşim Benim Geleceğim" Projesi

ATSO’dan "Benim İşim Benim Geleceğim" Projesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim