• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

ATSO Başkanı Çetin, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

ATSO Başkanı Çetin, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart Ayı enflasyon...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından 2016 Mart ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,04 düşüş, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,40 artış olarak açıklandığını anımsattı. Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, üretici fiyatlarında yüzde 3,80 olarak artış gösterdiğini dile getiren Çetin, "Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,21 ile sağlık grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 0,87 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0,79 ile ulaştırma grupları izlemiştir. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,53 ve eğlence ve kültür grubunda yüzde 0,28 düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışlar sırasıyla yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 12,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 12,26 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleşmiştir" dedi.

MART AYININ ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER

Mart ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 17,78 ile sivri biber olduğunu hatırlatan Çetin, "Bunu yüzde 12,12 ile dolmalık biber ve yüzde 8,04 ile muz izlerken; en fazla düşüş gösteren ürünler ise sırasıyla yüzde 39,27 ile kabak, yüzde 32,93 ile yeşil soğan ve yüzde 26,91 ile salatalık olmuştur" ifadelerini kaydetti.

"ENFLASYON, ANTALYA TARIM ÜRETİCİSİNİN KAYBIYLA DÜŞÜYOR"

Türkiye'de ve bölgede, 2005 yılından bu yana gözlenen en düşük Mart Ayı enflasyonunun gerçekleştiğini ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin şu ifadeleri kaydetti:

"TÜFE endeksi, gıda enflasyonunun eksi 0.50 puan olması nedeniyle sıfırda kalmış, enflasyon artışı yönünde etki akaryakıt fiyatları artışı nedeniyle ulaştırma grubundan gelmiştir. Örtüaltı sebze ürünleri fiyatlarında düşüş gıda grubunda fiyatları aşağıya çekmiştir. TÜİK verilerine göre, ihracatı artan biber dışında domates, patlıcan gibi birçok sebzenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 20-40 oranlarında azalmıştır. Antalya Toptancı Hali fiyatları bu düşüşü son günlerde göstermekteydi. Bir başka deyişle bu dönemde enflasyondaki düşüş büyük ölçüde Antalya tarım üreticisinin kaybıyla gerçekleşmektedir. Örtüaltı sebze fiyatlarında düşüş, ürün bolluğu nedeniyle önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Yİ-ÜFE ise, 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,80 olmuştur."

Çetin, "Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,06 artış olarak gerçekleşmiştir. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşmiştir. 2016 ekonomi gündemi enflasyon değil, ihracat, büyüme, işsizlik olacak. Önümüzdeki aylarda tarım ve giyimde yeni sezon ürünleriyle fiyat artışları ortaya çıksa da Türkiye ekonomisinde 2016 yılında asıl gündemin enflasyon değil, turizm-ihracat-büyüme-işsizlik konuları olacağını söyleyebiliriz. Uluslararası konjonktürün de katkısıyla Merkez Bankası fonlama maliyetinin kısmen düşmesini bekleyebiliriz. Bununla birlikte, TÜFE'de yıllık enflasyondaki düşüşün yıllık çekirdek enflasyonda henüz gerçekleşmediğini, Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek'in bu konudaki açıklamasının gerçekçi bir yaklaşımı yansıttığını, dolayısıyla Merkez Bankası bağımsızlığı tartışmalarıyla zaman kaybedilmemesi gerektiğini de ifade etmek isterim" dedi.

"REEL SEKTÖRDE MALİYET BASKISI DEVAM EDİYOR"

"Yİ-ÜFE'nin mart ayında yüzde 0.40, bu artışın imalat sanayinde yüzde 0.63 düzeyinde olması, işlenmiş gıda, metal fiyatları ve halen döviz kuru geçiş etkisi kaynaklıdır" diyen Çetin, "Yİ-ÜFE'de önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle düşüş görülmesi mümkündür, ancak reel sektörde maliyet baskısının devam ettiği de açıktır. Bir tarafta maliyetlerde artış, diğer tarafta iç ve dış talebin geçen yıla göre düşmesi reel sektör açısından sıkıntının arttığına işaret etmektedir. Bu nedenle sektörel destek önlemlerinin mutlaka ele alınması gerektiğini bir kez daha bu vesileyle hatırlatmak isterim" açıklamasında bulundu.

"BATI AKDENİZ'DE EN BÜYÜK DÜŞÜŞ GİYİM VE AYAKKABI GRUBUNDA

Batı Akdeniz verilerini de değerlendiren Davut Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,02, üç aylık yüzde 1,73 ve yıllık bazda yüzde 7,60 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artışlar yüzde 1,93 ile sağlık, yüzde 1,25 ile ulaştırma, yüzde 0,82 ile ev eşyası gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 12,98 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,87 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 12,75 ile alkollü içecekler ve tütün gruplarında gerçekleşmiştir. Aylık bazda en fazla düşüş giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür. Bölgemizde enflasyon aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim