• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

ATSO Başkanı Çetin’den Ocak Ayı Enflasyon Değerlendirmesi:

ATSO Başkanı Çetin’den Ocak Ayı Enflasyon Değerlendirmesi:
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ocak Ayı enflasyon rakamlarına...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ocak Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2016 Ocak ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de % 1,82, Yİ-ÜFE'de % 0,55 , yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında % 9,58, yurt içi üretici fiyatlarında % 5,94 olarak açıklandığını belirten Başkan Çetin, tüketici enflasyonunda yıllık olarak son dört yılın en yüksek oranının beklentiler dâhilinde olmasına rağmen, çift haneye yaklaşılmasının moral bozucu olduğunu söyledi.

Aylık %1,82 oranındaki enflasyonun 1 puanı gıda fiyatları artışından, 0,48'i alkollü içki ve sigara zamlarından, 0,27'si elektrik ve su tarifelerine yapılan zamlar nedeniyle konut grubundan kaynaklandığını kaydeden Çetin, üretici fiyatlarındaki aylık %0,55 artışın da 0,21'i gıda ürünlerinden, 0,11'i makina-ekipman grubundan kaynaklandığını, petrol fiyatlarında ve metal gibi küresel fiyatların düştüğü ürün fiyatlarındaki düşüşün, ÜFE artışını ciddi biçimde sınırladığını aktardı..

SEKTÖREL DÜZENLEMELER GEREKİYOR

TUİK'in madde sepeti verilerinin, gıdadaki enflasyon dışında sürücü kursları, avukatlık hizmetleri, zorunlu trafik sigortası, kablolu yayın, tren bileti, mobilya, elektronik gibi birçok alanda belirgin fiyat artışları gösterdiğini belirten çetin " Enflasyonun tek hanede kalmasına dünyada petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki sert düşüşün de önemli etkisi olmuştur. Bu durum son 2 yıldaki kur artışlarının tüketici fiyatlarına yansımaya devam ettiğine işaret etmektedir. Gıda fiyatlarında sebze fiyatları Ocak ayında soğuk havalar nedeniyle artmıştır ve artık düşüşe geçecektir. Ancak, gıdadaki enflasyonda et, nohut, mercimek, zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi ürün fiyatları da artmaya devam etmektedir. Süt ve peynir fiyatlarında önemli artış yokken, et fiyatlarındaki artış piyasa düzenlemesi önlemlerinin önemli olduğunu göstermektedir. Türkiye'nin nüfus artışı ve ihracatla birlikte artan gıda talebini karşılamakta giderek zorlandığı, ayrıca piyasa düzenleme kurumlarının kurulması ve harekete geçmesinde çok geç kaldığı açıktır. Arz cephesindeki verimsizliğe, düzenleme eksikliği, döviz kuru ve vergi kaynaklı maliyet artışı, iç ve dış talep artışı eklendikçe, biz dünya gündeminde olmayan enflasyonu konuşmaya devam ediyoruz. Bu sarmaldan kurtulmak için sektörel düzenlemeler konusunda Türkiye'nin kurumsal kapasitesini geliştirmeye ihtiyacı olduğunu, bu nedenle gerekirse yetkin yabancı kurumlardan teknik destek alınması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Aksi halde, ülke içinde geçim sıkıntısı, ülke dışında da ihracatta rekabet gücü kaybı sorunumuzu konuşmaya devam edeceğiz. " dedi.

Enflasyon verilerine detaylı olarak bakıldığında ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın % 9,60 ile alkollü içecekler ve tütün, % 4,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve % 2,71 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleştiğini hatırlatan Çetin ,giyim ve ayakkabı grubunda ise % 6,71 oranında düşüş yaşandığını aktardı. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla % 13,43 ile lokanta ve oteller, % 12,05 ile eğlence ve kültür ve % 11,69 gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiğini kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin Ocak 2016'da endekste kapsanan 417 maddeden 29 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 285 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 103 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini kaydetti.

ZAM ŞAMPİYONU ÇARLİSTON BİBER

Ocak ayında en yüksek artış gösteren ürünün % 52,99 ile çarliston biber olurken bu ürünü % 52,44 ile patlıcan ve %44.68 ile sürücü eğitim kurs ücreti izlediğini söyleyen çetin, eEn fazla düşüşün ise % 13,73 ile kazak (çocuk için), % 12,05 ile elbise (tek parça) ve % 11,87 ceket (kadın için) olduğunu aktardı

Çetin şöyle devam etti; " Yİ-ÜFE ise, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre % 0,55, bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,94 artmıştır.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,20 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,56 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,96 artış ve su sektöründe %2,20 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer ulaşım araçları (%5,85), kömür ve linyit (%4,73), diğer mamul eşyalar (%4,41) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-26,05), kok ve rafine petrol ürünleri (%-11,67) ve tütün ürünleri (%-3,23) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Ocak ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşmiştir."

BATI AKDENİZ'DE AYLIK ENFLASYON TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Batı Akdeniz Bölgesinde TÜFE oranının, aylık bazda % 1,51 ve yıllık bazda % 9,70 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çetin , ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artışın % 9,59 ile alkollü içecekler ve tütün, % 3,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve % 3,27 ile çeşitli mal ve hizmetler harcama gruplarında olduğu bilgisini verdi. Çetin " Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış % 16,07 ile lokanta ve oteller, % 12,45 ile eğlence ve kültür ve % 12,01 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleşmiştir.Bölgemizde enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının altında ve yıllık bazda ise ortalamanın üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda yirmi beşinci, yıllık bazda ise on ikinci sırada yer almıştır." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim