• BIST 8955.07
  • Altın 2279.814
  • Dolar 32.3112
  • Euro 35.0959
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 18 °C

ATSO Başkanı Davut Çetin: "Eğitim Düzeyi Yükseldikçe İşsizlik Oranı Artıyor"

ATSO Başkanı Davut Çetin: "Eğitim Düzeyi Yükseldikçe İşsizlik Oranı Artıyor"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Başbakan Prof.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun, DEİK Genel Kurulu'nda gündeme getirdiği eğitim ve öğretim kalitesinin arttırılmasında ve mesleki eğitimin yürütülmesinde özel sektör ile işbirliği yapılacağı sözlerinin çok değerli olduğunu kaydederek, "Böylece bir süredir dile getirdiğimiz, mesleki eğitimin Ticaret ve Sanayi Odalarına bırakılması veya Odalarımızın yönlendirme, gözetim ve denetimiyle yürütülmesi çağrılarımızın karşılık bulmuş olacağını temenni ediyorum" dedi.

Başkan Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan eğitim düzeyine göre işsizlik oranları kapsamında eğitim reformunun ve eğitim-istihdam dengesinin kurulmasının acil hale geldiğini söyledi. Türkiye'de 15-24 yaş arasında ilköğretim, ortaokul mezunlarında işsizlik oranının yüzde 13-14'de kalırken, üniversite veya yüksek öğretim mezunlarının yüzde 28.3'ünün işsiz olduğunu söyleyen Çetin, genç lise mezunlarında ise işsizlik oranının yüzde 20 civarında olduğunu belirtti.

"15-24 yaş grubundaki gençlerde eğitim düzeyi yükseldikçe işsizlik oranının yükselmesi, ülkemizde eğitim ve istihdam arasındaki uyumsuzluğun boyutlarını göstermektedir" diyen Çetin, "Her 3 yükseköğretim mezunu gençten birisi işsiz durumda beklemektedir. Verilerden 697 bin genç üniversite mezunu dışında 262 bin mezun da iş yaşamına veya işgücüne girmediğini görüyoruz. Bunların da 21 bini iş bulma ümidi olmadığı için, 50 bini iş aramadığı için, diğerleri ev kadınlığı, eğitimin devam etmesi ve ailevi nedenlerle iş yaşamına girmemekteler. Yani 197 bin işsiz gence en az 71 bin genç daha eklenebilir. Avrupa Birliği'nde eğitim düzeyi arttıkça işsizlik azalıyor, Türkiye'de artıyor. Üniversite mezunu işsiz genç sorunumuz, sadece TÜİK verilerinde değil, AB verilerinde de karşımıza çıkmaktadır. Eurostat verilerine göre 15-24 yaş grubunda AB ortalama işsizlik oranı, düşük eğitim düzeyinde yüzde 30, yüksekokul-üniversite düzeyinde yüzde 16.5'dir. Ülkemizde ise tersi bir eğilimle, düşük eğitim düzeyinde yüzde 14.7 olan işsizlik oranı yüksekokul-üniversite düzeyinde yüzde 28'e çıkmaktadır" ifadelerini kaydetti.

"SOSYAL BİLİMLER, İŞ VE YÖNETİM, BEŞERİ BİLİMLER MEZUNU 290 BİN İŞSİZ VAR"

Türkiye'de yüksekokul ve üniversite mezunu işsizlerin alan dağılımına bakıldığında da sorunun boyutlarının daha iyi göründüğünü ifade eden Çetin, "En düşük işsizlik oranı sağlık ve güvenlik hizmeti mezunlarındadır. Buna karşılık en yüksek işsizlik oranları gazetecilik, bilgisayar, sanat bölümü mezunlarında görülmektedir. Sosyal bilimler, iş ve yönetim, beşeri bilimlerde toplam olarak 290 bin işsiz bulunmaktadır. Diğer taraftan, bilgisayar mezunu 20 bin kişinin, mühendislik mezunu 58 bin kişinin işsiz olması da verimli üretim ve bilişim teknolojilerine adaptasyon sorunu olduğuna dair güçlü bir işarettir" diye konuştu.

"MESLEKİ EĞİTİMDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ ROLÜ ARTIRILMALI"

Konunun genç işsizliği, eğitim ve öğretim kalitesi, işgücü verimliliği gibi çok boyutlu bir konu olduğunu ve daha fazla kaybedecek zaman kalmadığını kaydeden Davut Çetin alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde sıraladı: "Bu çerçevede istihdam ve eğitim-öğretim alanında eşzamanlı adımların atılarak, kapsamlı bir reformun başlatılması zorunludur. Bu çerçevede, mesleki eğitimde Ticaret ve Sanayi Odalarının rolünü artıracak reform paketi bir an önce gündeme alınmalıdır. Mesleki eğitimde, yüksekokul ve üniversite eğitiminde 6 ay ve 1 yıl arasında staj zorunluluğu getirilmelidir. Stajyer istihdamı işletmeler için zorunlu olmalı, ancak ücret yükü, genç istihdam desteği kapsamında kamu tarafından karşılanmalıdır. Meslek okulu ve üniversiteler için mezun istihdamı performans göstergesi olmalıdır. Matematik, yabancı dil, bilgisayar kod yazılımı, girişimcilik, inovasyon eğitiminde ulusal seferberlik ilan edilmeli ve eğiticilerin eğitimi programları başlatılmalıdır. "

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuya ilgisi sayesinde sorunun çözümü yönünde hızlı bir reform sürecinin başlamasını ümit ettiğinin altını çizen Çetin, asgari ücret artışının gündemde olduğu bir dönemde bu adımların işsizlikte olası artışı da engelleyici olacağını ifade etti.

Çetin, staj programları ve stajyer istihdamı desteklerinin böyle bir dönemde sektörlerin ihtiyacını karşılaması bakımından da önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim