• BIST 9562.51
  • Altın 2489.416
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7968
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”
ANTALYA (İHA) – Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Avrupa ve Rusya pazarında yaşanan gerileme nedeniyle turist sayısında düşüş...

ANTALYA (İHA) – Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Avrupa ve Rusya pazarında yaşanan gerileme nedeniyle turist sayısında düşüş olduğunu, Kemer'de ticaretin durma noktasına geldiğini söyledi.

ATSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Toplantısında ATSO Başkanı Davut Çetin, turizmde son gelinen noktayı değerlendirdi. Bir hafta önce Kemer'de müşterek meslek komiteleri toplantısına katıldıklarını hatırlatan Çetin, "Toplantı öncesinde Kemer esnafını ziyaret ettik ve sorunları konuştuk. Kemer'de ticaret durma noktasına gelmiş. Herkes tedirginlikle, sabırla bekliyor, ama acil çözüm bekleyen sorunlar var. Kemer'de arkadaşlar kiralarını ödeyecek durumda olmadıklarını söylediler. Bu izlenimlerimi toplantıda da söyledim. Aslında Kemer esnafının durumu bütün Antalya'nın durumuna işaret etmektedir. Turizm ve tarımdaki sorun, bütün sektörlere yayılmıştır" dedi.

Antalya'ya gelen turist sayısının azaldığını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin şöyle devam etti:

"2007'de turist sayısında 7 milyon düzeyindeydik. 2014'de 11 milyon 5 bin olmuştu. Geçen yıl 10 milyon 900 bine düştük. Şimdi 2007'ye gerileme riskimiz var. Bu düşüş hem Rusya hem de Avrupa pazarındaki gerilemeden kaynaklanıyor. Rusya'da Türkiye aleyhtarı kampanya bitmeden devam ediyor. Hatta bildiğiniz gibi Rusya bu tutumunu başka yönlere de aşırı biçimde taşıdı. Demokrasinin ne kadar önemli olduğu böyle zamanlarda daha iyi anlaşılıyor. Rus yönetimi hem bu yasaklarla hem de tek yanlı haber ve manipülasyonla Rus halkını da mağdur etti. Oysa bizim birçok ilçemizde, turistik tesisimizde Rusça yazılar halen duruyor. Yıllar boyunca oluşan kültürel ilişkilere yazık oldu. Rusya tarafı böyleyken, Avrupa tarafında da olumsuzluk devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa'da büyük bir imaj kampanyasına girmesi gerekirken, maalesef tam tersi oldu. Türkiye hakkında olumlu haber ve yazı çıkmıyor. Tam tersine her gün başka bir sorunlu konu yazılıp çiziliyor."

"KRİZ TÜRKİYE'NİN DEĞİL ANTALYA'NIN KRİZİDİR"

Türkiye'nin 2015 yılı turizm gelirinin 31 milyar 464 milyon dolar olarak açıklandığını belirten ATSO Başkanı Çetin, Antalya'nın turizm gecelemesindeki payının yüzde 60'larda olduğu için, en az 14-15 milyar dolarlık bir gelirinin olduğunu ifade etti. Başkan Çetin, "Dolayısıyla yüzde 40-50 civarı bir gelir kaybı ilk anda 6 milyar dolardır, ama zincirleme olarak ekonomide daha fazla kayıp yaratır ve tarımı da inşaatı da etkiler. Rakamlar ortada, bu nedenle Şubat ayından bu yana diyoruz ki, bu kriz artık bütün Antalya'nın krizidir. Şunu da unutmamak gerekir, Antalya elektronik eşyayı, motorlu taşıtı, etin ve sütün bir kısmını, mobilyayı, akaryakıtı diğer illerden, diğer illerin şirketlerinden aldığı için bu gelirin bir kısmı oralara gider. Yani 6 milyar dolar sadece Antalya'nın kaybı değildir, Türkiye'nin Antalya turizmi dolayısıyla yaşayacağı kayıptır" dedi.

"YENİ HÜKÜMETE VE SAYIN BAŞBAKAN'A BAŞARILAR DİLİYORUM"

ATSO Başkanı Davut Çetin, Önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, turizmdeki durum için afet sözünü kullandığında kendilerine de afet desteği gelecek diye umutlandıklarını söyledi. Başkan Davut Çetin, KOBİ'lere, esnafa dönük bir desteğin getirilmediğini söyledi. Çetin, "Yeni hükümet hızlı bir şekilde kuruldu. Hükümette hem devamlılığın sağlandığını hem de yenilemenin yapıldığını görüyoruz. Mevlüt Çavuşoğlu'nun Dışişleri bakanlığına devam etmesi, bizim için sevindirici bir durumdur. Ekonomi yönetiminde fazla değişiklik olmaması da olumludur. Dileriz ki, ekonomi gündemi öncelikli olur, sektörel reformlara önem verilir, ayrıca, uzun zamandır beklediğimiz hızlı tren yatırımı da hızlanır. Yeni Hükümete, Sayın Başbakana hem başarılar diliyor hem de talep ve beklentilerimizi tekrarlamak istiyorum" diye konuştu.

"KİMSE KRİZ FIRSATÇILIĞI YAPMASIN"

Kimsenin kriz var diyerek fırsatçılık yapmaması gerektiğini dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, "Kriz var diyerek, ödeme gücü olduğu halde ödemesini yapmayan da oluyor. Kimse kriz fırsatçılığı yapıp, böyle bir tutuma girmemelidir. İşadamları olarak bizler ve esnaf bu krizden etkileniyoruz. Ama burada en çok sıkıntı yaşayacak olanlar işsiz kalanlar, evini geçindiremeyecek hale gelenlerdir. Daha önce Antalya'da yıllık ortalama işsiz sayısı 100 bin civarındaydı, işsizlik oranı da yüzde 10 civarındaydı. Umarım ki, işletmelerimiz direnebilir ve çok aşırı bir işsizlik dalgasıyla karşılaşmayız" ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN KRİZ YAŞADIĞINDA ALMAN OPERATÖRLER ÖZEL PROGRAMLAR YAPTI"

Geçen yıl Yunanistan kriz yaşadığı zaman Alman tur operatörlerinin Yunanistan'a dönük özel programlar yaptıklarını söyleyen Başkan Çetin, tur operatörlerinin Yunanistan'ı desteklediklerini dile getirdi. ATSO Başkanı Davut Çetin, ilişkilerinin mülteci konusu, vize konusu ve diğer siyasi konular nedeniyle bozulduğunu ve bunun neticesinde son dönemde sempati yerine, tam tersine antipatinin geliştiğini belirtti. Başkan Davut Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin, İngiltere'de Haziran ayında AB'den çıkma oylaması var. Çıkmak isteyenler "AB Türklere vizeyi kaldırıyor, Türkiye AB'ye girecek" diye çıkmak istediklerini söylüyorlar. İngiltere başbakanı da "Türkiye ancak bin yıl sonra AB'ye girer" diyor. Almanya'da her gün Türkiye tartışması yaşanıyor. Türkiye için diğer söylenenleri biz duymuyoruz. Eğer dünya önemli değil, ne derlerse desinler diyorsak, o zaman ihracattan, turizmden vazgeçelim. Yok eğer, turizmi ve ihracatı düşünüyorsak, dünyadaki algıya dikkat etmemiz gerekiyor. Buradan defalarca uzlaşma ve imaj konularını gündeme getirdik. Ama Türkiye her düzeyde sürekli bir çekişme-didişme kültürüne kapılmış durumda. Uzlaşma kültürü gelişmedikçe hiç bir şey bu didişme ve çekişmeye son veremez. En iyi anayasa, en iyi kanunlar bile yapılsa, uygulama kültüre bağlıdır. Bütün sorunların çözümü demokratik hukuk devleti yolunda ilerlemekten geçer."

"ANTALYA ALIŞVERİŞ FESTİVALİ HAZİRAN AYINDA BAŞLAYACAK"

Antalya Alışveriş Festivali'nin Haziran ayında başlayacağını belirten Başkan Davut Çetin, Antalya Tanıtım A.Ş. olarak aylar süren bir çalışma sonucunda bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Biz bugüne kadar bir etkinliğe ayrılan en büyük bütçeyi Alışveriş festivaline verdik. Festival kapsamında Antalya'da bir işyerinden kredi kartıyla en az 25 liralık alışveriş yapan herkes çekiliş hakkı kazanacak. 7 otomobil ve başka hediyeler çekilişle verilecek. 23 banka ile anlaşma yapıldı. Ayrıca, esnafa yük olmamak için çekiliş kuponu vermek yerine kredi kartıyla yapılan satışlara doğrudan çekiliş öngördük. Sadece festival reklam afişi veya kitleri isteyen işyerine düşük bir ücretle verilecek. Oda olarak Alışveriş Festivali'nin ana sponsoruyuz. İster ATSO üyesi, ister AESOB üyesi olsun, tüm esnaf bu festivalden yararlanacak. Biz, kendi üyelerimizle birlikte, tüm Antalya ticaretine canlılık getirmek istiyoruz. Alanya ve Manavgat Odalarımız da katkı yapıyorlar. Bütün Antalya kurumlarından, esnaf odalarından da destek bekliyoruz" diye konuştu.

"MESSİ ANTALYA'YA GELECEK"

Antalyaspor'un Kamerunlu yıldız futbolcusu Samuel Eto'o'nun öncülüğüyle bir dünya karması maçı için çalıştığını dile getiren başkan Çetin, bir aksilik olmaması halinde Messi gibi ünlü futbolcuların Antalya'ya geleceğini ifade etti. Başkan Davut Çetin, "Bu da güzel bir gelişme, Eto'o'ya ve Antalyaspor'a gayretleri için teşekkür ediyorum" dedi.

"HERŞEYE RAĞMEN ANTALYA'YA YERLİ YABANCI 15 MİLYON TURİST GELECEK"

Antalya'da büyük kayıplar yaşamalarına rağmen 7 milyon yabancı turistin Antalya'ya geleceğini belirten ATSO Başkanı Çetin, yerli turistle sayının 15 milyona çıkacağını söyledi. Çetin, "Bu yıl 7 milyona yakın yabancı turist gelecektir. 4-5 milyona yakın yerli turist de gelecektir. Yerli turist tatil yapmaya geliyor, toplantılara geliyor. Antalya'da gerek kamu kurumları gerekse şirketler sayısız toplantılar yapıyorlar. Kendi nüfusumuzu, ikinci evi olanların nüfusunu da eklerseniz, 15 milyona yakın bir müşteri kitlesi Antalya'dan geçiyor. Böyle bir pazar, İstanbul dışında hiç bir ilimizde yoktur. Ama buna rağmen bu rakamlar bize yetmiyor, çünkü biz hep hızlı büyümelere alıştık. Yatak kapasitemiz sınırsız arttı, işyeri sayısı kontrolsüz arttı. Antalya'ya gelen herkes de gelip alışveriş yapmıyor. Biz istiyoruz ki, çok turist gelsin, zengin turist gelsin, bizim dükkana da uğrasın, ne bulursa alıp gitsin, ama gerçekler böyle değil. Bu nedenle esnafımız bütün bu etkinliklerin en büyük destekçisi olmak zorundadır" dedi.

"ETİK KURULU SEÇİLDİ"

Meclis toplantısının ardından üyeler tarafından Etik Kurulu seçildi. ATSO Meclisi'nde Etik Kurulu'na seçilen isimler şu şekilde oluştu:

"Özkan Işıldar, Mustafa Karabağır, Alparslan Belin, Rasim Doğu, Ali Asker Kargın, Halil Ersoy, Yeliz Gül Ege, Kenan Çelik ve Zeynep Özkurt."

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”

ATSO Başkanı Davut Çetin: “Kemer’de Ticaret Durma Noktasında”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim