• BIST 9548.09
  • Altın 2498.785
  • Dolar 32.4956
  • Euro 34.5451
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

ATSO Başkanı Çetin’den Enflasyon Değerlendirmesi

ATSO Başkanı Çetin’den Enflasyon Değerlendirmesi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2016 Nisan ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,78, yurt içi ÜFE'de yüzde 0,52 artış gösterdiğini söyledi.

Çetin'in verdiği bilgiye göre, "Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,57, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 2,87 artış gösterdi. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 42,79 ile spor müsabakalarına giriş ücreti, yüzde 28,56 ile ceket (kadın için) ve yüzde 23,86 ile etek olurken; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 53,93 ile sivri biber, yüzde 43,95 ile çarliston biber ve yüzde 41,27 ile patlıcan oluşturdu. Ana harcama gurupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 12,60 ile giyim ve ayakkabı gurubunda görülürken, en yüksek düşüş yüzde 1,48 ile "gıda ve alkolsüz içecekler" gurubunda gerçekleşti.

Çetin, TÜFE'de yüzde 0.78 olan aylık artışta belirleyici etkenin giyim fiyatlarındaki artış olduğunu belirterek şunları söyledi: "Gıda fiyatları yüzde 1.48 azalırken aylık enflasyonu 0.30 puan aşağı çekmiştir. Gıda fiyatlarındaki düşüş, beklediğimiz gibi, Antalya örtüaltı tarım fiyatlarındaki sert düşüşün sonucudur. Sebze ve meyve dışı gıda ürünlerinde, özellikle tavuk eti, un, tuz, içme suyu ve kolalı içecekler gibi işlenmiş gıdalardaki fiyat artışları toplam gıda fiyatlarındaki düşüşü azaltmıştır."

GIDADA TÜKETİCİ KAZANDI, ANTALYA ÜRETİCİSİ KAYBETTİ

TUİK verilerinde domatesin aylık olarak yüzde 21 oranında arttığının görüldüğünü hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya'da domates fiyatları Nisan ayının ilk günlerinde artarken daha sonra yeniden yüzde 30'a yakın oranda düşmüş, ancak bu düşüş TUİK verilerine henüz yansımamıştır. Dolayısıyla, Nisan ayı enflasyonunda tüketici kısmen kazanırken, Antalya üreticisi kaybetmiştir. Bu konuda daha önemli husus Antalya ürünlerinde fiyatların yıllık bazda da sert bir düşüş göstermesidir. Yine TUİK'in tüketici veya perakende fiyat verileri, 2015 yılı Nisan ayına göre biber fiyatlarının yüzde 35-40, domates fiyatının yüzde 20, patlıcan fiyatının yüzde 38 düştüğünü ortaya koymaktadır."

Toptancı hal fiyatlarındaki düşüşlerin daha yüksek oranda gerçekleştiğine dikkat çeken Çetin, "Yani market fiyatlarındaki düşüş, diğer maliyetler nedeniyle, toptan fiyatlardaki düşüşün gerisindedir. Antalya toptancı halinde salatalık, patlıcan, sivri biber fiyatları 0.50-070 kuruş arasındayken, TUİK verilerinde perakende fiyatlar 1.7, 1.9, 2.7 TL'dir" diye konuştu.

TARIM VE TURİZMDEKİ GELİR KAYBI BÜTÜN ANTALYA EKONOMİSİNE YANSIYOR

Antalya tarımındaki gelir kaybına ve önlem alınması gerektiğini savunan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizmin etkisiyle birlikte gelir kaybı bütün Antalya ekonomisinde finansman ve istihdam sorunlarının artmasına neden olmaktadır. Şubat ayı itibariyle Antalya kayıtlı istihdamında yıllık olarak yüzde 1 düşüş görülmektedir ve bu henüz sezon dışında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Antalya'da takipteki kredilerin toplam kredilere oranı Mart ayında Türkiye ortalamasını belirgin biçimde aşmıştır. Dolayısıyla bu veri Antalya ekonomisine finansman desteği talebimizin haklılığını ortaya koymaktadır."

PETROL VE EMTİA FİYATLARINDAKİ YÜKSELME ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞÜ ENGELLİYOR

Çetin, enflasyon konusunda sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye enflasyonu aylık enflasyonda tarım ürünleri ve baz etkisi katkısıyla yaşanan düşüşün çekirdek enflasyonda görülmemesi, çekirdek enflasyonun yıllık bazda halen yüzde 9'un üzerinde kalması dikkat çekicidir. Petrol ve diğer emtia fiyatlarının yükselmeye başlaması enflasyonda kalıcı düşüşü engelleyici bir etkendir. Nitekim bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektör; ham petrol ve doğal gaz (yüzde 9,80), ana metal (yüzde 2,64), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 2,43) alt sektörleridir. Buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde -1,90), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde -1,56) ve metal cevherleri (yüzde -0,99), bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektör olmuştur. Ülkemizde verimliliği artıracak, maliyetleri düşürecek yapısal değişim olmadıkça ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin işinin kolay olmadığı bir kez daha görülmektedir."

Batı Akdeniz'de giyim ve ayakkabı fiyatlarının yüzde 13,8 arttığını belirten Çetin, şunları söyledi:

"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,78, dört aylık yüzde 2,92 ve yıllık bazda yüzde 6,74 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama gurupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 13,83 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken en fazla düşüş ise yüzde 0,22 ile gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda görülmüştür. Giyim fiyatları bölgemizde Türkiye ortalamasının üzerinde artarken, gıda fiyatları aynı oranda düşmemiştir."

Turizmdeki yavaşlamanın otel ve lokanta fiyatlarına yansıdığının izlendiğini anlatan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batı Akdeniz, 26 bölge arasında aylık enflasyonda 3., dört aylık enflasyonda 6., yıllık enflasyonda 9. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinin, aylık, dört aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim