• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

ATSO Başkanı Çetin, Şubat Ayı Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

ATSO Başkanı Çetin, Şubat Ayı Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çetin, Antalya tarımının 2.3 milyon ton üretimle ana ürünü olan domatesin market fiyatının 2013 yılı düzeyine gerilediğini kaydederek, "TÜFE'de kuru soğan, salatalık, limon, ekmek, patates gibi ürün fiyatlarındaki artışa karşılık, domates, ıspanak, patlıcan gibi ürün fiyatlarındaki sert düşüş aylık gıda enflasyonunun sıfıra inmesine neden olmuştur. Ümidimiz önümüzdeki günlerde iç ve dış talebin canlanması ve ürünün bollaşacağı günlerde fiyatların maliyetin altında kalarak ciddi zarara yol açmamasıdır" dedi.

Başkan Çetin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Şubat ayı enflasyonu Antalya olarak tarım sektöründe korktuğumuz durumun gerçekleştiğini göstermektedir. Antalya tarımının 2.3 milyon ton üretimle ana ürünü olan ve örtü altı üretimin neredeyse yarısını temsil eden domatesin market fiyatı TÜİK verilerine göre 2013 yılı düzeyine, üretici fiyatı ise 2009 düzeyine gerilemiştir. TÜFE'de kuru soğan, salatalık, limon, ekmek, patates gibi ürün fiyatlarındaki artışa karşılık, domates, ıspanak, patlıcan gibi ürün fiyatlarındaki sert düşüş aylık gıda enflasyonunun sıfıra inmesine neden olmuştur. Ümidimiz önümüzdeki günlerde iç ve dış talebin canlanması ve ürünün bollaşacağı günlerde fiyatların maliyetin altında kalarak ciddi zarara yol açmamasıdır. Aksi halde Antalya tarım sektörü ihracat geliri kaybı dışında üretici gelirinde de yüksek bir kayıpla karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle domates başta olmak üzere örtü altı ürünlerin ihracat destekleri ve ihracata navlun desteği verilmesi acil olarak ele alınmalıdır. Türkiye'de ihracatın yüzde 17'si havayolu taşımacılığı ile gerçekleştirilirken, buna en çok ihtiyaç duyan il olarak Antalya'nın bu imkandan yararlanamamaktadır. Nisan-Mayıs aylarında hava kargo taşımasına dönük bir eylem planı da artık acil bir konu haline gelmiştir."

ŞUBAT ENFLASYONU 2009 YILINDAN SONRA İLK KEZ NEGATİFTE

Şubat ayında TÜFE'deki gerilemenin büyük ölçüde giyimde sezon indirimlerinden kaynaklandığını ifade eden Çetin şöyle devam etti:

"Sigara fiyatları ve toplu ulaşım ücretlerindeki artış dışında otomobil ve elektronik ürünlerinde döviz kuru kaynaklı fiyat artışlarının enflasyona pozitif katkı yaptığı görülmektedir. Buna rağmen Şubat ayı enflasyonunda 2009 yılından sonra ilk kez negatif enflasyon görülmektedir. Benzer durum üretici fiyatlarında da gerçekleşmiş, ayrıca çekirdek enflasyon göstergelerinde de düşüş başlamıştır. Emtia fiyatlarında düşüş ve döviz kurunun son haftalarda yatay seyretmesi enflasyonda düşüşe zemin hazırlamıştır. Bununla birlikte Türkiye ekonomisinde genel bir yavaşlama riskine de dikkat edilmelidir. 2016 Şubat ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde -0,02, Yİ-ÜFE'de yüzde -0,20 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,78, Yİ-ÜFE'de yüzde 4,47 olmuştur. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,80 ile sağlık, yüzde 1,31 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0,98 ile alkollü içecekler ve tütün gruplarında gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 6,16 oranında düşüş gözlenmiştir. İki aylık bazda, en yüksek artışlar yüzde 10,69 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 4,27 ile sağlık ve yüzde 4,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir. En fazla düşüşün görüldüğü harcama grubu ise, yüzde 12,45 ile giyim ve ayakkabı olmuştur. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 13,12 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,78 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 12 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir. Şubat 2016'da endekste kapsanan 417 maddeden; 38 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 134 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir."

ZAM ŞAMPİYONU KURU SOĞAN

Şubat ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 29,18 ile kuru soğan olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, "Kuru soğanı yüzde 20,29 ile salatalık ve yüzde 19,56 ile limon takip etmiştir. En fazla düşüş gösteren ürünler ise yüzde 31,94 ile domateste, yüzde 26,93 ile karnabahar ve yüzde 14,73 ile ıspanak olmuştur. Yİ-ÜFE ise, 2016 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde -0,20, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,47 olmuştur.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,09 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,15 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 4,17 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,98 artış olarak gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -4,17), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -2,57), kimyasallar ve kimyasal ürünler (yüzde -1,64) alt sektörleridir. Buna karşılık diğer mamul eşyalar (yüzde 5,13), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 2,79) ve basım ve kayıt hizmetleri (yüzde 2,41) bir ay önceye göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olmuştur. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Şubat ayında en yüksek aylık ve yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşmiştir" dedi.

"BATI AKDENİZ'DE AYLIK ENFLASYON TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE"

"Batı Akdeniz'de aylık enflasyon Türkiye ortalamasının üzerinde" diyen Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 0,20, iki aylık bazda yüzde 1,71 ve yıllık bazda yüzde 8,91 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artışlar yüzde 1,08 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 0,96 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,87 ile sağlık harcama gruplarında olmuştur. İki aylık enflasyonda en yüksek artışlar, yüzde 10,64 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 4,38 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 3,74 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 14,14 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,75 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 12,65 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleşmiştir. Aylık ve iki aylık bazda en fazla düşüş giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür. Bölgemizde enflasyon, aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, iki aylık bazda ise ortalamanın altında kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda üçüncü, iki aylık bazda on yedinci ve yıllık bazda ise onuncu sırada yer almıştır" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim